2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #pápai ákos #különleges jogrend #polgármesteri határozatok #nyolc pont #előterjesztés

Mirkóczki szerint csak egy kipukkant politikai lufi Pápai előterjesztése, amellyel megpróbálta őt megbuktatni

Keller Richárd 2021.07.06. 14:37

Folytatódik a politikai adok-kapok: Eger polgármestere szerint a Mi Hazánk képviselője a közgyűlés háta mögé bújik, ahelyett, hogy bírósághoz fordulna vagy feljelentést tenne az általa vélt törvénytelenségek miatt.

 

Mi is beszámoltunk arról, hogy Pápai Ákos, a Mi Hazánk képviselője módosító indítványban felvetette a múlt szerdai közgyűlésen, hogy mivel Mirkóczki Ádám szerinte folyamatos törvénysértéseket követett el, kezdeményezni kell bírósági eljárást a felelősség megállapítása és a polgármesteri tisztség megszűntetése érdekében. Az ezzel kapcsolatos előterjesztés szövegét is megszereztük és elemeztük.

 

Az egri városvezető kedden sajtótájékoztatón reagált Pápai Ákos hétfői bejelentésére miszerint újra a közgyűlés elé viszi a Mirkóczki tisztségéről döntő javaslatot, ezúttal önálló indítványként.

 

Mint elmondta: szerinte az elmúlt másfél évben Pápai Ákos képviselői munkája "értelmezhetetlen", "egyenlő  a nullával”, mert egyetlen javaslattal, előrterjesztéssel sem állt elő egészen múlt szerdáig. Mirkóczki kifejtette: a Mi Hazánk képviselője által vitatott nyolc döntés az első különleges jogrend ideje alatt született, és Pápai az első és második jogrend közötti 6 közgyűlés egyikén sem jelezte, hogy bármelyik ponttal törvényességi problémája lenne.

Mirkóczki kiemelte: Pápai Ákosnak minden joga megvan ahhoz, hogy egyénileg a bírósághoz forduljon.

Miért nem tesz feljelentést az általa vélt törvénysértés miatt, miért akar a közgyűlés mögé bújni?

– tette fel a kérdést a polgármester. Mint fogalmazott: ez az atombombának szánt, valójában politikai lufi ki is pukkant, mert nem kapott az előterjesztés politikai többséget.

 

Ezt követően Mirkóczki Ádám a módosító indítányban felsorolt pontokról külön is szót ejtett.

 

Elmondta: az ingyenes parkolás bevezetése szerinte helyes és szükségszerű volt, ráadásul az ezzel kapcsolatos döntést a kormány is meghozta pár héttel később, amelynek célja a pandémia megállítása és az emberek pénztárcájának megkímélése volt. Mint fogalmazott: fel sem merülhet tehát a törvénytelenség ezzel kapcsolatban.

 

A Szala utca 78. szám alatti ingatlan eladásával kapcsolatban Mirkóczki arról beszélt, egy lepukkant és kifosztott ingatlanról van szó, ahol 6 és fél millió forintos felújításra lett volna szükség. Szerinte valószínűleg Pápai Ákos a vevő roma származását kifogásolja.

A Széchenyi utca 4. szám alatti ingatlan (K&H) eladásáról szintén nem Eger polgármestere döntött, hanem az egri közgyűlés, amelynek Pápai Ákos is a tagja – hangsúlyozta Mirkóczki. Nem igaz tehát, hogy egyéni hatáskörben adtam volna el – emelte ki. Mivel nem volt 150 millió forintos forrás az épület felújítására, nem volt más választás, mint az ingatlan eladása, melyet bőven áron felül értékesítettek – mondta, majd hozzátette, nem hogy kárt okozott, hanem anyagi hasznot hozott a városnak az eladással.  

 

A K2 telek eladásáról még az előző közgyűlés döntött 2019 augusztusában, akkor egy áron felüli ajánlat győzött, viszont az adás-vétel még nem történt meg – szögezte le Mirkóczki.

 

A megszűnés szélén álló Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium átadásának hátterében az áll, hogy a fenntartó kezdeményezte az egri önkormányzatnál, hogy a Hit Gyülekezete legyen a fenntartó – árulta el Mirkóczki hozzátéve: a diákok és tanárok akarata érvényesült az eladáskor.

 

Mirkóczki arról is beszélt:az Eger név használatával kapcsolatos döntéseiket két egri sajtórogánummal kapcsolatban már vissza is vonták, mert megváltozott a jogi környezet.

 

Mirkóczki Zita volt alpolgármester leváltásával kapcslatban Eger polgármestere elmondta: ebben az ügyben nem a döntés törvényességét kifogásolta a Kormányhivatal, hanem az indoklását. Mivel ez valóban hibás volt, javították és az ügyet ezzel le is zárták – szögezte le Mirkóczki, aki szerint  jó lenne, ha Pápai "nem bújna a közgyűlés háta mögé", illetve "nem trollkodná szét" minden egyes alkalommal. 

 

Mirkóczki szerint olyan előterjesztéseket sikerült a legutóbbi, múlt szerdai közgyűlésen elfogadtatni, amelyből mint fogalmazott, nem következik semmi. Az Evat konszolidált mérlegbeszámolóját sem sikerült jóváhagyni, ezért szerdán rendkívüli közgyűlés lesz.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló