2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#városháza #lázár jános #modern városok program #MVP

Leoltotta Lázár János a Fidesszel haverkodó Mirkóczkit: a Modern Városok Program maradék pénzét is vissza kell fizetni

Csarnó Ákos 2023.11.28. 19:46

Ráadásul munkájához sok sikert és kitartást kívánt.

 

Hiába gondolta azt a polgármester, hogy elért valamit az ügyben.

 

Még a múlt héten fordultunk az illetékes minisztériumhoz, pontosabban Lázár János miniszterhez, hogy adjon tájékoztatást az egrieknek arról, hogy a Modern Városok Program (MVP) elkaszálása mennyire érinti Egert. Íme a kérdéseink, amiket november 23-án küldtün el a minisztériumnak:

Mirkóczki Ádám egri polgármester azt nyilatkozta korábban, hogy a Modern Városok Programmal kapcsolatban miniszter úr megígérte neki, hogy nem teljesen veszik el a városra jutó maradék összegeket. A projektek beszámolója szerint a polgármester 2023. november 7-én felmentést kért az ön minisztériumától, amire a vonatkozó rendelet lehetőséget ad.

 

Szeretném kérni tájékoztatását arról, hogy ezt a felmentés-kérést megkapta-e minisztériuma, illetve a rendelet értelmében adott-e felmentést Egernek, vagy pedig szintén a rendelet értelmében - feltéve, hogy 8 napon belül nem válaszolt a polgármester kérésére, nem részesül felmentésben az egri önkormányzat, a fel nem használt forrásokat vissza kell fizetni az államnak?

 

A kérdéseket azért tettük fel, mert egy bizottsági ülésen olyan ellentmondásoktól hemzsegő magyarázatot lehetett hallani Eger aljegyzőjétől, Spisák Györgytől, hogy nem lehetett tisztán értelmezni a kialakult helyzetet. Az aljegyző ugyanis azt állította, hogy Mirkóczki Ádám polgármester 2023. november 7-én felmentést kért Lázár minisztériumától.

 

Erre egy rendelet ad lehetőséget:

3. § (1) A kedvezményezett e rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül benyújtott javaslatára az állam nevében eljáró állami beruházásokért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) a javaslat kézhezvételét követő nyolc napon belül elektronikus úton teljes vagy részleges felmentést adhat az 1. § (1) bekezdésében foglaltak alkalmazása alól.

 

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti javaslatra – az (1) bekezdésben foglalt határidőn belül – nem érkezik felmentés, akkor a javaslatot elutasítottnak kell tekinteni.

Csakhogy semmilyen válaszlevél nem érkezett időben illetve portálunknak sem válaszolt a minisztérium - vagyis akár azt is gondolhatnánk, hogy valami elkeveredett, illetve, hogy a felmentés nem lett biztosítva. Csakhogy a hétfői napi keltezéssel, a polgármesternek küldött válaszlevél egyértelműen mutatja, hogy a MVP ügyben - is - elkaszálta a kormány a mentességet, vagyis Egernek több milliárd forintot kell visszafizetnie a költségvetés részére.

 

Eger esetében a következő programokat érinti a változás:

 

intermodális csomópont

egri vár turisztikai fejlesztései

meglévő uszodák fejlesztései

déli iparterület infrastrukturális fejlesztései

A legoptimálisabb számítások szerint is legalább 5 milliárd forintot kell a városnak visszafizetnie (ez egy egrire számítottan 100.000 ft), de akár ennek a többszöröse is lehet a végső összeg.

 

indexkép: Lázár János facebook

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló