2022. augusztus 15., Mária

Eger ügye

#egerplusz #eger #március 15 #nemzeti ünnep

Forradalmi hétvége az egri várban: ilyen programokat tartanak március 15-e alkalmából

Barna Benedek 2022.03.10. 14:12

Négynapos rendezvénysorozattal készül a nemzeti ünnepre a Dobó István Vármúzeum.

 

Az egri vár tavaly a járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt egy zenével, tánccal, verssel színesített kisfilmmel a múlt hősei előtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulóján, de idén már megengedi a helyzet, hogy rendezvényeket is tartanak, így egy négynapos programsorozattal várják a látogatókat a március 15-i hosszú hétvégén.


A Dobó István Vármúzeum közlése szerint március 12-én, szombaton a Siklósi Várszínház bemutatóival kezdődik a program. A jó hangulatot a Vivat Bacchus Énekegyüttes alapozza meg, majd garantált lesz a nevetés a vásári komédia és az udvari bűvész produkciójának köszönhetően. Kísérőprogramként kézműves foglalkozás és játszóház is várja a gyerekekkel érkezőket. 

 

Ezen a napon nyitja meg ismét kapuit a Ziffer Sándor Galéria a nagyközönség előtt. A tavaly átadott, Kossuth Lajos utcai egykori zsinagógában az Egri Képtár legszebb darabjaiból összeállított tárlatot tekinthetik meg.

 

A hétvége további részében az egri vár vitézei gondoskodnak a látogatók szórakozásáról. Bemutatkoznak az erődítmény legújabb karakterei, akik ismét használatba állítják a téli időszakban a raktárakban pihenő fegyvereket is. Veronka, az egri asszony változatos történetein keresztül a 16. századi hétköznapokkal ismerteti meg hallgatóságát, és természetesen az aknafigyelő folyosók rejtett járataiban is tehetnek egy sétát.

 

 

A családok egy feladatlap segítségével kereshetik meg a korszakot idéző címereket a Vármúzeum kiállításaiban, míg a legkisebbek papírhuszárt és zászlót is készíthetnek.

 

Március 14-én az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület tagjaival kiegészülve izgalmas tüzérségi bemutatóktól, kisebb-nagyobb csetepatéktól lesz hangos a várudvar, ahol egy kovácsműhely is helyet kap majd. A kiállítások megtekintését, valamint a fegyver-és viseletbemutatókat követően 18 óra 48 perckor díszsortűzzel emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

 

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön a Dobó István Vármúzeum és tagintézményei ingyenesen látogathatóak. A programok 10 órakor egy ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek, majd egészen 16 óráig tartanak.

 

A részletes program a vár honlapján olvasható, IDE KATTINTVA.

március-15_optimized--plakát_

(Képek forrása: Dobó István Vármúzeum)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló