2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#thummerer pincészet #egri bor

Egri borász is bekerült az Év bortermelője díj jelöltjei közé

Csarnó Ákos 2022.11.04. 13:22

A Thummerer Pincészet főborászát, Lamport Józsefet is jelölték Az Év Bortermelője Magyarországon 2022-es díjra.

 

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, valamint az általa felkért szakértőktől érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt évek díjazottjainak közös jelöltjét. Így egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az Magyar Bor Akadémia által felkért szakmai kör jelöl.

 

A második fordulóban az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz hogy ki jogosult „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím viselésére.

2022-ben a jelöltek Lamport József egri borász mellett Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).

 

 

A jelöltek november 10-én a Borest a Borakadémián elnevezésű rendezvényen mutatkoznak be Budapesten, a Pesti Vigadóban. A győztes kilétére pedig december 8-án derül fény.

 

A díj lényegét a Magyar Bor Akadémia így foglalja össze:

Nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Az Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját.

forrás és kép: www.egriborvidek.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló