2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#egerplusz #eger

Kétfajta egri bor készült a Gárdonyi-emlékév alkalmából, az egyiket hamarosan meg is kóstolhatjuk

Barna Benedek 2022.07.05. 16:10

Az egri bortermelő közösség ezen borok megalkotásával tiszteleg az író emléke előtt.

 

Eger és a borvidék idei évének egyik kiemelkedő eseménye a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára, Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására kérte fel az egri borászatokat. Az egri bortermelő közösség összefogásából létrejött borokról meséltek a kezdeményezés résztvevői.

 

 

Mint elhangzott, több bor házasítottak az emlékborokhoz, amelyekből limitált mennyiség, összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára. A házasítást, a kiszerelést, és a borok házasítás előtti érzékszervi minősítését az Egri Bikavér Borlovagrend szervezte és végezte el.

 

A borok címkéit és díszdobozukat Ipacs Géza tervezőgrafikus művész álmodta meg, és az egri Varga Nyomda, valamint a debreceni Sz.Variáns cégek támogatásából valósulhatnak meg.

gardonyi-emlekbor
Kép forrása: TV Eger / YouTube

A Gárdonyi Géza Összefogás Borok közösségi megvalósításához az egri borvidéki bortermelőkön és szőlőtermelőkön túl eddig számos magánszemély, cég és borvidéki önkormányzatok is csatlakoztak már. A borok bevételének felét a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, míg a másik felét a borvidék marketingjére fordítják majd. (A kezdeményezést segíteni is lehet, a felajánlásokat az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának Erste Bankos számlájára utalva; a 11994507-03402944 számlaszámra, a közeményben jelezve, hogy "Gárdonyi bor támogatása".)

 

Egy új fehérbor, amiből már idén ihatunk

 

Az egyik emlékbor a Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021. A borvidék ezen fehérbor bormárkájának legalább négy szőlőfajta borát kell tartalmaznia ezen belül a kárpát-medencei fajták arányának meg kell haladnia az 50 százalékot, míg az illatos borok aránya nem lehet több 30 százaléknál).

 

A Gárdonyi emlékére készített Egri Csillagból 500 liter készült Furmint, Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Rajnai rizling, Királyleányka és Sauvignon blanc borok háziasításával. Május végén már palackozták, összesen 621 darab 0,75 litreres üvegbe került a nedűből.

 

A tervek szerint ezt a bort először a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálán lehet megkóstolni, augusztus 13-án. Az eseményt az egri Líceum dísztermben tartják majd, és hét, 2021-2022 évben Aranyérmes egri bor társaságában mutatják be a Gárdonyi Egri csillag Superior 2021 Összefogás Bort. (Részvételi információ és regisztrálási lehetőség az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsánál az ebht.marketing@gmail.com címen.)

 

A vörös emlékborra még várni kell

 

Az összefogásba készült másik nedő egy vörösbor, a Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021. A házasításhoz használt borok fajtái: Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Syrah és Turán. Ebből összesen 800 liter készült, és egyelőre hordókban érlelődik, a bemutatását 2023 tavaszára tervezik, a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála keretében.


A borok megvásárlására vonatkozó előjegyzés 2022. augusztus 1-jétől indul, az ebht.marketing@gmail.com e-mail címen.

 

 

(Indexfotó: Dobó István Vármúzeum)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló