2023. december 6., Miklós

Eger ügye

#demokratikus koalíció #gyurcsány ferenc #választás2024eger

Gyurcsány Ferenc: át kell gondolni, hogy mihez kezdjen a DK Mirkóczki Ádámmal

Csarnó Ákos - MTI 2023.04.19. 10:06

Amúgy pedig szerinte az ellenzék együttműködésre van ítélve, aki ebből kilép, az DK ellenfele.


Az ellenzék együttműködésre van ítélve - hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezetője kedden Egerben, lakossági fórumon. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, "aki ebből kilép vagy ezt veszélyezteti, az az ellenfelünk: aki nincs ellenük, az velük van".

Magyarországnak el kell döntenie, hová tartozik, a Demokratikus Koalíció azokat képviseli, akik úgy gondolják, az országnak az európai együttműködés részének kell lennie - jelentette ki a pártelnök.

 

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország a történelem folyamán általában nem tévútra tévedt, hanem tévútra vezették, és most is ez történik. "Ez a kormány nem cselekszik: Orbán állandóan háborúzni akar, miközben az emberek hétköznapi életében fontos dolgokról nem beszél" - mondta a DK elnöke, aki szerint ezzel szemben ők szeretnének nyugodt világban élni, és arról diskurálni, hogyan lesz könnyebb az élet Magyarországon és hogyan viszik többre a gyerekek.

 

 

Ez éles konfliktus, melynek egyik legvilágosabb álláspontját ellenzéki oldalon a DK képviseli - közölte.

 

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország a "nyugatos világhoz" tartozik, és a DK arra kapott felhatalmazást szavazóitól, hogy egy normális, egyszerű európai életet alakítson ki.

 

Jelezte: ehhez jobb oktatást és egészségügyet, egymásra jobban vigyázó szociális gondoskodást és erősebb településeket hoznának létre. Ám meggyőződésük szerint miközben egy kormánynak feladata vigyázni a társadalomra, nincs dolga azzal, a családok hogyan rendezzék be az életüket.  

 

Előadásában Gyurcsány Ferenc "az elmúlt egy év egyik legnagyobb közös drámájának" nevezte azt, hogy az emberek körülbelül egyhavi jövedelme "a semmibe veszett". A kormányfő ezt a háború számlájára írja, holott miatta szegényedik az ország, mert ő rosszul vezeti - mondta.

 

 

A pedagógusok jogállását szabályozó törvénytervezetről szólva azt mondta: a DK azért küzd, a települések kapják vissza a jogot, hogy legyenek saját iskoláik és eldönthessék, ott milyen szellemiségű oktatást akarnak.

 

Leszögezte: ahhoz, hogy a magyar gyerekek versenyképesek lehessenek Európában és a világban, nyitottan és személyre szabottan kell nevelni őket, ehhez pedig a pedagógusokat a státusztörvény tervezetével szemben nem szabályozni, hanem támogatni, segíteni kell.

Gyurcsány Ferenc szerint annak, hogy még mindig a jelenlegi kabinet irányítja az országot az az oka, hogy "elképesztő nehéz egy olyan hatalommal szemben küzdeni, amely a tisztességes politikai verseny játékszabályait minden nap megszegi". Orbán és társai elfoglalták és szétszedik a demokratikus nyilvánosságot - mondta.

 

Kijelentette: a Fidesz világával, szemléletével szemben állóknak kötelességük együttműködve fenntartani annak a reményét, hogy lehet más Magyarországot építeni. Nincs egyéb választás, mint a jelenlegi hatalom vagy egy európai, polgári, demokratikus Magyarország - mondta, hangsúlyozva: ezért az ellenzék együttműködésre van ítélve."Aki ebből kilép vagy ezt veszélyezteti, az az ellenfelünk: aki nincs ellenük, az velük van" - fogalmazott.

 

Eger politikai helyzetét bonyolultnak nevezve a pártelnök közölte: arra a helyieknek kell megtalálniuk a nekik megfelelő választ, megoldást. Császár Zoltán önkormányzati képviselő felszólalásában azt fejtegette, hogy bonyolult a politikai helyzet Egerben és arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy vegye ki az országos kampánystratégiából a várost és teremtsen egy külön helyzetet itt. A volt miniszterelnök nem minősítette a polgármester tevékenységét, de szerinte „valóban át kell gondolni, hogy mihez kezdjünk Mirkóczki Ádámmal”.

Pártjáról szólva azt mondta, a DK-ról a választók nem hallanak rossz történeteket. "Vigyázunk egymásra" - fogalmazott, hozzátéve: nagy munkával akkora közösséget építenek, amely a Fidesszel szemben lévő világot együtt tudja tartani. Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt 10 évben erre sokaknak nyílt lehetősége, ám más nem csinálta meg. Ugyanakkor ma a DK-nak annyi szavazója van, mint az összes többi ellenzéki pártnak együtt, azaz a választók ezt a feladatot és az ezzel járó felelősséget a Demokratikus Koalícióra bízták - szögezte le.

 

Kérdésre válaszolva saját politikai szerepvállalására vonatkozóan azt mondta: sok 10 milliárd forintot öltek bele abba, hogy az ország nagyobb része azt higgye: "Gyurcsány lánykori neve maga az ördög". Olyat kell vezetőnek jelölni, aki esélyes, márpedig Dobrev Klára "nem miattam, hanem ennek ellenére" a legesélyesebb - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló