2021. október 26., Dömötör

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #dobó istván vármúzeum

Konferencián mutatják be az egri várban, hogy mi köti össze Egert és Itáliát

Barna Benedek 2021.09.18. 11:01

Egészen a középkorig visszanyúlnak.

 

Az egri Dobó István Vármúzeum kétnapos konferenciát rendez szeptemberben Örökségünk védelme és jövője – Eger és Itália címmel, mely feldolgozza azokat a kulturális, szellemi, egyházi kapcsolatokat, melyek városunkat e nagy múltú kultúrával rendelkező országhoz kötik – adta hírül a múzeum honlapja.

 

Örökségünk védelme és jövője elnevezéssel 2014 óta rendeznek konferenciákat a várban, bemutatva a különböző kutatások, régészeti munkák, ásatások eredményeit, restaurálási és műemlékvédelmi munkákat

 

A 2021. szeptember 23–24-én 6. alkalommal megrendezésre kerülő konferencia tematikája időben egészen a késő középkorig, korai reneszánszig – kiemelten Estei Hippolit püspökségéig – nyúlik vissza és az újkori barokkon, a 19. századi klasszicizmuson és romantikán át ível a modern, emlékezetkultúrával átszőtt tudományos és levéltári kutatásokig. Tematikájában kiemelten a hadtörténetről, az ország dolgait meghatározó politika- és egyháztörténetről, 18. századi főpapjaink (Erdődy Gábor, Barkóczy Ferenc, Eszterházy Károly) római Collégiumából hozott attitűdjéről, Itália kulturális (irodalom, képzőművészet) vagy éppen építészeti, társadalmi mintáinak átplántálásáról, értékorientáltságáról szólhat. De ugyan így Pyrker János László érsek építkezéseinek és velencei képgyűjteményének inspiráló erejéről, a 19. század végi múzeumalapításról is beszélünk.

 

Íme a program:

orokseg fejléc +prog (1)(1)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló