2024. július 20., Illés

Eger ügye

Hangfelvételek: rendet kell tenni a városházán, Mirkóczki mit keres még ott?

Csarnó Ákos 2024.04.27. 10:52

Ezt az egri politikai szereplők kérdezik.

 

Csak kapkodja a fejét az az egri, aki el akar igazodni a napokban elszabaduló hangfelvétel-orkánban. A hangfelvételekben a közös pont, hogy mindegyikben Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere szerepel az egyik félként.

 

Az elsőként megjelent hanganyag arról szól, hogy a polgármester nagyjából semmilyen közérdeklődést kiváltó adatot nem adna ki az adatkérőnek. Mi több, olyannyira nem adna ki, hogy ezt nagy nyilvánosság előtt is elismeri és fenntartja, noha erre vannak jogszabályok. 

 

 
 

A második hangfelvétel inkább az emberi, mintsem a politikusi oldalt mutatta be. Ezen a felvételen az derül ki, hogy miként ítél el híres előadókat. 

 

 

Az – időrendben – harmadikként megjelent hangfelvétel azonban nemcsak azért nagyon problémás, mert rólunk is – egriugyek.hu – is szól, hanem arról, hogy miként akarnák kiépíteni a helyi polgármesteri médiát, amit felhasználnának a kampányban. (Amúgy akkora kamuhalmokat mond a két szereplő a felvételen, hogy arról hamarosan megemlékezünk, de addig is egy Rádió 1-es cikk, az érintett témáról).

 

 

Kétségkívül elképesztő – és ebben igaza van minden felháborodottnak – hogy egy megyei jogú város polgármesteréről hangfelvételek készültek, készülhettek (a szerkesztőségünknek is megküldött információk szerint a 12 hangfelvételből kettő már nyilvánosságra került, így aztán még 10 db várható). Akár személyesen, egy diktafonnal, telefonnal, akár „poloskával” készültek a felvételek, mindenképpen elgondolkodtató. Azért ez kérdéseket vet fel, hogy a magyar parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának volt elnökéről ilyen szintű információ-halom kerülhet ki – lehallgatás vagy éppen hangrögzítés után. Azonban ez a kisebbik gond, ugyanis a hangfelvételeken elhangzottak sokkal nagyobb problémákra világítanak rá.

 

A harmadik hangfelvétel után már több egri politikai szerveződés is úgy gondolta, hogy nem maradhat csendben.

 

Aki kérdez

 

„Hova tűnt Eger dicsősége?” kérdezte Tarsoly József független (nyugalom, Fidesz-árvák által indított polgármester-jelölt). Azt mondta,” ismét van min megbotránkozni a városban, utalva ezzel arra, hogy Mirkóczki Ádám polgármesterről csütörtökön újabb hangfelvétel látott napvilágot, amelyen egy helyi rádió vezetőjével arról beszél, hogyan lehetne látszólag független, de a polgármester által irányított és közpénzből finanszírozott hírportált létrehozni. Úgy látja, mindez erkölcsi és morális probléma, aminek véget kell vetni.

 

A jelölt arra kérte a választókat, olyan városban élő képviselőjelölteteket küldjenek a közgyűlésbe, akik nem pártpolitikai érdekeket szolgálnak ki.

 

Aki felszólít

 

A napvilágra került hangfelvételek alapján kijelenthető, hogy Mirkóczki Ádám polgármester terhet jelent a tisztességes egriek számára – jelentette ki Pál György (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd) polgármester-jelölt. Indítvánnyal fordul az önkormányzati képviselőkhöz és azt szeretné elérni, hogy feloszlassa magát a közgyűlés, ne kelljen erre őszig várni. Mirkóczki Ádámot pedig lemondásra szólítja fel illetve arra, hogy el se induljon.

 

Akik ott se voltak, de nem a tartalom a baj és inkább elviszik a balhét

 

Bírósághoz fordult a városvezetés a Mirkóczki Ádámmal kapcsolatos újabb hangfelvétellel kapcsolatban – közölte Minczér Gábor alpolgármester a sajtótájékoztatóján. Szerinte bűncselekményt követtek el azok, akik rögzítették a polgármester beszélgetéseit. Farkas Attila szerint Oroján Sándor önkormányzati képviselőnek a birtokában lehetnek további hangfelvételek.

 

Az egyik, valamilyen Fidesz

 

„Teljes képtelenség és elfogadhatatlan amit az alpolgármesterek állítanak” – nyilatkozta Oroján Sándor önkormányzati képviselő a TV Egernek az ún. városvezetők sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Neki nincs köze a kiszivárogtatott felvételek nyilvánosságra hozatalához, se azok elkészítéséhez, nem tudja kinél lehetnek még felvételek, de nála biztosan nem – emelte ki. Az elmúlt hetekben egyáltalán nem beszélt az alpolgármesterekkel, akikkel csak a legutóbbi, áprilisi közgyűlésen találkozott. Úgy látja azzal kellene foglalkozni, ami a felvételeken elhangzik – zárta Oroján.

 

A valamelyik másik Fidesz

 

A Fidesz az újabb hangfelvétel okozta közéleti botrány kapcsán arra kéri a politikai szereplőket, hogy őket ne keverjék bele ebbe a vitába – mondta el a TV Egernek Csákvári Antal, a Fidesz egri szervezetének alelnöke.

 

 

kép: youtube

 

Mivel a harmadik hangfelvételen olyan beszélgetést lehet hallgatni, amin két szereplő egy harmadikról mond – egymás szemében jónak, kiemelkedőnek tűnő okosságokat - hamarosan jelentkezünk a valódi beszélgetésekkel. Hisz legalább egy fő a szerkesztőségből ott volt ezeken a „mesebeli” beszélgetéseken, ugyebár.

  

indexkép: youtube

 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló