2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

#pedagógusok #diákok #pedagógussztrájk

Két egri iskola tanárai is csatlakoztak az országos tiltakozási hullámhoz

Csarnó Ákos 2022.12.08. 19:55

Kiállnak az igazukért.

Hónapok óta nem csitulnak a magyar oktatás helyzete miatti tiltakozások. Ma is több helyszínen voltak megmozdulások, ezekhez csatlakozott két egri intézmény több tanára.

Csütörtökön az ország több helyszínén tartottak megmozdulásokat, ülősztrájkot a magyar oktatás helyzetének javításáért. Egerben nem volt komolyabb esemény, azonban két intézményben is több tanár jelezte csatlakozását, együttműködését a megmozdulások céljával.

 

Mi, a Heves Megyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói ezen nyilatkozatunkkal és a mai napon folytatott szolidaritási sztrájkunkkal kiállunk azon 13 fővárosi elbocsátott Kollégánk mellett, akik polgári engedetlenséget vállalva nyilvánították ki a véleményüket.

 

 

A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium sem maradt szó nélkül:

Alulírott tanárok kifejezzük felháborodásunkat és tiltakozásunkat az Országos Sajtószolgálat által 2022. november 30-án kiadott belügyminisztériumi közleménnyel kapcsolatosan, amely szerint „A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.”

 

Ezen eljárás indoklásában ugyan – álságosan – a diákok tankötelezettségének teljesítésére és a művelődéshez való jogára hivatkozik, valójában maga teremt a diákok hivatkozott jogait sokkal jobban csorbító, súlyosabb helyzetet, tovább terhelve az érintett intézményekben pályájuk és a gyerekek mellett még mindig kitartó pedagógus kollégákat.

 

Ezen eljárás egy olyan rendszer látlelete, amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli, s nem képes átérezni annak valódi mélységét, elérendő célját és kívánatos eszközeit.

 

Ezen eljárás kizárólag a jog betűjére hivatkozik s nem veszi figyelembe a jog szellemét, amely lehetővé tenné az igazi szabadság megvalósulását és a valódi értékek átadását.

 

Az Ország és a Nemzet felemelkedését csak a saját értékeikkel tisztában lévő és azokat ápoló, igazi párbeszédre nyitott, gondolkodó fiatalok tudják előmozdítani, s ők nem „alattvaló-gyárakban” készülnek, hanem igazi nevelő-oktató munkának köszönhetően nőnek fel, amelynek része az ember saját és mások jogaiért való kiállása is.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló