2024. április 26., Ervin

Eger ügye

#egerplusz #eger #emléktábla #erdélyi éva

Felavatták Erdélyi Éva egri úszó olimpikon emléktábláját

Barna Benedek 2022.06.09. 18:09

A sportolónőről korábban utcát neveztek el Egerben, mostantól pedig az egykori családi házuk falán elhelyezett tábla is az emlékét őrzi.

 

Csütörtök délelőtt avatták fel az egri születésű úszó olimpikon, Erdélyi Éva emléktábláját, amelyet családja egykori házának falán, a Lájer Dezső utca 17. szám alatt helyeztek el. Az emléktábla kezdeményezője a sportolónő lánya, a magyar-amerikai filmrendezőnő Kovács Klaudia, valamint Kovács Cs. Tamás, az érintett körzet önkormányzati képviselője volt.

 

Az 1943-ban Egerben született és 1978-ban fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Erdélyi Éva városunk egyik legeredményesebb sportolójának és a hazai valamint a nemzetközi úszóélet közismert alakjának számított. 2010-ben Eger önkormányzata a Felsővárosban utcát neveztek el róla és a Pro Agria Úszó-Emlékverseny négy emlékszáma szintén az ő emlékét őrzi.

 

Emléktábláját Kovács Klaudia és Minczér Gábor leplezte le, az eseményen arról beszélt, hogy Eger büszke kiválóságaira és büszke Erdélyi Évára, aki az Egri Dózsa SE úszónője volt, és 10 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.

emlekt-fb
Kép forrása: Minczér Gábor Facebook-oldala

Az úszónő lánya az eseményen az Eger Híreknek azt mondta, fontosnak érzi, hogy az egriek ne csak az édesanyjáról, hanem a város többi olimpikonjáról is megemlékezzenek. Kovács Klaudia elmesélte: korábban feltűnt neki, hogy Egerben sokkal több utca van férfiról elnevezve, mint nőről, innen jött az Erdélyi Éva utca ötlete, majd később az emléktábláé.

 

Kovács Cs. Tamás arról beszélt, hogy büszkék vagyunk olimpikonunkra, és fontos, hogy az ekkora nevek ne csak a sport, hanem az élet más területén is példaként álljanak előttünk. A körzet önkormányzati képviselője a megemlékezést követően a Facebook-oldalán közzétett egy szöveget, amiről azt írta, hogy eredetileg az avatáskor akarta elmondtani, de nem olvashatta fel.

 

 

(Indexkép forrása: Eger Hírek / YouTube)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló