2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

#fejlesztés #közlekedés #elkerülő út

Egri elkerülő út: a Donát utca ne legyen "átjáróház"!

Csarnó Ákos 2023.09.07. 09:08

 

Az Egri Kertvárosért Civil Társaság levelet küldött a polgármesternek, a Közgyűlésnek és a főépítésznek. Azt kérik, hogy az épülő elkerülő útnak ne legyen leágazása a Donát utcánál, és a Donát utcából ne lehessen főútvonali bekötőút.

 

A levélben emlékeztetnek, hogy Lázár János Építésügyi és közlekedési miniszter döntése alapján az egri elkerülő utat a külső nyomvonalra fogják tervezni. A tervek szerint a Donát utcát bekötő úttá minősülne át, amit viszont a Donát utcában lakók egyöntetűen elutasítottak.

 

A környéken lakók korábban is hangoztatták, hogy a Donát utca nem alkalmas bekötőút funkciót ellátni az elkerülő úthoz, mert egyrészt nem fogja tehermentesíteni a Vécsey-völgy utcát, másrészt ahhoz, hogy bekötő úttá alakítsák, telkeket kell megcsonkítani, és családi házakat kell lebontani. Ennek a tervezett Donát utcai bekötő útnak a csomópontja kb. 1 km-re lenne északra a Vécsey úti körforgalomtól, ami 50 km/h sebességgel is csak kb. 1 perc menetidő.

 

A Donát utcaiak szívesen igénybe veszik azokat az utcákat, melyeket eddig is használtak. A Donát utca másik vége a Tetemvár utcába csatlakozik, ami kb. 200 méter távolságra van attól vasúti átjárótól, ahol Vécsey- völgy út a Gárdonyi Géza utcával kereszteződik. A lakók értelmetlennek és feleslegesnek tartják az utcájukat főútvonal-bekötő úttá átalakítani emiatt, ráadásul ez a csendes lakóövezeti környéknek is véget vetne.

 

Az Egri Kertvárosért Civil Társaság kéri, hogy a Közgyűlés fogadjon el olyan település tervet, amely védi és nem kiszolgáltatottá teszi az egrieket, ahogy Lázár János a március végi lakossági fórumon is mondta.

 

Azt is szeretnék, hogy a készülő Településtervbe, illetve a Helyi Építési Szabályzatba kerüljön bele az a kitétel, hogy az épülő elkerülő útnak ne legyen leágazása a Donát utcánál, és a Donát utcából ne lehessen főútvonali bekötőút.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló