2024. június 23., Zoltán

Eger ügye

#egri vár #kerekes band #múzeumok éjszakája

Múzeumok Éjszakája a Dobó István Vármúzeumban - 2023


4 helyszínen, több mint 30 programelemmel várja a Dobó István Vármúzeum az érdeklődőket 2023. június 24-én!

 

A Harlekin Bábszínház közreműködésével, a Színházi Olimpia keretében az Egri várban már 10.00-kor kezdődnek a programok az év leghosszabb napján, ahol neves nemzetközi vendégművészek szórakoztatják a nagyközönséget az erődítés több pontján:

 

10:00 – 10:30 A KREATÍV KRÁTER KÖR: FÖLD FÖLÖTT című gólyalábas bemutatója ejt ámulatba minden látogatót a Palotaudvaron. Az utcaszínházi előadás egy, az óriások földjére tett utazás szórakoztató történetét tárja a mélyről tisztelt közönség elé. A tréfás útinapló elmeséléséhez a klasszikus utcaszínház legjobb fogásait, a szürreális, hajmeresztő látványvilág eléréséhez pedig az egyedi gólyalábas - akro-balance technikát hívjuk segítségül.

 

11:00 - 11:30 ALEX BARTI: MARIONETT-SHOW-jában a több mint 40 finom és többnyire láthatatlan zsinórral Alex Barti szinte minden porcikáját mozgatni tudja bábjának: a testét, arcvonásait, ujjait, sőt érzéseket is ki tud fejezni.

 

16:00 – 16:30 DAN MARQUEZ: FUNNYKITO SHOW egy magával ragadó és elbűvölő komédiázás. Az egyetemes nyelvet használó bűvész, hipnotizáló képességei vonzzák és fenntartják a figyelmet miközben gyakorlatilag lehetetlen dolgok történnek a közönség szeme láttára. A nagysikerű Funnykito Show a világ 46 országában bűvölte el már közönségét.

 

11:00 - 19:00 óra között pedig az Alsó várudvaron várja a mocorogni vágyókat a TEKERGŐTÉR és biztosít kiváló lehetőséget különféle ügyességi játékok kipróbálására.

 

21:30 –kor ismét a KREATÍV KRÁTER KÖR előadásában tekinthetjük meg PYROTRIÓ című tűzzsonglőr produkciót, mely egyben egy egyetemes szimbólumokat megidéző, az emberiség ősi, közös tudása felé forduló szertartás-színház is.

 

A Dobó István Vármúzeumban 18.00 órától kezdődnek és egészen 23 óráig tartanak a minden korosztály számára színvonalas kikapcsolódást jelentő szakmai és turisztikai programok! A múzeum minden épületében, minden kiállítási terében lesznek előadások, bemutatók, tárlatvezetések vagy éppen izgalmas családi játékok.

 

 

A rendezvény ideje alatt igyekszenek bemutatni, és egy kicsit más megvilágításba helyezni a múzeumban őrzött művészeti, régészeti, történeti, népművészeti relikviákat, valamint szeretnének betekintést nyújtani a restaurátor, a régész, a muzeológus, a művészettörténész és a múzeumpedagógus szakma szépségeibe is. A kiállítótermek mindegyikében, sőt még a Déli fogadóépületben és az Ispotály pince tetején is várják kollégáink az érdeklődőket, helyszíntől függőn előadással, gyakorlati bemutatókkal, puskaropogással, játékokkal.

 

Ezen az éjszakán a zene és a szerelem hatja át a Ziffer Sándor Galériát, ahol kamarakoncert, és tárlatvezetések, helytörténeti és történelemi előadások közül válogathatnak.

A Valide Szultána Fürdőrom és a török gőzfürdők titkait két alkalommal ismerhetik meg az érdeklődők az este folyamán. A Gárdonyi Emlékmúzeumban egy rejtély vár azokra, akik imádják az elásott kincsek, eltűnt személyek vagy felkutathatatlan rejtekhelyek titkát! A Gárdonyi-kertben egy olyan talány nyomába eredhetnek, amit Gárdonyi Géza több, mint 100 évvel ezelőtt nagy gonddal, sok tudással és remek humorérzékkel dolgozott ki és hagyott ránk!

 

A Múzeumok Éjszakája kiváló alkalmat teremt, hogy Mészáros Márta kurátori tárlatvezetésével ismerjék meg a kárpát-medencei múzeumok legkülönlegesebb műtárgyait bemutató Magyar Géniusz Vándorkiállítást a Gótikus Palotában. A Magyar Minta népművészeti táraltunkban pedig Fehér Zsomborral, a Kerekes Band frontemberével tehetnek egy sétát, és ismerhetik meg a kiállítást az ő szemszögéből. Természetesen a csapat zenélni is fog, 20.00-tól adnak egy órás élő koncertet a Palotaudvaron. Ezt követően lesz látható a tűz show, majd fellobban a Szent Iván éji láng, melyet a Lajtha László Néptáncegyüttes tagjaival táncolhatnak majd körbe vendégeink!

 

A rendezvény 17.00-tól ingyenesen látogatható!

 

További információk és részletes program itt.

 

indexkép: Komka Péter/MTI

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló