2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

Bezárhatnának az egri ovik, sötétbe borulhatna a város, ha nem nevezte volna ki Blaskót a polgármester

2019.11.30. 00:00

A minisztérium 600 millió forintot követelt volna vissza. Hiába a kompromisszumos ajánlatok a város részéről, a kormány hallani sem akart egyezségről.

 

Ahogy arról beszámoltunk, az önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közös fenntartásával működő Gárdonyi Géza Színház igazgatói posztjára pályázók közül a – többségében a szaktárca kinevezettjeiből álló – bíráló bizottság és a város önkormányzata nem ugyanazt a jelöltet támogatta. A bizottság a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs mellett döntött, így az önkormányzat és az Emmi szerződése értelmében az egri közgyűlés csak az ő kinevezéséről szavazhatott volna, az Egységben a Városért frakció mégis az általuk támogatott, szakmailag a legmegfelelőbbnek ítélt Szőcs Arturra voksolt.

 

Ezután a szerződés szerint újra tárgyalóasztalhoz kellett ülnie Mirkóczki Ádám polgármesternek és a minisztérium képviselőinek. Csakhogy az Emmi ragaszkodott Blaskó Balázs kinevezéséhez, és közölték a polgármesterrel, hogy az idei és jövő évi támogatást is megvonják, ha ez nem történik meg. Mirkóczki Ádám ezt az Egri Ügyeknek nyilatkozva zsarolásnak nevezte.

 

A színházigazató kinevezése az egri városvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.

 

A helyzet, az, hogy elmentünk a falig, meg talán a falon is túl az igazgatói kinevezés kapcsán. Több alternatívát is fölvávoltunk az Emmi számára. Én azt gondolom, hogy ha a kompromisszum minimális készsége megjelent volna a minisztérium esetében, akkor tudott volna születni más megoldás

 

– fogalmazott Mirkóczki Ádám.

 

A polgármester elmondta: abban a tudatban kellett döntést hoznia, hogy jelen állás szerint 2020-ban mintegy másfél milliárdra rúg Eger költségvetési hiánya többek közt a be nem folyó adók miatt. Márpedig Kásler Miklós miniszter közölte a polgármesterrel, hogy amennyiben helyben hagyják a 29-i döntést Szőcs Artur kinevezéséről, akkor a városnak vissza kell fizetnnie a 2020-as évre kapott közel 300 milliót, és nem kapja meg a 2021-es támogatást.

 

Nekem arra kellett gondolni, hogy mi lesz az óvodákkal, a bölcsődékkel, a szociális ellátórendszerünkkel, a közvilágítással, a közösségi közlekedéssel. Ezeket mindet, mindet fizetnünk kell. Megér-e annyit egy színházigazgató, hogy ezeket veszélybe sodorjuk?

 

– érzékeltette a dilemmát a településvezető, hozzátéve, hogy úgy döntött, inkább "lenyelik a békát".

 

Log into Facebook | Facebook

 

Mirkóczki Ádám szerint egy évig korrekt és konstruktív együttműködést folytattak az Emmivel, ezért a minisztérium lépését különösen ennek fényében "nagyon barátsgtalannak" nevezte. Majd úgy fogalmazott:

 

Ezzel nekünk most együtt kell élni. Azt azonban szeretném hangsúlyozni, hogy Blaskó Balázs nem az egri közgyűlés választottja, nem az egri többségi akaratot képviselő képviselőcsoport választottja, hanem egy kényszer alatt született döntés eredményeként lett színházigazgató. Hogyha ő ebben a szerepben így jól érzi magát, akkor további sok sikert kívánunk neki.

 

Hozzátette: végtelenül szomorú az eset miett, mert úgy gondolja, nem ők vitték bele a politikát az igazgatóválasztásba. "Én nagyon sajnálom, hogy politikai döntés született" – mondta. 

 

Támogatás tekintetében a polgármester elmondása szerint többféle opció is felmerült az év folyamán. "Én azt mondtam, hogy ha az Emmi ragaszkodik, hogy ő döntse el, hogy ki a színházigazgató, akkor vegye át nyugodtan a színházat, és finanszírozza száz százalékban" – fogalmazott Mirkóczki Ádám. Azt mondta, a minisztérium erről "nem akart hallani, fenntartotta azt a látszatot, hogy itt minden közösen születik", de végül kiderült, hogy az önkormányzatnak nincs beleszólása.

 

Értem mögötte a politikai logikát, nyilván nem akarnak precedenst teremteni. Nyilván üzentek ezzel a többi megyeszékhelynek meg azon városoknak, akik színházat üzemeltetnek, hogy mihez tartsák magukat. Én nagyon sajnálom, hogy ennek Eger az első kárvallottja. Én nagyon szeretném újratárgyalni ezt a szerződést, mert ennek így semmi értelme.

 

– jelentette ki a polgármester.

 

Kérdésre Mirkóczki Ádám azt is elmondta, hogy nem lehet eredménytelennek nyilvánítani a pályázatot, és aztán újat kiírni, mert az Emmi azt is szerződésszegésnek venné, és ugyanilyen szankciókkal járna.

 

Emellett elhangzott az is a sajtótájékoztatón, hogy egyelőre nem biztos, hogy ugyanazt az összeget fel tudja ajánlani a város a színháznak 2021-ben, amivel 2020-ban támogatták. A jövő évi ugyanis "Eger történetének legkorlátozottabb költségvetése" lesz a polgármester szerint, és az elsőszámú feladatnak a kötelező feladatok ellátását tekinti, minden más – így a kultúra, sport, rendezvények, turizmus, marketing – ezek után következik.

 

(Indexkép: visiteger.com)

 

Visszavonulót fúj Eger: Blaskó marad a színházigazgató, Mirkóczki zsarolást emleget

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló