2024. június 21., Alajos Leila

Eger ügye

Ennyi ma az átlagos albérleti díj Egerben, az egyetemvárosokban csökkennek az árak

2019.11.30. 00:00

Elemzést tett közzé egy ingatlancég.

 

Idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál. Ezen belül a fővárosban stabilizálódni látszik a 10-15 százalékos éves árcsökkenés, míg az ország többi részében inkább stagnálnak a bérleti díjak éves összevetésben – értékelte a legújabb eredményeket Balogh László vezető gazdasági szakértő az ingatlan.com elemzésében.

 

A szakértő azt is hozzátette, hogy mivel a felsőoktatás novemberben ismét a digitális térbe költözik, ezért sok hallgató költözhet haza, aminek következtében tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata. A megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig minden bizonnyal további bérletidíj-csökkenést okozhat az év hátralévő részében.

 

A helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni. A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett az ingatlanos cég adatai alapján.

 

 

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, ami 15 százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok. A szakértő szerint utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak.

 

A többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása volt jellemző, így Debrecenben most havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet kibérelni egy lakást. Az olcsóbb egyetemvárosok közé tartozik Nyíregyháza, Miskolc és Eger, ahol 80 ezer, 84 ezer és 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj kínálatukban. Vagyis Egerben jelenleg 90 ezer forint az átlagos havidíj.

 

Országszerte olcsóbbak, de Eger és Heves megye régiójában drágábbak az albérletek

Miközben az átlagárak csökkentek az ország legnagyobb részén, az észak-magyarországi régióban fordított a trend. Vajon miért? Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbi szinthez képest a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com közös lakbérindexe szerint. Budapesten tavalyhoz képest 10,2 százalékkal csökkentek az albérleti díjak.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló