2021. június 15., Jolán Vid

Eger ügye

Mirkóczki: tíz koronavírus-fertőzött van Egerben és rengetegen vannak karanténban

2019.11.30. 00:00

A polgármester szerint tavasszal sokkal inkább megúsztuk a járványt, mert komolyan vettük a járványvédelmi szabályokat. Most is erre lesz szükség.

 

Bár sokan követelnek már szigorúbb járványvédelmi intézkedéseket Egerben a koronavírus miatt, a tavasszal meghozott intézkedéseket azért hozhatta meg az önkormányzat önállóan, mert különleges jogrend volt életben. Így az önkormányzati vezetők például fel voltak hatalmazva arra, hogy például közterületeket zárjanak le. Jelenleg ilyet csak kormány engedélyével, kormánydöntéssel lehet tenni - mondta Mirkóczki Ádám egri polgármester a pénteki Egerinfón.


- Az intézményeink fertőtlenítése folyamatosan zajlik, a fertőtlenítőkészleteket felmérték, jelenleg Eger tartalékai elégségesek, de döntöttek beszerzésekről. Helyes döntés volt minden egri háztartásba mosható maszkokat eljuttatni, de még több ezer maszk van tartalékon a városnak - közölte Mirkóczki, aki szerint, ha szükség lesz rá, akkor a tavasszal kihelyezett fertőtlenítőpontokat 24 órán belül bármikor ki tudják helyezni újra. Az ottani munkát önkéntesekkel tudnák megoldani, mivel a tavasszal segédkező intézményi dolgozók és sportolók munkájuk miatt már elfoglaltak. Ezért önkéntesek jelentkezését várják, hamarosan megjelentetik a felhívást.


- Követjük a kormány és az Operatív Törzs intézkedéseit, előre nem teszünk szigorúbb lépéseket, mint ami országosan történik. Kivételt képez, ha oktatás-nevelési intézményben dolgozók vagy gyermekek pozitív tesztet produkálnak, akkor kormánydöntés nélkül is dönthetünk az intézmény bezárásáról - tette hozzá.

 

 

A polgármester elmondta, Egerben két idősotthon van, az egyik, a Berva-völgyi önkormányzati fenntartású, ott július óta látogatási tilalom van. Az önkormányzati ügyfélfogadásokon már kötelező a maszkviselés ügyfelek és dolgozók számára is. Az egri piacon az üzemeltetőnek van jogosultsága intézkedéseket hozni, ezért azt kérik tőle, hogy a piacon is legyen kötelező maszkviselés.


- Minden azon fog múlni Egerben, mennyire veszik komolyan az emberek a járványt. Tavasszal azt láttuk, hogy a többség fegyelmezett volt, talán ennek is volt köszönhető, hogy alig volt beteg a városban. Legfrissebb információink szerint viszont most tíz beteg van Egerben és rengetegen vannak karanténban. Ők elsősorban külföldről jöttek haza vagy olyanokkal érintkeztek, akiknek pozitív lett a tesztjük - mondta Mirkóczki.


Hozzátette, sokan szóvá tették, hogy az egri helyi buszjáratokon miért nem tették kötelezővé a maszkviselést. A Volán Zrt. azonban nem az önkormányzat tulajdona, csak az állami cég rendelhet el ilyen intézkedést. De azt kérik, hogy tömegközlekedésben mindenki viseljen maszkot.


Rendezvények kapcsán is csak az önkormányzati szervezésű események kapcsán tudnak intézkedni. Az Eger Rali nem véletlenül lesz online közvetítve, Mirkóczki azt kérte, akinek nem muszáj, inkább interneten kövesse a versenyt. Ha mégis kilátogat az eseményre, mindenki igyekezzen a saját biztonsága érdekében a távolságtartásra és a maszkviselésre figyelni.


A Hír TV kérdésére Mirkóczki tagadta az egri Fidesz állítását, hogy pártszámlára gyűjtöttek volna adományokat a koronavírus-járvány során. A polgármester elmondta, az Egységben a Városért Egyesület hozott létre egy adományszámlát, érkeztek is rá támogatások, ezekről tételes kimutatásuk van, a következő városi közgyűlésen be is számolnak róla, mire költötték. A legnagyobb összeg szociális élelmezésre ment, elsősorban azon segélyszervezetek számára utaltak, akik idősek, hajléktalanok, kiszolgáltatott emberek élelmezését végezték. Képviselők, alpolgármesterek és maga Mirkóczki is önkéntes alapon utalt adományokat.


Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem zárják be az egri strandot és uszodát, Mirkóczki úgy reagált: amíg fertőzött személy jelenléte nem volt igazolható a strandon vagy az uszodában, addig nem akar zárást elrendelni.

 

Koronavírus - Tizenegy új fertőzöttet találtak Heves megyében egy nap alatt

Országosan félezerhez közelít az új betegek napi száma. 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Heves megyében egyetlen nap alatt 11 új beteget azonosítottak, így 77-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A megyei fertőzöttségi számok csütörtökön kezdtek drasztikus emelkedésbe, aznap 21 új beteget azonosítottak.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló