2022. szeptember 30., Jeromos

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #végvári vigasságok

Ismét időutazásra várják az érdeklődőket Egerben: huszonhatodjára tartják meg a Végvári Vigasságokat

Barna Benedek 2022.08.08. 14:26

A második augusztusi hétvégén elevenedik meg a múlt az egri várban.

 

Augusztus 13-án és 14-én, azaz most szombaton és vasárnap ismét megidézik a hős várvédők kultuszát az egri várban. A XXVI. Végvári Vigasságok két napja alatt több mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között – tájékoztott a Dobó István Vármúzeum.

 

Ahogy azt korábban portálunk is megírta, idén pályázaton keresték az 1552-es emlékcsata forgatókönyvét, és a feltételek miatt az Egri Vitézlő Oskola úgy határozott, hogy hosszú évek után először nem vesznek részt a Végvári Vigasságokon. A Vármúzeum közlése szerint a nyertes alkotás a "Legenda és valóság" című pályamű lett, mely egy hatodik osztályos diák és nagypapája beszélgetése kapcsán fedi fel az ismert történet bizonyos részleteit. 14 hagyományőrző csapat összecsapása fogja megjeleníteni hétvégén a török katonák és a magyar vitézek harcát, természetesen Dobó István várkapitány vezetésével.   

végvári

A történelmi fesztivál keretében a látogatók megismerhetik a magyar vitézek, a hős egri nők, valamint a török katonák fegyvereit, öltözetüket, saját kezükkel készített használati tárgyaikat, részesei lehetnek mulatozásaiknak. A korabeli emberek életébe vicces jeleneteken, színielőadásokon, seregszemléken, hadgyakorlatozásaikon keresztül is betekintést kaphatunk. Az egykori muzsikából pedig régizene együttesek adnak majd ízelítőt amelyek a vár számos pontján zenélnek majd egész hétvégén.

 

 

Gyerekprogramok és kézműveskedés

 

Az ostromjelenet mellett nem marad el a Végvéri Vigasságok zoknicsatája sem, a vidám összecsapást, az Apródok és Martalócok csatáját a Vörös Oroszlán Lovagrend vezényli majd le, míg a Bajvívó Magyaroktól cselvágásokat tanulhatnak a bátor gyermekek. A kisebbeket emellett a Kalandozó Komédium Történelmi Játéktere, Betyártanya, kisállat simogató, játszó- és bábszínház is várja. A vásári forgatag kínálatát is igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály, a család minden tagja megtalálja a maga kedvencét. 

 

Idén a Dobó-bástyába költözik a Várműhely, múzeumpedagógusaink segítségével számos kézműves program nyújt kikapcsolódást az alkotni vágyóknak. Emellett Mesterségek utcája is színesíti majd a Végvári Vigasságok programkínálatát, ahol minden megfogható, kipróbálható: így például működés közben láthatnak egy kovácsműhelyt, lehetőség lesz a kékfestés, a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is. 

 

További információk és a programbeosztás ITT olvasható.

 

 

(Indexkép forrása: Egri vár / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló