2024. június 24., Iván

Eger ügye

#eger #drágulás #lakásárak

Lakásárdrágulás a megyeszékhelyeken: Egert az élbolyban találjuk

Barna Benedek 2022.01.31. 12:10

A négyzetméterárak és emelkedésük tekintetében egyaránt az elsők között volt a hevesi megyeközpont 2021 harmadik negyedévében.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a napokban tette közzé legfrissebb, 2021 harmadik negyedévére vonatkozó lakásárindex-jelentését, melyben egyebek mellett a megyeszékhelyek használt lakásárait is összegezték. A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 22,8 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint volt, mindkét érték átlag fölötti ütemben emelkedett az előző évhez viszonyítva – írja a Portfolio összegzése nyomán az Egri Napok.

 

Mint a blog cikke kiemeli: az adatok alapján az látható, hogy Eger mind átlagárával, mind drágulásával az élbolyban szerepel. Míg a legdrágább vidéki város (Székesfehérvár) átlagos négyzetméterára 462,7 ezer forint volt, addig a legolcsóbbé (Salgótarján) 163,1 ezer forint.

Eger esetében a használt lakások négyzetméteráre 367,2 ezer forinton alakult, ezzel a 7. legdrágább vidéki városnak számítottunk

sorrendben Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Veszprém, Szeged és Kecskemét után.

 

A négyzetméterárak a vizsgált negyedévben Salgótarjánban nőttek leginkább (18 százalékkal), Győrben pedig a legkisebb mértékben (9,1 százalékkal) 2020-hoz viszonyítva. Salgótarján esetében mást jelent ez a nagy mértékű növekedés, hiszen itt eleve nagyon alacsonyról indultak az árak, szemben például Győr kimagaslóan magas alapáraival.

Egerben a négyzetméterárak tekintetében 16,6 százalékos növekedést mértek, ezzel Salgótarján után nálunk drágult leginkább a használt lakások négyzetméterára.

Ezzel – mint azt az egrinapok.hu megjegyzi – zárult az olló közöttünk és Budapest között is, a fővárosban ugyanis mindössze 6,5 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak. Ugyanakkor a nagyvárosokban a használt lakások átlagára a budapestihez képest természetesen még mindig messze elmarad: a fővárosban a KSH szerint 41,2 millió forintba kerül egy használt lakás.

 

hasznaltlakasarak202134

(Kép forrása: portfolio.hu; indexfotó: Vámossy Béla)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló