2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#eger #észak-magyarország #lakásárak #ingatlanpiac

Lakásárak tekintetében Eger az észak-magyarországi lista élén csücsül

Barna Benedek 2021.07.03. 08:04

A tavalyi megtorpanás után újra emelkednek az árak: a térség megyei jogú városaiban a téglalakások 2 százalékkal, a panel és családi házak majdnem 7 százalékkal lettek drágábbak.

Észak-Magyarországon is pörög a lakáspiac, a KSH által közzétett 2019-es végleges és a 2020-as előzetes adatok alapján is Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban köttetett a legtöbb tranzakció a régióban – derül ki az Otthon Centrum szakértői összesítéséből a Pénzcentrum cikke szerint.

 

Mint írják, a három város közül Miskolc emelkedik ki, ahol 2019-ben 2948 tranzakció történt. A tavalyi előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy 2020-ban a számok ettől kismértékben elmaradtak a településen, de a tranzakció számok tekintetében továbbra is Miskolc az első a régióban. Egerben 2019-ben 1059 adásvételt regisztrált a KSH, míg a nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban 689-et. Az előzetesen közzétett adatok alapján a 2020-as érték is ekörül alakul majd, vagyis a pandémiával terhelt előző év sem hozott visszaesést a piacon.

Az ötezer főnél nagyobb észak-magyarországi települések esetében népességarányosan Salgótarján és Eger vezeti az adás-vételek számát 2019-ben 20,7 és 20,2 ezrelékkel.

Ugyanakkor az 1000-5000 fős települések között a hatvani járásban található Petőfibánya emelkedett ki ezer lakosra vetített 32 ezrelékkel, ami annyit tesz, hogy 1000 lakosonként 32 adás-vétel történt a településen.


Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, 2020-ban a járvány hatására megtorpantak az árak, azonban idén már újra kismértékű emelkedés mérhető a piacon.

A megyei jogú városokban a téglalakásokért 2 százalékkal kértek többet, míg a panel és családi házak 6,5-6,8 százalékkal magasabb áron keltek el idén az Otthon Centrum hálózat értékesítési statisztikái alapján

– ismertette a vásárlókat érintő egyik legfontosabb adatot az elemzési vezető.

 

Elmondta, Eger a legdrágább, Miskolc kicsivel olcsóbb, míg Salgótarján nagyon lemaradt.

Egerben a téglalakások négyzetméterára 300 ezer forint feletti, a paneleké kicsivel ez alatti, a családi házak ára pedig 250 ezer forint körül alakult az utóbbi hónapokban.

Miskolcon a lakások jellemzően 250 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, a tégla építésűek itt is valamivel magasabb, a panelek kicsit alacsonyabb fajlagos áron futnak, míg a használt családi házak négyzetmétere átlagosan 200 ezer forintot értek. Ezzel szemben Salgótarjánban 100 ezer forint körüli fajlagos áron cseréltek tulajdonost a használt ingatlanok, a lakások itt is kicsivel magasabb, a házak kicsivel alacsonyabb fajlagos árszint mellett voltak megvásárolhatóak.

 

A felmérés szerint Egerben 10 projektben 220 lakás épül, míg Miskolcon 9 projektben 500, míg Salgótarjánban egy projekt sem indult. A kínálati árak Miskolcon kicsivel átlag felettiek (695 ezer forint/négyzetméter), Egerben kicsivel a középérték alattiak (615 ezer forint/négyzetméter).

 

(Indexkép forrása: visiteger.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló