2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#egerplusz #borászat #elismerés #egri borvidék #egri érsek bora

Az Egri borvidék három nedűje kapta meg idén az Egri Érsek Bora címet

Barna Benedek 2021.07.20. 17:53

Ezt címke hirdeti majd a palackokon.

 

Hagyományosan május végén, Szent I. Orbán pápa ünnepéhez kapcsolódva mutatják be az Egri Érsek Bora címet elnyert borokat Egerben. Idén a járványhelyzet miatt 2021. július 20-án derült ki az Érseki Pincerendszerben tartott ünnepségen, mely termelők palackjain lesz az elismerést jelentő címke – számolt be az Egri Főegyházmegye honlapja.

 

Először 2015-ben választották ki az Egri Érsek Borait, több lépcsős bírálatot követően, az Egri Főegyházmegye területén fekvő öt borvidékek borai közül. Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök köszöntőjében hangsúlyozta: az eucharisztia, a szentmise elengedhetetlen része a bor a búzából készült kenyér és a miséző pap jelenléte mellett.

 

 

Az általános helynök köszönetet mondott a szervezőknek és a termelőknek, valamint a kiválasztást segítő dr. Gál Lajos borásznak, aki elmondta: a hegyközségek küldik a borokat, melyek közül a Ternyák Csaba egri érsek vezette 9 tagú bíráló testület választ. Hozzátette: nincsenek megkötések, csak a bor számít, vakon kóstolják és úgy döntenek. Az Egri Érsek Miseborát természetesen a főpásztor maga választja ki. A tokaji Péter Pincészet többször volt már eredményes 2015 óta, most a Tokaji Kabar 2017 borra esett az érsek választása.

 

A borászatok képviselői oklevelet kaptak arról, hogy boraik elnyerték az Egri Érsek Bora 2021 megtisztelő címet és a palackokon körcimkén is feltüntethetik ezt.

Az Egri borvidékről a Tarjányi Pince 2019-es Grand Cuveé Pajados bora valamint a Thummerer Pincészet 2017-es Rébus Cuvée Superiorja és 2016-os Egri Bikavér Superiorja kapott ilyen matricákat.

Az elismerésben részesült nedűk teljes listája a főegyházmegye oldalán olvasható.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló