2024. április 17., Rudolf

Eger ügye

#nagy-eged hegy #dobó istván vármúzeum #kaptárkő egyesület

Együttműködési megállapodást írt alá a vármúzeum és a Kaptárkő Egyesület


A Nagy-Eged-hegyi Szent Kereszt kápolna kutatásának elősegítése tárgyában.

 

2023. április 4-én a Dobó István Vármúzeum és a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület együttműködési megállapodást kötött a Nagy-Eged-hegyi Szent Kereszt kápolna kutatásának elősegítése tárgyában.

 

A Kaptárkő Egyesület szervezésében 2020 óta tartó, az Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt-kápolna építéstörténetére vonatkozó önkéntes alapú kutatások folynak, melyekhez a Dobó István Vármúzeum Régészeti Osztályának munkatársai 2021-ben csatlakoztak. Tekintve, hogy az együttműködés azóta is folytonos és eredményekben gazdag, a felek együttműködési megállapodásban rögzítik a közös munka kereteit.

 

A Kaptárkő Egyesület és a Dobó István Vármúzeum közös célja, hogy a Szent Kereszt kápolna építéstörténetét és eredeti berendezését szakszerűen feltárják, dokumentálják és bemutassák. Ennek érdekében 2023-ban az önkéntes kutatáshoz kapcsolódóan több jelentős kulturális és tudományos program (tervásatás, időszaki kiállítás és konferencia) is megvalósul.

A tervásatás az engedélyezési folyamat zárulásától függően május első felében zajlik a Vármúzeum régészei, helyi önkéntesek, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete munkatársainak részvételével a kápolna romjainál, melynek kiemelt célja az építéstörténeti periodizáció megállapítása.

Június 2-án a Régészet Napja vári programsorozathoz kapcsolódóan a kápolna építéstörténetét, berendezését és régészeti leletanyagát bemutató időszaki kiállítás nyílik az egri várban, az érdeklődők itt láthatják először az újonnan megtalált, a hegyi kápolna berendezéséhez tartozó több mint hetven cm magas, kiemelkedő kvalitású rokokó ereklyetartót.

Október hónapban az eddigi kutatási eredményeket bemutató egész napos konferencia helyszíne lesz az egri vár; melyen a kápolnával és építtetőjével, Barkóczy Ferenccel kapcsolatos helytörténeti, régészeti, művészettörténeti előadásokon túl a hegyi kápolna eredeti főoltárképeként azonosított festmény restaurálásáról is minden új információt megtudhatnak a résztvevők a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke jóvoltából, ahol a festmény restaurálása jelenleg is folyamatban van.

 

indexkép: kaptarko.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló