2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#városháza #lmp #demokratikus koalíció #mszp #lázár jános #modern városok program

Mirkóczki dilettantizmusa miatt kell Egernek 5 milliárd forintot visszafizetnie az államnak

Csarnó Ákos 2023.11.07. 07:44

A DK, az LMP és a MSZP közös állásfoglalása szerint.

Pár napja írtunk arról, hogy a kormány egy döntéssel elkaszálta, de lagalábbis Lázár János kezébe adta a Modern Városok Programját. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az eddig meg nem valósított programelemek nem fognak elkészülni, a fel nem használt összegeket pedig vissza kell adni az államnak. Egert is érinti a döntést, az alábbi fejlesztések szinte biztos, hogy nem fognak megvalósulni:

intermodális csomópont

egri vár turisztikai fejlesztései

meglévő uszodák fejlesztései (úszócentrum)

déli iparterület infrastrukturális fejlesztései.

Most a Demokratikus Koalíció, az LMP-vel és az MSZP-vel együtt közös közleményben fogalmazta meg álláspontjukat arról, hogy a meg nem valósult fejlesztések mellett még 5 milliárd forintot is vissza kellene utalni az Mirkóczki Ádám dilettáns döntéseinek is nagyban köszönhető.

Ismét a nyilvánosság felé fordulunk, mert a Kormány szokásához híven kifosztja és zsarolja Eger városát.

 

Egy most megjelent Kormányrendelet szerint, Eger Városának 30 napon belül vissza kell fizetni a központi költségvetésbe a Modern Városok Programból (MVP) fel nem használt, közel 5 milliárd forintot.

 

Kifosztásnak azért neveztük mert, 2015-ben MVP keretében felhasználható összegről szerződést írt alá a Kormány és az akkori városvezetés. Úgy látszik a szerződési kötelem Magyarország Kormányára nem vonatkozik.

 

Az MVP segítségével városunk lakosságarányosan közel 70 milliárd forintra lett volna jogosult, sajnos az egri Fidesz gyenge lobbiereje csak 39 milliárd forintot tudott elhozni a városnak.

 

A visszavont forrásból valósult volna meg a Vár további fejlesztése, az Úszó és Vízilabda Centrum, valamint az intermodális csomópont. A kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy a pénz további sorsa Lázár János kezében van és 2024 júniusáig döntés születik a további sorsáról – csakúgy, mint a magánnyugdíjpénztárban tartott megtakarításainkról.

 

Abban, hogy a pénz időben nem került elköltésre, egyértelmű felelőssége van a jelenlegi városvezetésnek. A pénz felhasználásában és a projektek megvalósulásában kulcs szerepe volt a Városfejlesztési Kft-nek. Ezt, a városi tulajdonú céget a COVID alatt Mirkóczki Ádám kivéreztette, majd a feladatait átgondolatlanul, dilettáns módon rátolta az egyébként más feladataival elfoglalt önkormányzati dolgozókra.

 

Ezzel ellehetetlenítette a projektek menedzselését, megvalósulását.

 

Valószínűsíthető, hogy a FIDESZ sugallatára nem is tartotta fontosnak a rendelkezésre álló pályázati forrás felhasználását. Legalább is a végeredmény ezt mutatja.

 

Állítjuk, hogy sajnos az egriek pénze is belekerül a kormányzati hintapolitika süllyesztőjébe. Szíjjártó Péter november harmadikán bejelentette, Magyarország 100 millió euróból türk befektetési alapot hoz létre, tehát már gondoskodtak az egri pénzének kontrolálatlan elköltéséről. Mi felelősen gondolkodó ellenzéki erők arra kérjük az egrieket, hogy ezt az ügyet is vegyék figyelembe a jövő évi választásokon és ne támogassák a jelenleg is zajló politikai roncsderbit.

 

Demokratikus Koalíció

LMP - Magyarország Zöld Pártja

Magyar Szocialista Párt

indexkép: Lázár János facebook

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló