2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#eger #egészségügy #markhot ferenc kórház #orvos #felmondás

Mélyen az országos és a megyei átlag alatt maradt a felmondások száma a Markhot Ferenc Kórházban

2021.03.05. 16:10

Bár hivatalos adatok még nem elérhetőek, az Egri Ügyek úgy értesült, az egri kórházban kevesen mondtak nemet az új munkaszerződésre, amely kemény feltételekhez köti a béremelést.

Március elsejével kellett hatályba lépniük azoknak az új munkaszerződéseknek, amiket a feltételeket elfogadó egészségügyi dolgozóknak - orvosok, ápolók, kisegítő személyzet - előtte kellett aláírniuk. Az Országgyűlés kormánypárti többsége által megszavazott törvénycsomag szerint, egy jelentős arányú bérrendezésért cserébe az orvosoknak és a szakdolgozóknak vállalniuk kellett, hogy nem vállalnak másodállást az állami ellátórendszeren kívül, továbbá azt is, hogy szükség esetén másik egészségügyi intézménybe, azaz például egy másik település másik kórházába "vezényelhetik" át őket.

 

Az Országos Kórház Főigazgatóság szerdai tájékoztatása szerint végül az állami egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, 4000-ren döntöttek, ami az összes dolgozó 3,7 százaléka.

egrii kórház - mti fotó Komka Péter

Az Egri Ügyek megpróbált utánajárni annak, hogy az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet dolgozói közül hányan nem írták alá az új szerződésüket, vagyis hányan távoztak munkahelyükről. Levélben kérdeztük meg a kórházat, azonban hivatalos választ cikkünk megírásáig nem kaptunk.

Több, megbízható forrásból is úgy értesültünk azonban, hogy Egerben jóval az országos átlag, azaz 3,7 százalék alatt maradt a felmondók aránya a kórház teljes, egészségügyi dolgozói állományát figyelembe véve, sőt, "elhanyagolható" mértékű a távozók aránya. A többi, Heves megyei kórházat is figyelembe véve arányaiban jóval kevesebben voltak a megyeszékhelyen, akik nemet mondtak az új szerződésre.

Pontos létszámról nem értesültünk, de a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 2019-es beszámolója szerint (a 2020-as beszámoló egyelőre nem elérhető, az előző évit április hónapban adta le az intézmény) 2019 decemberében összesen 1296 közalkalmazott dolgozott egészségügyi területen az intézményben. Közülük 198-an orvosok, 31-en egyéb diplomás alkalmazottak, 526-an ápolók, 355-en diplomás szakasszisztensek, 59-en fizikai dolgozók és 127-en adminisztrációs dolgozók voltak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló