2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#korrupció #eger termál

Mirkóczki szerint az Eger Termál vezetője a korrupt, nem pedig ő

Csarnó Ákos 2022.09.29. 08:47

FRISSÍTÉS: Molnár László közleményben reagált.

 

Eger polgármestere sajtótájékoztató keretében mutatott be dokumentumokat a vele szemben felhozott korrupciós vádakra. E tájékoztató során azonban egy másik ügyről is beszélt, mégpedig az Eger Termál Kft. vezetőjéről. Mirkóczki Ádám szerint Molnár László, a cég vezetője 600 millió értékben megbízásokat kötött egy alig egy hetes céggel.

 

Korábban a Városgondozás Kft. végezte az Eger Termál Kft. épületeiben a takarítást (mindkét cég tulajdonosa Eger város), azonban a polgármester szerint az újonnan kinevezett cégvezető Molnár László 2022. június 27-én három, összesen 600 millió forintra rúgó megbízást kötött egy 2022. június 15-én alapított és június 20-án bejegyzett céggel. A B és Z Trend Kft. a polgármester szerint referenciával nem rendelkezik, hat naposan még a cég alapításának dokumentumait sem kaphatta meg máris ilyen nagy összegű megbízást kapott. A polgármester szerint ez a valódi korrupció, haladéktalanul belső vizsgálatot kér az érintettektől, az EVAT Zrt-től.

 

Az ügy súlyosságát fokozza, hogy a 600 millió forintot az egri cégcsoportból szervezte ki Molnár egy külsős cégbe, ezzel hatalmas kárt okozva – állítja a polgármester. A szabályok szerint ráadásul közbeszerzést is kellett volna kiírni az új megbízások előtt, de ezek is elmaradtak.

 

Megnéztük a cég adatait az Opten céginformációs rendszerében, különösebb gyanús összefüggést nem találtunk, azonban tény, hogy egy tulajdonosa (Szabó Béla) és 17 alkalmazottja van, főtevékenysége épülettakarítás.

 

A csütörtöki Közgyűlésre sürgősségi indítványt fog bekerülni, amiben kezdeményezik Molnár leváltását.

 

A Tv Eger utolérte Molnár Lászlót, aki szerint a Városgondozással sokszor egyeztettek, de maga cég is elismerte, hogy nem tudja teljesíteni az Eger Termál elvárásait, ezért bontottak szerződést. Ráadásul nem közbeszerzés kötelesek viszont 5 céget hívtak meg, 4 ajánlatot kaptak és a nyertes cég adta a legkedvezőbb ajánlatot, ami olcsóbb lett, mint az eredeti, felbontott szerződéses ár.

 

Alább olvasható Molnár László reagálása:

 

Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy Mirkóczki Ádám Polgármester Úr ismét a sajtón keresztüli üzengetést választotta ahelyett, hogy a saját városi cége vezetőjével egyeztetést kezdeményezett volna. Ebben az esetben ugyanis nem hangzottak volna el olyan tárgyi tévedések, mint amilyen például az, hogy az Eger Termál Kft. kezdeményezte a Városgondozás Eger Kft-vel kötött szerződés felbontását. De haladjunk sorjában.

 

Bízom abban, hogy egyértelművé tudom tenni: minden döntésem az Eger Termál Kft. és egyben Eger város érdekeit szolgálta.

2022. április 1-i ügyvezetői kinevezésemkor az Eger Termál Kft. telephelyeinek takarítási (beleértve a medencéket is) valamint a parkgondozási feladatait a Városgondozás Eger Kft. végezte. A takarításra 2021.08.01-től, a medencetakarításra 2021.07.21-től, míg a parkgondozásra 2021.05.10-től kezdődően kötött szerződést az Eger Termál Kft. a Városgondozás Eger Kft-vel.

 

Sajnálatosan minden vállalt tevékenységi körükben olyan hiányosságokat tapasztaltam, amely már súlyosan veszélyeztette az Eger Termál Kft. megítélését és ezzel együtt Eger, mint kiemelt turisztikai célpont jó hírét. Mindezt mi sem támasztja jobban alá, mint azoknak a vendégpanaszoknak a sokasága, amivel kollégáimat nap mint nap megkeresték a hozzánk érkezők mind szóban, mind írásban.

Első lépésként kollégáimmal együtt folyamatos, napi szintű egyeztetést kezdeményeztem a Városgondozás Kft. illetékeseivel/kapcsolattartóval a problémák mielőbbi megoldása érdekében. Ezzel egyidőben fotódokumentáció létrehozását kezdeményeztem, hogy panaszainkat könnyebben érvényesíthessük, azokat alátámaszthassuk.

 

Vitathatatlan tény, hogy rendszeresen, köztük szezonális hétvégén is, teltházas vendéglétszám mellett, (ami 4500 fő vendéget jelent) egyetlen egy takarítót küldött a Városgondozás Kft., hogy a területünkön biztosítsa a megfelelő higiéniai állapotokat. Ez a gyakorlatban a strand-termálfürdő esetében négy különböző helyszínen összesen 10 vizesblokk (férfi-női WC, mosdó, zuhanyzó) takarítását, napközbeni tisztántartását illetve a 80 darab kültéri, egyenként 260 literes szemetes edény folyamatos ürítését jelentette volna. Könnyedén belátható, hogy egy ember erre képtelen, ami sajnos meg is látszott a tisztaságon.

 

A medencetakarítás esetében is hasonló volt a helyzet: úszómestereink, telephelyvezetőink, műszakvezetőink több alkalommal észlelték, hogy a Városgondozás Eger Kft. által biztosított „szakemberek” néhány liter hypo belocsolása után elvégzettnek tekintették a munkát. Amikor mindezt jeleztük feléjük, akkor azt a választ kaptuk, hogy a Városgondozás Eger Kft. nem biztosít számukra megfelelő védőfelszerelést és eszközöket, ezért nem hajlandóak bizonyos takarítási munkafázisok elvégzésére. Ennek az lett az eredménye, hogy a medencefalakon állandósultak a koszcsíkok, ami pedig újabb és újabb vendégpanaszokat eredményezett.

 

A parkgondozás tekintetében is csalódást okozott korábbi alvállalkozónk, mivel nem végezték el a köztünk érvényben lévő szerződésben vállalt feladataikat. Sem a fű gondozására, pótlására, sem az egy nyári növényeink, illetve mediterrán fáink, cserjéink ápolására nem fordítottak kellő figyelmet.

 

A Városgondozás Eger Kft alkalmazottai minden esetben a cégüknél fennálló létszámhiánnyal és a munkálatok elvégzéséhez szükséges felszerelésük hiányával magyarázták a feladataik hiányos ellátását.

 

Kényszerhelyzet lévén- hiszen már jócskán benne jártunk a szezonban- napi bejelentéssel, alkalmi munkavállalókkal igyekeztem pótolni a Városgondozás Eger Kft munkavállalóit. Ez azonban semmi esetre sem jelenthetett tartós megoldást, hiszen közben fizettük a Városgondozást a hiányosan vagy egyáltalán nem is elvégzett feladatokért.

 

A Városgondozás ügyvezető igazgatója végül megértette panaszaink jogosságát és elismerte, hogy az általunk elvárt színvonalat nem tudják biztosítani. Kifejezetten az ő kérésére, közös megegyezéssel bontottuk fel a két cég közötti szerződést!

 

Annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő tapasztalattal rendelkező alvállalkozót, megversenyeztettük a Városgondozás Eger Kft. által végzett tevékenységet. Ebben a folyamatban különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a meghívottak között helyet kapjon olyan egri önkormányzati cég is, amelyet profiljából adódóan alkalmasnak ítéltünk a feladat elvégzésére. A meghívott cégek- szám szerint öt- kiválasztásánál már eleve a szakmaiság és a gazdaságosság játszotta a legfontosabb szerepet. A későbbi nyertes cég tette a legkedvezőbb árajánlatot, emellett annak ügyvezetője több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a tisztítószerek alkalmazásának területén, ami koránt sem elhanyagolható szempont olyan veszélyes üzem esetén, mint amilyen a vegyszeres vízkezelés. A nyertes céggel való szerződéskötés előtt az EVAT Zrt. Törzsház ügyvédjével egyeztetve belekerült a dokumentumba egy olyan kitétel: amennyiben az Eger Termál Kft. nem elégedett az elvégzett munkával, úgy a szerződést egyoldalúan jogosult felmondani minden hátrányos következmény nélkül.

 

A strandszezon zárásával az eddigi tapasztalatok alapján bizton állíthatom: jó döntést hoztam, amikor területeink rendben tartását új kezekre bíztam. Mindezt megerősítik a takarítóváltás óta beérkezett pozitív vendég-visszajelzések is.

 

Molnár László

ügyvezető, Eger Termál Kft.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló