2022. augusztus 17., Jácint

Eger ügye

#egerplusz #eger #emlékmű

Csütörtökön avatják fel Erdélyi Éva úszó olimpikon egri emléktábláját

Barna Benedek 2022.06.07. 12:35

Egykori otthonánál tisztelegnek emléke előtt.

 

Erdélyi Éva egri úszó olimpikon lányának, Kovács Klaudia filmrendezőnek a kezdeményezésére javasolta Kovács Cs. Tamás képviselő, hogy helyezzenek ki egy emléktáblát a Lájer Dezső utca 17. számnál, ahol a sportoló egykor élt és nevelkedett. Az előterjesztést Eger közgyűlése május végén elfogadta, és az önkormányzat keddi közleménye szerint a héten már fel is avatják a táblát: június 9-én (csütörtökön) 11 órakor tartják az ünnepélyes eseményt.

 

Az 1943. szeptember 15-én, Egerben született Erdélyi Éva városunk egyik legeredményesebb sportolójának és a hazai valamint a nemzetközi úszóélet közismert alakjának számított.


Az Egri Dózsa SE úszónője volt, a magyar válogatottban összesen tíz alkalommal szerepelt 1961 és 1965 között. Az 1961-es San Remo-i olasz-magyar úszóviadalon aranyérmet szerzett, az országos bajnokságon pedig a 4×100 méteres női gyorsváltó tagjaként bronzérmet tudhatott magáénak. 1962-ben a budapesti angol-magyar úszóviadalon, a 4×100 méteres női gyorsváltó tagjaként a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ugyanebben az évben Piesteritzben az NDK-Magyarország összecsapáson 100 méteres gyorsúszásban szerzett aranyérmet.

erdelyieva-olimpia-hu
Kép forrása: olimpia.hu

A magyar válogatott tagjaként részt vett az 1964. évi tokiói olimpián, ahol Túróczy Judit, Takács Katalin és Madarász Csilla mellett a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként negyedik helyezést ért el. Az olimpián való eredményes szerepeléséért a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem ezüst fokozatát kapta.


1965-ben a budapesti Universiadén (az egyetemi sportolók számára, a International University Sports Federation által szervezett nemzetközi sportesemény) szintén 4×100 méteres gyorsváltóban egy arany- 100 méteres pillangóúszásban pedig egy bronzérem lett az övé.


Az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán (jelenleg Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) magyar–történelem–testnevelés szakon tanári oklevelet szerzett, majd tanárként, később az egri Dobó István Vármúzeum muzeológusaként tevékenykedett.

 

Erdélyi Éva 1978-ban fiatalon, tragikus körülmények között vesztette életét. A Népújság 1978.március 18-ai számának cikke szerint gázrobbanás történt az egri Kodály Zoltán utca első toronyházának 2.emeletén, ahonnan a 34 éves Erdélyi Évát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az orvosok több napon keresztül próbálták megmenteni az életét, de 1978.március 17-én feladta a küzdelmet.

 

Az úszónőről 2010-ben Eger önkormányzata a Felsővárosban utcát nevezett el és szintén emlékét őrzi a Pro Agria Úszó-Emlékverseny négy emlékszáma.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló