2023. december 6., Miklós

Eger ügye

#eger #dobrev klára #gázpisztoly #selim etkar

Súlyosabb büntetést kaphat a hangfalba rúgó DK-szimpatizáns, mint a rá gázfegyvert fogó rendzavaró

Kovács Dávid 2022.06.22. 11:10

Tavaly nyáron Dobrev Klára egri roadshow-ján előkerült egy gázpisztoly, valamint felborult egy, az őszödi beszédet üvöltő hangfal is, ami egy centis horzsolást okozott – a bíróság első fokon arra jutott, ezért súlyosabb ítélet jár.

 

Első fokú ítélet született a Dobrev Klára egri kampányrendezvényét megzavaró ellentüntetők és a velük összezördülő DK-szimpatizánsok ügyében.

 

Hoszné dr. Nagy Tímea törvényszéki sajtószóvivő szerdán arról tájékoztatta portálunkat, hogy

az Egri Járásbíróság fegyveresen, gyűlésen elkövetett garázdaság bűntettében bűnösnek mondta ki a gázpisztolyos férfit, akit 280 ezer forintos pénzbírságra ítéltek, míg a hangfalba rúgó DK-szimpatizánst gyűlésen elkövetett garázdaság bűntettében és könnyű testi sértés vétségében találták bűnösnek, rá 300 ezer forintos bírság várhat.

A bíróság a rendezvényen előkerült gáz-riasztófegyvert elkobozta, a másik (fegyvertelen) vádlottat pedig bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. Nála enyhítő körülményként értékelték büntetlen előéletét, idős korát, és azt, hogy megbánta a tettét, míg a gázpisztollyal fenyegető férfinál súlyosító körülmény volt a cselekmény kétszeres minősülése, enyhítő körülménynek találták viszont büntetlen előéletét – közölte szerkesztőségünkkel az Egri Törvényszék sajtóosztálya.

 

Mint ismert, tavaly nyáron három antigyurcsányista tiltakozó zavarta meg a rendet a Demokratikus Koalíció politikusának roadshow-ján. Egyikük a vita hevében egy gázfegyvert is előrántott, amit egy idős DK-szimpatizáns fejéhez tartott. A 77 éves férfit szintén előállították, mivel mérgében belerúgott a rendzavaróknál lévő hangfalba, ami megbillent, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott az egyik ellentüntentőnek.

 

 

Az ellentüntetők arcukat részben elfedve, egyik szemüket – a 2006-os eseményekre utalva – gézlapokkal eltakarva, "EL", "KÚR", "TUK"-feliratú táblákkal a nyakukban érkeztek a kampányrendezvény helyszínére, ahol egy horodozható hangszórón elkezdték lejátszani Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök őszödi beszédét. A DK-s rendezvényre látogatók és a tüntetők között hamarosan szóváltás, majd némi dulakodás alakult ki, és a vita hevében végül előkerült egy gázpisztoly is.

Az I. rendű vádlott is odament a II. rendű vádlotthoz és társaihoz, őket szidalmazva, kezével gesztikulálva távozásra szólította fel, majd a sértett mellett elhelyezett kisméretű, hordozható hangfalba előbb jobb lábbal kisebb, majd bal lábbal nagyobb erővel belerúgott, majd hátralépett. A hangfal megbillent, és nekiütődött a mögötte álló sértett lábának, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést – a bal lábán kb. 1 cm-es kiterjedésű hámhorzsolást – szenvedett.

– olvashatjuk az Egri Törvényszék anyagában.

 

A gázpisztolyos rendzavaró ezután kilépett a társai mellől, majd a mellkasán két kézzel megtaszította az idős férfit. A vádlottak ezután egymás kezét fogva kölcsönösen előre-hátra tolták egymást, majd a fiatalabbik fél hirtelen hátralépett, a zsebéből előrántotta a gázpisztolyt, és kezét az elsütőbillentyűn tartva az ellenfele felé tartotta azt.

 

A bíróság szerint az engedéllyel tartott gázpisztoly kinézetre összetéveszthetően hasonlít egy éles kézi lőfegyverre, a történtek a jelenlevőkben megbotránkozást és riadalmat keltettek. A dulakodásnak az időközben odaérkező járókelők és fotósok megjelenése vetett véget. A hangfalban egyébként ötezer forintos kár keletkezett.

 

 

A Dobrev kampányrendezvényét megzavarókat, azaz Selim Etkart és két társát hamarosan elvitték a rendőrök. A felsőtárkányi férfi később azzal védekezett, hogy önvédelemből rántotta elő a gázpisztolyt, fellépése a személyét érő erőszakos magatartás megfékezésére irányult. "Mi elutasítjuk az erőszakot és nem voltunk erőszakosak" – állította később a nyilvános rendezvényen gázfegyverrel hadonászó férfi.

 

Az ítéletet az ügyész mindkét férfi esetében tudomásul vette. A vádlottak elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést. Az ügyben jogerős döntést az Egri Törvényszék fog hozni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló