2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#eger #dobó istván vármúzeum #hagyományőrzés #végvári vigasságok #egri vitézlő oskola

Végvári Vigasságok a Vitézlő Oskola nélkül: az egri vár tiszteletben tartja a hagyományőrzők döntését

Barna Benedek 2022.04.29. 16:53

A Vitézlő Oskola bejelentésére válaszul a Dobó István Vármúzeum közleményt adott ki.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, az Egri Vitézlő Oskola a héten a közösségi oldalán bejelentette: vezetőségük egyhangúan úgy határozott, hogy hosszú évek után először nem vesznek részt a Végvári Vigasságokon.

 

A hagyományőrző egyesület a döntést azzal indokolta, hogy a Dobó István Vármúzeum idén pályázaton keresi az 1552-es emlékcsata forgatókönyvét, és az írások kizárólagos felhasználási jogát kérik, így a Vitézlő Oskola szerint ha neveznének és nyernének, akkor lemondanának a szerzői jogukról, és nem lenne beleszólásuk a rendezvénybe.

 

A Vármúzeum válaszul pénteken egy hosszú közleményt adott ki, amely azonban ténylegesen nem reagál a hagyományőrzők főbb állítására, sőt inkább félremagyarázza azt. Az egri vár közleményében ugyanis azt írják: szerintük a hagyományőrzők azt sérelmezik, hogy nem a Vitézlő Oskola által kitalált, és szerzői jogi oltalommal védett forgatókönyv alapján rendezik meg az emlékcsata programot. Majd arról olvashatunk, hogy a Vármúzeum eddig kifizette a felhasználói díjat, a pályázat kapcsán pedig azt fejtik ki, hogy azon bárki elindulhat, és zsűri fogja elbírálni a beérkező műveket. Mindenesetre a Vármúzeum tiszteletben tartja a Vitézlő Oskola akaratát.

 

A Dobó István Vármúzeum válasza alább olvasható, változtatások nélkül:

 

A Dobó István Vármúzeum meglepődve olvasta az EVO 2022.04.27-én, közösségi oldalán kiadott közleményét, amely szerint 2022-ben nem kíván részt venni az Ostrom 1552 – Végvári Vigasságok programon.


A Dobó István Vármúzeum által életre hívott történelmi fesztivál először 1996-ban került megrendezésre „Nemzetek, mesterek, művészek Egerben az egri vár és Eger kultúrájában”- címmel. A „Végvári Vigasságok” nevet a rendezvény 1997 óta viseli.


2002 kiemelkedő éve volt a történelmi fesztivál sorozatnak, hiszen az 1552-es diadal 450. évfordulója kapcsán először került megrendezésre az ostromjáték. Az 1552-es hősies várvédelem megjelenítése – a kb. 150 hagyományőrző által megelevenített harc – máig a leglátványosabb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye a rendezvénynek.


Az egri vár híradójában Berecz Mátyás így írt az eseményről: „A sok tekintetben egyedülálló és újszerű produkció Gárdonyi „Egri csillagok" című regényéből az egri vár ostromáról szóló rész motívumaira épült. Az előadás dramatizált szöveges- és csata-(haditorna) jelenetekből épült fel. A forgatókönyv megírására, valamint rendező-koreográfusi munkára Várhelyi Dénest, a Gárdonyi Géza Színház színművészét kértük fel. A jeleneteket Tinódi Lantos Sebestyén szerepében Lázár Attila színművész vezette be és fűzte össze egy történetté, korhű szövegekkel. A főszerepeket is a Színház színészei játszották, így Dobót Kelemen Csaba, Sárközit pedig Horváth Ferenc alakította. Rajtuk kívül a műsor alapvetően amatőr szereplőkre épült, akik az Egervári Vitézlő Oskola és más katonai hagyományőrző csapatok, illetve helyi önkéntesek közül kerültek ki. Az ostromjáték női szereplőivel az egri nők helytállásának állítottunk emléket.” (Az egri vár híradója 34., Eger Vára Baráti Köre Eger, 2002).


Az eddig lezajlott eseményeken számos hazai, illetőleg külföldi hagyományőrző csoport, zenekar, kézműves, előadóművész, stb. vett részt. A hagyományőrző csapatok közé tartozik az EVO is. A programelemeket a múzeum munkatársai, az együttműködő civil szervezetekkel közösen alakította, alakítja ki mind a mai napig.


A kiadott közleményben az EVO sérelmezi, hogy nem az általa kitalált, és szerzői jogi oltalommal védett forgatókönyv alapján kerül megrendezésre az ún. emlékcsata programelem. Ezzel szemben tényként szeretnénk leszögezni, hogy a Vármúzeum birtokában nincs olyan emlékcsata forgatókönyv, amelyet az EVO átadott volna a Vármúzeum számára. Az intézmény kizárólag Csillag Tamás magánszemélytől kért eddig felhasználási engedélyt 2019. évben, az általa átadott emlékcsata forgatókönyv megvalósítására vonatkozóan. Az erre vonatkozó felhasználási díjat, a kapcsolódó rendezői szolgáltatást megfizettük Csillag Úr számára. A korábban lezajlott ostrom, emlékcsata előadásokat a várban dolgozó Kollégák, együttműködő hagyományőrző csapatok alakították, csiszolták az évek során.


2022. április 26-án, nyílt pályázatot hirdettünk meg az Egri Vár weboldalán keresztül. A pályázatnak két kategóriája van:


I. „Az egri vár 1552.évi dicsőséges védelmét megismertető és népszerűsítő „újrajátszó” (re-enactment) előadás forgatókönyvének elkészítése.”


II. „A 16. századi egri vár mindennapi életét bemutató rövid, dramatizált jelenetek forgatókönyvének elkészítése, hagyományőrző előadások keretében.”

 

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A díjazott művek bemutatására több rendezvényünkön, így a Végvári Vigasságokon is sor kerülhet.


Mivel a pályázat mindenki számára nyitott, így természetesen mind az EVO tagjait, mind Csillag Tamás Urat arra bíztatjuk, hogy induljanak a pályázaton. Szeretnénk kinyitni a lehetőséget minden ambiciózus, érdeklődő amatőr, vagy hivatásos „tollforgató” számára, hogy megmutassa tehetségét, és tudását a pályázati témakörökben.


A múzeumnak jelenleg is van együttműködési megállapodása az Egri Vitézlő Oskolával, de akaratukat természetesen tiszteletben tartjuk!

 

Az idén, ahogy az elmúlt esztendőben is, Dobó István kapitány Úr, és az Egri Vár Vitézei lesznek az idelátogató hagyományőrző csapatok házigazdái. Az 1552. évi ostromot bemutató előadást két alkalommal, 2022. augusztus 13-án és 14-én is be fogjuk mutatni, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Tisztelettel,
Dobó István Vármúzeum

 

 

(Indexkép forrása: Egri Vitézlő Oskola / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló