2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#egerplusz #eger #emberi jogok #ombudsman #eszterházy károly katolikus egyetem #együttműködik

Az alapvető jogok biztosa az egri egyetem legújabb partnere

Barna Benedek 2021.12.15. 12:28

A most aláírt együttműködési megállapodásban szó van oktatási programokról, pályázatokról és kutatási tevékenységekről is.

 

Együttműködési megállapodást kötött december 14-én az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalával az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A közös munka kereteit meghatározó dokumentum többek között oktatási programokról, pályázatokról, kutatási tevékenységekről és a jogtudatosság erősítéséről szól. Az eseményen Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa mellett részt vett dr. Ternyák Csaba egri érsek, az egyetem nagykancellárja is. A megállapodást az egyetem képviseletében Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor írta alá – számolt be honlapján az egri egyetem.

 

Ternyák Csaba köszöntőjében arra utalt, hogy milyen fontos a jogok és a kötelezettségek ismerete. Idézte Szent II. János Pál pápa 1995-ös "Evangelium vitae" (az Élet evangéliuma) című enciklikáját, amely szerint "Minden, az igazságra és jóságra őszintén nyitott ember az értelem fényénél és a kegyelem titokzatos hatása alatt elérkezhet oda, hogy elfogadja a szívébe írt természetes erkölcsi törvényt, amely szerint az emberi élet értéke kezdettől a végéig szent.

 

Az élethez való jog tehát az egyik legalapvetőbb emberi jog, ezt különösen is védeni és támogatnia kell azoknak, akik hisznek az emberré lett Krisztusban. Karácsony közeledtével megállapíthatjuk: az a tény, hogy Jézusban Isten emberré lett, a szeretet üzenetén túl arra is rámutat, hogy minden egyes embernek milyen páratlan, csodálatos, egyedi értéke van Isten szemében – fogalmazott az egri érsek.

egyetem-megall-2

Ternyák Csaba szerint az egyetem és az alapvető jogok biztosa közötti megállapodás egyik célja és eredménye kell, hogy legyen, hogy egyre jobban megismerjük az élet evangéliumát, hogy az alapvető jogok tisztelete egyre markánsabban beépüljön az egyetem programjaiba minden területen, különösen a pedagógusképzésben.

 

Az eseményen Pajtókné Tari Ilona rektor az egyetemi jövőképére utalva hangsúlyozta: a katolikus egyetem a város, a régió és az egész ország meghatározó tudásközpontjaként a keresztény emberkép és értékek alapján az emberi méltóság, a kisebbségek, a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő fiatalok számára is jövőbe mutató életutat kínál. Mint mondta, az egyetem segíteni kívánja a fiatalok személyiségének kibontakozását, talentumainak feltárását és fejlesztését, és olyan személyi érettségre szeretné eljuttatni a hallgatókat, amelyeket az élet- és az embertárs tisztelete, a teremtett világért érzett felelősség és koherens világnézet jellemez. A rektor hozzátette: fontos küldetés, hogy az egyetem hozzájáruljon az egyház tanítói küldetése teljesítéséhez, ilyen értelemben is kiemelt feladat a pedagógusképzés.

 

Ismertette, hogy az alapvető jogok biztosával kötött megállapodás az együttműködés céljait az alábbiakban rögzíti:
– Oktatási, képzési programok fejlesztése és oktatása;
– Pályázati lehetőség biztosítása egyetemi polgárok számára;
– Közös kutatások, felmérések szervezése, megvalósítása;
– Egyetemi szakdolgozatok, tudományos diákköri dolgozatok konzultációs támogatása;
– Információ kölcsönös cseréje az emberi jogok, a jogismeret és a jogtudatosság témájában készült kiadványokról, kutatási eredményekről, jelentésekről;
– Részvételi lehetőség biztosítása az Együttműködő Felek által szervezett szakmai-tudományos rendezvényeken;
– Kerekasztal-beszélgetések, konferenciák szervezésének közös kezdeményezése és szervezése;
– Egymás jogismeretet, jogtudatosságot (demokratikus állampolgári kompetenciákat) fejlesztő, illetve emberi jogi tematikájú kezdeményezéseinek, programjainak népszerűsítése.

 

Mindezen célok összhangban vannak a katolikus egyetem céljaival, az Alaptörvényében foglaltakkal és az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának küldetési nyilatkozatával is – húzta alá az egyetem vezetője.

egyetem-megall-1

December 10-e az emberi jogok világnapja volt, nem is lehetne tehát jobban időzíteni egy ilyen, felsőoktatást és ombudsmani tevékenységet összekötő együttműködést – mutatott rá Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Kiemelte: a művelődéshez, oktatáshoz, a felsőoktatáshoz való jog, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek védelme kiemelt terület. Küldetésének tekinti, hogy folyamatosan nyomon kövesse az e-jogokkal kapcsolatos nemzetközi elvárásokat, folyamatos párbeszédet tartsanak fenn a hazai szakemberek körében és közreműködjenek a válaszok nemzetközi keresésében.

 

Mint mondta: korunkban sok olyan kérdés merül fel az alapjogok kapcsán, melyekkel korábban soha nem találkozhattunk, és az ombudsmani hivatal a válaszok keresésében számít a hazai és nemzetközi tudományos élet szereplőire, így az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre is.


Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata "az emberi személyiség és az emberi méltóság érzetének teljes kifejlesztésére, az emberi jogok és alapvető szabadságok iránti tisztelet megerősítésére" helyezi a hangsúlyt – mutatott rá Kozma Ákos. Az együttműködés célja, hogy ez által még hatékonyabban gyakorolhatóak legyenek az alapvető jogok és egyre hatékonyabbá válik a jövő nemzedékek érdekeinek védelme.

 

Az eseményen elhangzott: az egri egyetem széles körű együttműködésekben gondolkodik, a közelmúltban az Állami Számvevőszékkel, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel és a Magyar Természettudományi Társulattal is hasonló megállapodást írt alá az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kereteket az egyetemi karok, intézetek, kutatói csoportok és természetesen a hallgatók töltik meg a mindennapi, szakmai tartalommal.

 

(Fotók: Szántó György / Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló