2024. július 20., Illés

Eger ügye

2021 nyarára újulhat meg az egri Ziffer Sándor Galéria – FOTÓK

2019.11.30. 00:00

Az egykori ortodox zsinagóga több mint 10 éve kiállítóhelyként funkcionál. Felújításától azt remélik, a művészeti élet fontos színhelyévé teheti az épületet.

 

Kulturális, közművelődési épületek átalakítása, megújítása a helyi értékekre és lakossági aktivitásra épülő kulturális funkciók megerősítésére címmel kiírt pályázat támogatásával, illetve 38 millió forintos intézményi önerő biztosításával újul meg a Dobó István Vármúzeum fenntartásában lévő Ziffer Sándor Galéria.

 

Fotók: Dobó István Vármúzeum


A beruházó Éptervszolg Kft. december elején kezdte meg a kivitelezési munkálatokat, amivel a tervek szerint 2021. nyár elejére végeznek majd. A felújítás és funkcióbővítés összköltsége meghaladja a 122 millió forintot.


A Kossuth Lajos utcán lévő egykori ortodox zsinagóga 2007-től funkcionál kiállítóhelyként, elsősorban képzőművészeti kollekciókat bemutató időszaki tárlatoknak adott otthont.

 

 

2013-ban az egri Közgyűlése döntése alapján az épület a Dobó István Vármúzeum telephelyei közé került. Folytatódott a korábban kialakult kiállítási koncepció, elsősorban képzőművészeti kiállítások fogadása. Ugyanakkor a zsidó vallási közösség rendezvényei is helyet kapnak itt.

 


Az idők során szükségessé vált az épület teljes infrastruktúrájának korszerűsítése és funkcióinak újragondolása. A mostani beruházásnak köszönhetően - a részleges akadálymentesítés mellett - új helyre kerül a galéria bejárata és fogadótere, valamint a felújítást követően az épület egyaránt alkalmas lesz állandó és időszakos kiállítások megrendezésére.

 

Emellett a beruházástól azt várják, hogy az épület professzionális és amatőr művészek szellemi műhelye lehet, ugyanakkor lehetőséget teremt szabadidős-, turisztikai-, múzeumpedagógiai- és közösségi rendezvények, koncertek, szakmai workshop-ok megvalósítására is. Utóbbi programok megvalósításában a Vármúzeum partnere a Szabad Szalon Egyesület.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló