2023. szeptember 28., Vencel

Eger ügye

#pedagógusok #oktatás #diákok #pedagógussztrájk

Még több egri iskola csatlakozott az országos tiltakozásokhoz

Csarnó Ákos 2022.12.09. 07:08

Andrássy, Kemény, Pásztorvölgyi, Hunyadi.

 

A csütörtöki napon országszerte megmozdulások voltak az oktatás ügye mellett. Egerben is több intézmény tanárai és diákjai részt vettek az eseményekben. Korábbi írásunk óta többen jelezték, hogy újabb egri iskolák tanárai csatlakoztak a 8-i eseményekhez.

 

 

A közösségi médiában olvasható az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 31 tanárának aláírásával kikerült kiállás:

Egyházi intézmények pedagógusainak csatlakozása a december 8-i megmozduláshoz

 

A múlt héten elbocsátott nyolc kolléga esete sürgetően világít rá arra, hogy az oktatásban közös, egységes, határozott kiállásra van szükség. Nem engedhetjük, hogy ebben a helyzetben az állami és egyházi fenntartású intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással. A világnézeti és stílusbeli különbségeket félretéve együtt kell a közös célért, az oktatás felemelkedéséért kiállnunk.

 

A pedagógusok sztrájkjogának májusi ellehetetlenítése az oka annak, hogy valódi munkabeszüntetés az oktatásban csak polgári engedetlenség útján lehetséges. Legnagyobb tiszteletünket érdemlik azok a bátor kollégák, akik ezt eddig is vállalták. Szolidaritásunkat fejezzük ki mindazokkal, akiket az igazság miatti bátor kiállásukért retorzió ért.

 

A polgári engedetlenség büntetése a jog betűjére hivatkozva azt is mutatja, hogy a hatalom képviselői a mély válságnak csak a felszínét, a tüneteit látják, csak a következményekkel akarnak számot vetni, és ezek okairól nem vesznek tudomást.

 

Az elbocsátások indoklásában a diákok érdekére és jogaira hivatkozni álságos. A diákok érdekét leginkább éppen az oktatás jelenlegi állapota sérti. Azok, akik ennek reformjáért emelnek szót, és a legvégső eszközzel, munkabeszüntetéssel tiltakoznak, hosszú távon a diákok érdekét szolgálják.

A Katolikus Egyház katekizmusából: “Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget - amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel - az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.” (2242. pont)

Luther Márton pedig ezt mondta 1521-ben a wormsi birodalmi gyűlésen: „Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve. Nem tanácsos az embernek a lelkiismerete ellen cselekedni.”

 

Alulírott pedagógusok a december 8-ára hirdetett országos megmozduláshoz szolidaritásunk kifejezésével csatlakozunk.

A Kemény Ferenc Általános Iskola 50 tanára is levelet írt:

 

 

Tudomásunk szerint a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 15 tanára valamint a Pásztorvölgyi Gimnázium tanári karából is csatlakoztak az országos eseményekhez.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló