2023. szeptember 30., Jeromos

Eger ügye

Elkészült a megújult Nagy-Eged hegyi tanösvény, de néhány irányjelző tábla jól jött volna – FOTÓK

S. I. 2019.11.30. 00:00

A Madarak és fák napja alkalmából új tájékoztató táblákkal látták el a zegzugos útvonalat. Az Egri Ügyek végigjárta a természetvédelmi területen át húzódó ösvényt.

 

Ahogy arról korábban az Egri Ügyek beszámolt, eredetileg április 22-én, azaz a Föld Napján kellett volna átadni a megújult Eged-hegyi tanösvényt. Erre azonban pénteken, a Madarak és fák napja alkalmából került sor, amely most vasárnapra esik.

 

Ez a jeles nap minden generációnak ismerős lehet, ami nem is csoda, mert már 1902 óta ünnepeljük a madarakat és fákat, Magyarország pedig 1906-ban csatlakozott a mozgalomhoz. Mindezt Komlósi Csaba önkormányzati képviselő (képünkön) is elmondta a tanösvény megnyitóján, aki azt is hozzátette, hogy a „nem csak mi védjük a fákat, hanem a fák is védenek mindeket, mert számos olyan szolgáltatást nyújtanak számunkra, ami fontos: életük során rengeteg oxigént termelnek, elnyelnek mindenféle káros anyagot és megfelelő mennyiségű vízpárát juttatnak a levegőbe”.

 

 

Az Eged-hegy erdőinek védelme azért különösen lényeges, mert természetvédelmi területről van szó. A képviselő szerint fontos, hogy a turisták „értesüljenek arról, hogy hol járnak, mit érdemes megnézni ezen a hegyen” Az Egeden 1991 óta vezet tanösvény, amelyet a Dr. Kárász Imre főiskolai tanár által vezetett egyesület jelölt ki annak idején és ekkor állították fel a tájékoztató táblákat is. Ezek ma már nincsenek meg, mert „az idő megtette a magáét, de a vandál kezek is hozzájárultak ahhoz, hogy eltűnjenek” – fogalmazott Komlósi Csaba.

 

Az új táblák a Kaptárkő Egyesült segítségével kerültek kihelyezésre. A szervezet elnökétől, Havasi Norberttől megtudtuk, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapból nyertek hozzá pályázati pénzt.

 

 

Portálunk megkérdezte Dr. Kárász Imrét, hogy miért különleges az Eged. „Beletartozik azoknak a hegylábperemi területeknek a vonalába, ahol a hegyvidéki és az alföldi klíma és növényzet is találkozik, ennek eredményeképpen rendkívül gazdag a növény- és állatvilága. Aki egy picit is érdeklődik a természet és a kultúra iránt, az számtalan érdekes dolgot találhat itt” – vélekedett a tanösvény megálmodója.

 

A sajtótájékoztatót követően nem volt más hátra, minthogy a Csomós tanyáról indulva nekivágjuk a négy kilométeres távnak. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a kijárási korlátozások hatására kialakult, hat hét sportmentes életmód után és közel tíz kiló súlyfelesleggel végig lehet-e menni gond nélkül a tanösvényen. Örömmel tapasztaltuk, hogy sokkal könnyebb dolgunk van, mintha a Nagy-Eged utcából indulva próbálnánk megmászni a hegyet.

 

 

A kihelyezett tájékoztató táblák elnyerték a tetszésünket, az pedig különösen, hogy egy rajta elhelyezett QR-kód segítségével a külföldi turisták is el tudják olvasni a szöveg angol nyelvű verzióját.

 

A hegymászás közben azért néha kapkodnunk kellett a levegőt, de aki volt már fent, az tudja, hogy a csodás panoráma mindenért kárpótol. A hegytetőn sajnos a szomorú sorsú kilátó fogadott minket, de legalább megtudtuk, hogy a felújítására most is vannak tervek. Lefelé néhány tájékoztató táblát hiányoltunk, és ha nincs túravezetőnk, mint rutintalan túrázók, egy elágazásnál biztosan rossz irányba mentünk volna.

 

Sőt, néhány helyen valódi ösvényen találtuk magunkat, hiszen olyan szűk volt, hogy egyedül elbizonytalanodtunk volna útirányunk helyességében. Összességében elmondható, hogyan nagyon kellemes családi elfoglaltság lehet a Nagy-Eged hegyi tanösvény végigjárása, az a pár útirányt jelző tábla azonban nagyon hiányzik.

 

A Föld Napján se hagyta cserben Eger az Érsekkertet, de most csak jelképes faültetésre futotta

A járvány miatt egyelőre nem ültetik el a tervezett, közel ötszáz fát, de egyet saját kezűleg helyezett el az önkormányzati biztos és az alpolgármester. Eger számos rendezvénnyel szerette volna megünnepelni az idei Föld Napját, de erről a járványhelyzet miatt le kellett mondania.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló