2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#egerplusz #eger #eszterházy károly egyetem #líceum

Bazi nagy fejlesztésekre készül az egri egyetem: megújulhat a Líceum, új létesítmények épülhetnek, többet felújítanának

Kovács Dávid 2022.05.05. 10:58

Az intézmény tervei között szerepel, hogy sportcsarnok épüljön a Dr. Nagy János utcában, az Almagyar-dombi kampusz pedig egy 12 ezer négyzetméteres oktatási épülettel gazdagodjon.

Átfogó fejlesztésekre készül az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a fenntartásában lévő épületeket érintően – írja cikkében az Építészfórum az uniós közbeszerzési értesítő nyomán.

 

Az egyik fő projektelem a Líceum részleges megújítása lenne. Az egyetem központi épülete tíz éve már átesett egy felújításon, ezúttal az energetikai fejlesztések mellett a díszterem freskóinak restaurálása, a világítási, audiovizuális és fűtési rendszer felújítása is cél, de várhatóak strukturális átalakítások, a színházterem, az oktatási és kiszolgáló terek racionalizálása, rekonstrukciója is. 

Az egri Líceum épülete (Fotó: Komka Péter / MTI)

 

A Líceum mellett megújulhat a Kőlyuktetőn található borászati oktató-, kutató- és szaktanácsadási központ is. "Ennek keretében a központi épület, laboratóriumi épületek, a szőlőfeldolgozó és tanüzem, a tufába vájt pincerendszer építőmesteri, gépészeti és elektromos felújítása, valamint ezek bővítései történnek meg, illetve új turisztikai bemutató- és vendégházat, parkolót is kiépítenek" – írják.

Ezen túl az Almagyar-dombi kampuszon építenének egy új, 12 ezer négyzetméteres oktatási épületet és kollégiumot, fedett parkollókkal, a Dr. Nagy János utcában pedig felépítenének egy torna-, sport- és versenycsarnokot, amely a hallgatói igényeket, az egyetemi versenysport támogatását, a gyakorlóiskola testnevelés oktatásának támogatását, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővítését segítené.

A fentieken túl felújítanák a Barkóczy utcai és a Bartók téri gyakorlóiskolákat (előbbihez új udvari étkezőt és oktatási épületet is terveznek), a Széchenyi utca 47. és a Vitkovics Mihály utca 24. alatti épületeket – amelyeket egyúttal egyetemi telephellyé fejlesztenének –, valamint az Egészségház utcai "B" épületet is.

 

Cél tovább, hogy fenntartható, "Zöld Egyetemet" alakítsanak ki, amelynek része a megújuló energiaforrásokra való áttérés, az energiafelhasználás racionalizála, napenergia hasznosítási felületek kialakítása, hőszivattyús fűtési rendszerek beépítése és az energiahatékonyság növelése is.

A tervezett munkák külön-külön is meghatározóak lehetnének Eger életében, de ha egy csomagban vizsgáljuk őket, akkor messze a város léptékét meghaladó beruházásokról beszélhetnénk

– írja a hír kapcsán az Egrinapok blog.

 

A közbeszerzést a tervezői és tervezői művezetési feladatok ellátására írták ki, az ajánlatokat 2022. június 16-ig várják, a megvalósítás tehát még odébb van.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló