2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#mirkóczki ádám #oroján sándor #pápai ákos #pajtók gábor #vita #választás2024eger #vágner ákos #pál györgy

Egerben sem lesz ebből polgármesteri vita a Fidesz és Mirkóczki miatt

Csarnó Ákos 2024.05.14. 07:55

Pedig Oroján, Pál, Pápai és Domán benne lennének

 

Városunkban is felmerült az, hogy – az országos irányokhoz hasonlóan – legyen egy polgármester-jelölti vita. Természetesen nemcsak az ötlet, hanem az azzal járó vita és izzadságszagú érvelések is előkerültek. Helyben szinte biztosan hamvába halt ötlet – bár létező kampányfogás – a vita, néhány jelölt korábbi hozzáállása miatt arra lehet következtetni, hogy nem lesz érdemi vita a jelöltek között.

 

Egy héttel ezelőtt Oroján Sándor (Egerért Most Egyesület) felhívást - kommunikációs húzást - tett az egri polgármester-jelöltek felé, amiben javaslatot tett egy fentebb említett vitára.

 

Ezúton szeretném tisztelettel kérni tőletek, hogy a választások előtt üljünk le mindannyian beszélgetni, konstruktív vitát folytatni a terveinkről.
Véleményem szerint az egri választópolgárok jogos igénye, hogy a bizalmukat kérő jelöltek programjait, kínált jövőképét egy élő, mindenki számára nyilvános jelölti vitán is megismerhessék.
Fontosnak tartom, hogy a választás valóban Egerről, a jelöltek és csapataik által kínált tartalomról szóljon. Az országos közéletből meggyőződésem szerint hiányzik a versengő felek párbeszéde, a konstruktív, tartalmi és érdemi vita.
Én a párbeszédre, a vitára bármilyen helyszínt és időpontot elfogadok, igazodom a jelölttársaimhoz, mert fontosnak tartom, hogy Eger mutasson példát az ország számára, és az érdemi vita kultúrát újra a közélet és a kampány részévé tegyük hazánkban!
Kérlek titeket, nyilatkozzatok arról, hogy részt vennétek-e egy ilyen vitában, és keressük meg együtt a mindenki számára elfogadható moderátort, helyszínt és időpontot!

Mivel a felhívást – több szerkesztőség mellett – az egriugyek.hu is megkapta, mint esetleges sajtóesemény, az arra adott válaszokat (vagy éppenséggel azok hiányát is) – láthatjuk az elektronikai levelezésben. Pár napig nem érkezett válasz a jelöltek részéről, aztán Pál György (DK-MSZP-P-Momentum) jelölt szintén a vita fontosságáról beszélt, de azzal a kitétellel, hogy csak akkor venne részt egy ilyen vitán, amennyiben azon az összes jelölt részt vesz.

Közös felelősségünknek tartom, hogy az egri közélet stílusának minősége újra méltó legyen városunkhoz,

Ezért támogatom, hogy létrejöjjön egy olyan, a széles közönség számára nyilvános, moderált vita, ahol mindenki egyenlő esélyekkel, egyenlő időtartamban tudja a várost érintő elképzeléseit témánként kifejteni.

Mindennek azonban csak akkor látom értelmét, ha ebben minden polgármesterjelölt részt vesz, nem futamodik meg senki mondvacsinált indokok alapján, mindenki ugyanabból a jelölti pozícióból indul,

Amennyiben minden polgármesterjelölt részt vesz a fenti alapelvek mentén, úgy én is ott leszek a megegyezés szerinti helyszínen és időpontban.

Mirkóczki Ádám nem válaszolt a levélre, de korábban a helyi választási etikai kódexet sem írta alá, így Oroján – részéről szinte biztosan provokációnak tekinthető - felhívására várhatóan nem is fog reagálni, nemhogy részt venni a vitán.

 

Az ügy rohamos gyorsasággal a végéhez közeledik, mivel Vágner Ákos (Fidesz-KDNP) a közösségi médiában rövidre zárta a vita kérését azzal a felütéssel, hogy különbséget tett a viták emberei és a tettek emberei között, magát az utóbbiak közé sorolva.

Oroján Sándor polgármesterjelölti vitára hívta az egri polgármesterjelölteket. Nincs kétségem, hogy a viták emberei mind ott lesznek. Én nem!

Jómagam a munkában, az eredményekben és az egri emberekkel való párbeszédben hiszek. Nem vitatkozom, helyette dolgozom. Mert bőven van mit tenni Egerben. S hiszek abban, hogy az egriek sem a vitákra kíváncsiak, hanem békére és fejlődére vágynak.

Az egri közgyűlés jelenlegi tagjai - köztük Oroján Sándor - már 5 éve vitatkoznak, s ez jól láthatóan sehová sem vezet. A város évek óta egy helyben áll, súlyos milliárdokat kellett visszafizetni.

Én nem vitát akarok nyerni. Én az egriek bizalmát szeretném elnyerni! Ahogyan eddig, úgy ezután is minden erőmmel ezért fogok tenni!

Egy utolsó csavar még történt a vitáról szóló vitában, ugyanis Oroján Sándor még odaszúrt egyet a volt pártja jelöltjének illetve Pajtók Gábornak.

Érdekes: egy hétig a Fidesz polgármesterjelöltje nem válaszolt vitafelkérésre, de a mai Pajtóknak címzett posztom után két órával írt. Muszáj volt, mert betaláltuk a főnököt... Persze nem nekem írt, hanem a facebookra rakott ki egy elutasító posztot. Amit nyilván nem ő írt, hanem a kommunikációs stábja. Patikamérlegen kimért sablonmondatokat kaptunk, jól megtervezett kifogásokat. A választók így jelen állás nem ismerhetik meg a jelölt valódi énjét, sem a programját, sem az érveit.

Kezdem megszokni, hogy ez a Fidesz mennyire más, mint régen volt. Gyáva, uralkodó és a választókkal tiszteletlen.

Én mindenesetre készen állok, ahogy Pápai Ákos és Pál György is pozitívan reagált a felkérésre. Tisztelet nekik! Remélem, a Fidesz jelöltje bebizonyítja, hogy nem egy báb, hanem van önálló gondolata, van tartása, és nem hagyja, hogy a feje fölött megtiltsák neki a nyilvános párbeszédet. Eger választói megérdemelnék. Hátha meggondolja magát…

Domán Dániel szerkesztőségünknek eljuttatott szűkszavú közleményében annyit jelzett, hogy "alapvetően igen", tehát részt venne egy vitán, de Vágenr és Mirkóczki nélkül pont az értelmét veszítené el a beszélgetés.

 

A többi jelölt egyelőre nem válaszolt a vita felvetésére.

 

indexkép: TV Eger

 

 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló