2023. január 30., Martina

Eger ügye

#útfelújítás #közlekedés

Hivatalosan is átadták Eger fejfájós közlekedési csomópontját

Csarnó Ákos 2022.11.11. 16:16

 

Egy Eger szempontjából rendkívül fontos közlekedési beruházás valósult meg az Eger – Noszvaj összekötő út (Vécseyvölgy utca) – Gárdonyi Géza utca csomópont átépítésével. A Várállomás melletti kereszteződésben és környékén naponta több alkalommal is nagy mértékű torlódás alakult ki, ezzel hosszú ideje gondot okozva a közlekedőknek.

 

A kereszteződés átépítésének célja az volt, hogy ezt a napi szintű kellemetlenséget feloldja és javítsa a közlekedés biztonságát, csökkentse a baleseti kockázatot. A beruházás által rendezettek és szabályozottabbak lettek a közlekedési kapcsolatok.

A kereszteződésen halad át a 87. sz. Eger-Putnok vasútvonal. A csomópont fejlesztésének keretében a vasúti átjárót is átépítették, mind a közúti, mind a gyalogos átjáró burkolatának korszerűsítésével és szélesítésével. Ezen felül a biztonságos közlekedés érdekében a vasúti átjáróhoz vezető járda mellett pollereket és bordás kivitelű, úgynevezett taktilis burkolati elemeket is elhelyeztek.

A Várállomás város felőli oldalán, a Vécsey Sándor utcán a korábbi kereszteződés helyén öt férőhelyes parkoló épült, így a környéken lévő szolgálatók kényelmesebben érhetők el. A szintkülönbségekből adódóan a pályatestet is megemelték és ívbővítéseket alakítottak ki.

 

Átépítés előtt

 

Átépítés után

 

A kereszteződés fejlesztése során a kivitelező 3 helyen – a Vécseyvölgy utcán, a Gárdonyi Géza utcán és a Zoltay István utcán – gépkocsiforgalmat szabályozó jelzőlámpás csomópontokat alakított ki. A csomópontba csatlakozó ágakat elbontották és teljesen új, kiszélesített pályaszerkezetet építettek.

A projekt során a korábban balesetveszélyes csomópont közel 400 méter hosszon megújult, lehetővé téve a járművek hosszabb szakaszon való besorolását, a Vécsey Sándor utca Tetemvár utca felőli ágán pedig új külön jobbra kanyarodó sávot alakítottak ki.

 

A fejlesztés nem csak a közúti közlekedők komfortját javítja, hanem kifejezetten a gyalogosok számára is biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a közlekedést. Korszerűsítették és felújították a csomóponti fejlesztéssel érintett utcák járdáit is közel 250 m hosszan, hét helyszínen pedig gyalogos átkelőt alakítottak ki.

A Vécseyvölgy út – Gárdonyi Géza út – Zoltay István út csomópontjában öt, a közúti közlekedéssel összehangolt gyalogos jelzőlámpa került kihelyezésre. A Vécsey Sándor út – Dézsmaház utca csatlakozásánál pedig két kijelölt, közlekedési jelzőtáblával szabályozott gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki. A vakok és gyengén látók biztonságos közlekedésének érdekében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyekhez vezető járdakapcsolatok – hasonlóan a vasúti átjáróhoz – itt is taktilis burkolati elemekkel épültek meg.

A Gárdonyi Géza utcában monolit vasbeton támfal épült 40 m hosszban, amely által a járda az útpálya szintjébe került, így a lépcsőket is meg tudták szüntetni az átépített szakaszon a beavatkozási határon belül. Ennek köszönhetően a járda akadálymentessé válhatott mind a kerekesszéket használók, mind a babakocsit toló kismamák, mind a nehezebben mozgó idősek számára.

 

képek és forrás: nif.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló