2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#eger #buszmegálló #tömegközlekedés #volánbusz #juhász ádám #buszöböl

Július közepétől becsatolják az egri tömegközlekedésbe a Vécsey-völgy szellembuszmegállóját

Kovács Dávid 2022.07.08. 17:52

A közgyűlésen is téma volt a Vécseyvölgy utca különös buszmegállója, ahol néha megállnak a helyi járatok, néha viszont nem. Mi gondoltunk egy merészet, és a hétfői forróságban próbáltuk ki, milyen érzés a hetes buszra várakozni és a szerencsére bízni magunkat. Miután a napszúrást kihevertük, a Volánbusznál is érdeklődtünk.

Érdekelne, mit kell ahhoz tenni, hogy egy kész buszöböl ne csak díszlet legyen

– írta nekünk nemrég az egyik Vécseyvölgy városrészben élő olvasónk, Beatrix, aki az egri tömegközlekedés egyik anomáliájával (igen, tudjuk, van egy pár!) kapcsolatban kereste meg szerkesztőségünket.

 

Beatrix problémája több környékbeli problémája is egyben, röviden vázolom: az egri Vécseyvölgy utcában nemrég – “Eger, Vécsey-völgy" néven – átadtak egy buszmegállót, ahol a helyi járatok egyelőre hivatalosan nem állhatnak meg, csak a Noszvaj irányából érkező helyközi járatok. Ám mivel a környéken élők már birtokba vették, használni kezdték a megállót, néhány helyi buszjárat vezetője mégis megáll, hogy felvegye az itt várakozókat. Néhány sofőr viszont nem teszi ezt meg, mert felelősségre vonhatják őket, ha felveszik az itt várakozó utasokat – legalábbis ezt mondják az ittenieknek.

2021 szeptemberétől végre buszmegállótáblával jelöltek ki egy, a második Covid-hullám idején elkészült buszöbölt. Örültek a Vécsey-völgy végén élők, hogy végre nem kell 500 métert gyalogolni, ha esik, ha fúj, a gyerekeknek sokszor nehéz iskolatáskával. Aztán előfordult, hogy a "nem ismerős sofőrök" nem álltak meg, hiába voltak várakozók a buszra

– írta Beatrix az Egri Ügyeknek.

 

A 7-es és 7A jelzéssel ellátott buszok ügye még a múlt heti közgyűlésen is téma volt, a Bódás Bianka szavazataival jól járó Juhász Ádám hozta szóba, amikor a Volánbusz által javasolt menetrend-változtatásokról döntöttek a képviselők. Elmondta: az Íj utcában élők keresték meg a buszöböl ügyében, majd a probléma ismertetése után jelezte, hogy módosító indítványt szeretne benyújtani azért, hogy a buszmegállóban a helyi járatok is megállhassanak. “Ez nem érintené a busz útvonalát, hiszen útba esik neki, csak hivatalos megállóként nem szerepel” – mondta.

IMG_20220704_152750
Az "Eger, Vécsey-völgy" nevű buszmegálló az egri Vécseyvölgy utcában (Fotó: Kovács Dávid)

A fideszes Juhász Ádám is megemlítette, hogy a vonalon közlekedő állandó sofőrök, ha látják, hogy iskolások vagy családok várakoznak a buszöbölben, meg szoktak állni nekik, ám mivel nyáron sok a helyettesítés, ez nem mindig történik meg. “Nincs teljesen biztosítva a családok biztonságos eljutása a Vécsey-völgy végén található fordulóba, itt pedig a nem kevésbé forgalmas Vécseyvölgy utcán kellene átkelniük az Íj utcából. Nyilván van egy álmom, hogy itt egyszer lesz egy zebra is akár, ha az anyagi feltételek adottak lesznek” – magyarázta.

 

Erre Minczér Gábor alpolgármester elmondta: a gondot éppen a gyalogos-átkelőhely hiánya okozza, nedves időben pedig még egy sáros szakaszon is át kellene vergődniük a környéken élőknek, és volt ugyan szándék a probléma megoldására, a forráshiány végül nem engedte azt orvosolni. Földvári Győző – aki közelebbről is ismeri a buszöböl ügyét – forgalomtechnikai okokkal magyarázta a helyzetet. Arról beszélt, a gyalogosátkelő biztosítása megoldást jelenthetne, de mindjárt kettőre is szükség lenne, ami közlekedési szempontból necces, illetve egy ingatlantulajdonossal is meggyűlt a bajuk, aki nem járul hozzá, hogy az egyébként rossz állapotú kerítése mellett járda épüljön.

Több menetben, több formában próbáltunk eljárni. A Városüzemeltetési Iroda jelen pillanatban is foglalkozik ezzel a kérdéssel. Az a célunk, hogy ez a buszmegálló a legrövidebb időn belül használhatóvá váljon

– mondta a múlt csütörtöki közgyűlés során.

 

Juhász nem engedte el az ügyet, a következő felszólalásában arra kereste a választ, hogy ha a helyközi járatok megállhatnak, akkor a helyiek miért nem tehetik ezt meg, pláne, hogy még csak módosítani sem kellene a hetes buszok útvonalát, nagyjából fél perccel növelné a menetidőt, ha ezt a buszmegállót is bevennék a menetrendbe.

 

Nem igazán szép, de legalább van

 

Hétfő délután én magam is felkerestem az említett buszmegállót, amit Juhász Ádám az első felszólalásában ugyan "nagyon szépnek" nevezett, én azonban odaérve semmi megkapót nem találtam benne. Szerintem nagyon szép lehet mondjuk egy Renoir-festmény, a kilátás a Tar-kőről, nagyjából bármelyik Pilinszky-vers, Monet híres vizililiom-sorozata (pláne élőben!), a szentjánosbogarak rajzása vagy Elsa Hosk svéd szupermodell, időnként még talán az élet is, de ez az útmenti buszöböl minimális esztétikai élményt sem nyújt, ezt bátran ki merem jelenteni.

Bár Juhász beharangozója után kicsit csalódottan tekintgettem körbe, hátha találok valami szépet, végül elengedtem a dolgot, hiszen mégiscsak egy buszmegállóról beszélünk, nem kell szépnek lennie, bőven elég az is, ha betölti a funkcióját – mondjuk megállnak benne a buszok –, csakhogy, mint kiderült, időnként ezzel is gondok vannak. Azt már tényleg csak mellékesen említem, hogy sehol egy pad vagy egy beálló, a nap az ottjártamkor éppen úgy tűzött, hogy a 10-15 perces várakozásom során néha komolyan azt hittem, pillanatokon belül odahalok az út szélére.

A helyszínen tényleg csak egy buszmegállót jelző tábla, azon pedig egy kék tokban elhelyezett (helyközi) menetrend fogadott. Innen tudom, hogy hajnali 4:50-től egészen este háromnegyed tízig nagyjából félóránként haladnak el, és – amennyiben van fel- és/vagy leszálló – állnak meg itt a Noszvaj felől érkező buszok. Miközben a belvárosból ide sétáltam, a telefonommal direkt lefényképeztem a szomszédos, Egri csillagok utcai megálló menetrendjét, hogy a szellembuszmegállóban ne lehessen zavarba hozni, gyorsan ki is néztem magamnak egy járatot, amire talán felszállhatok majd.

Árnyékmentes és sivár buszöböl az egri Vécseyvölgy utcában (Fotó: Kovács Dávid)

Mikor a busz felbukkant a láthatáron, hátrálva a megállót jelző tábla felé indultam, közben izgatottan kotorászni kezdtem a zsebemben, egyértelmű jelét adva annak, hogy a felszállásra jogosító okmányom után kutatok, és vadul próbáltam felvenni a szemkontaktust a sofőrrel. Noha a nonverbális kommunikációm legjavát bevetettem, volt egy pont, amikor úgy tűnt, a busz el fog zúgni mellettem, és már bántam, hogy nem álltam neki kapásból integetni. Az utasok nélküli busz azonban szépen lekanyarodott, és ajtót nyitott nekem. Pedig se kisiskolás, se család nem vagyok, tök egyedül várakoztam a tűző napon.

 

Felszállva felvettem a fogalmatlan félnótás szerepét, és röviden, nem túl gátlástalanul és tolakodóan érdeklődni kezdtem a vezetőnél. Nagyjából ez a párbeszéd zajlott le köztünk:

én: Üdvözlöm! Jól értem, hogy ez most nem feltétlenül egy igazi buszmegállója a hetesnek?

nemén: Jól érti! Itt csak a helyközi buszok állhatnak meg.

én: De ön mégis felvett engem…

nemén: Örüljön, hogy ekkora szerencséje volt!

én: Nem mindenki áll meg itt?

nemén: Nem.

én: Hát akkor nagyon köszönöm.

nemén: Nagyon szívesen, de legközelebb érdemes úgy készülni, hogy lehet nem állnak meg a kollégák.

Reméljük, a sofőröket nem szúrta le senki

 

Az enyhe napszúrásomat kiheverve másnap levelet írtam a Volánbusz kommunikációs igazgatóságának, amelyben arról érdeklődtem, az ő álláspontjuk szerint mi indokolja, hogy a helyközi járatok megállhatnak, a helyi járatok azonban nem az említett buszöbölben, illetve mikor számíthatnak rá a környék lakói, hogy a helyi járatok vezetői "hivatalosan" is megállhassanak a megállóhelyen, a buszöböl immár ténylegesen a helyi tömegközlekedés része legyen.

 

A kedden elküldött levelemre pénteken kaptam választ.

A Noszvaj irányába induló és innen érkező helyközi járatok a helyközi közösségi közlekedést megrendelő Technológiai és Ipari Minisztériummal történt egyeztetés alapján állnak meg az említett megállóhelyen. Társaságunk jelezte az önkormányzatnak a megállóhely helyi járatokkal történő kiszolgálásának lehetőségét. Az egyeztetések eredményeként 2022. július 15-étől a belváros irányába közlekedő helyi járatok is megállnak a megállóban.

– közölte megkeresésemre a Volánbusz.

 

Levelemben arra is rákérdeztem, valóban felelősségre vonják-e azokat a buszvezetőket, akik emberségből megállnak a buszmegállóban várakozó utasoknak, és amennyiben igen, milyen következmények terhelik őket, ezeket a kérdéseimet azonban ignorálták, nem érkezett rájuk válasz.

 

De a lényeget azért megismétlem: július 15-től, azaz jövő péntektől, a városközpontba tartó helyi járatok is megállhatnak a Vécseyvölgy utca nem annyira szép, de legalább a funkcióját betöltő buszmegállójában.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló