2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#eger #berecz mátyás #országgyűlési választás #ellenzéki összefogás #márki-zay péter #egységben magyarországért #fórum

Márki-Zay: nyerhető az egri körzet az ellenzék számára, de ehhez komoly munka és egység kell (VIDEÓK)

Barna Benedek 2022.01.15. 11:29

Egerben járt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, fórumán a közös víziójukról beszélt, majd a helyi jelöltjük, Berecz Mátyás támogatását és a kampányuk segítését kérte az emberektől. Szóba került Mirkóczki Ádám polgármester és a korrupció témája is.

 

Szombat reggel Egerbe látogatott Márki-Zay Péter, az áprilisi választáson Egységben Magyarországért néven induló egyesült ellenzék kormányfőjelöltje. A politikus fórumát a helyi ellenzéki képviselőjelölt, Berecz Mátyás vezette fel, aki az összefogott pártok eddig elért eredményeiről beszélt. Ilyen sikerükként sorolta fel, hogy a mintának tekintett amerikai, európai példákhoz viszonyítva is szép részvételi aránnyal zajlott le az előválasztásuk, és hogy kialakult egy demokratikus, társadalmi együttműködést akaró közösség.

 

A jelenleg zajló népszavazási aláírásgyűjtésüket is sikeresnek nevezte annak tükrében, hogy az ünnepi időszakban kezdték el. Elmondása szerint helyben már több mint 2600 szignó gyűlt össze, amiért külön köszönetet mondott az aktivistáknak, akik a nagy hidegben is kint voltak a pultoknál.

DSC04659-1

Ezt követően vette át a szót Márki-Zay Péter, aki azzal kezdte, hogy a Dobó tér, és Eger maga is szimbolikus hely.

Az egri várvédők olyan példát mutattak nekünk, hogy a túlerővel szemben is lehet győzni. Azt gondolom, hogy nekünk pontosan erre a példára van most szükségünk

– fogalmazott, hozzátéve: a túlerővel szemben való győzelemhez persze az kell, hogy a váron belül egység legyen, "a váron belül a védők ne egymást öljék". Elmondta, hogy előző nap beszélt Mirkóczki Ádám polgármesterrel, és minden szövetségesükhöz hasonlóan őt is arra kérte, tegyen félre "mindenféle egyéni szempontot, véleménykülönbséget" (utalva arra, hogy az utóbbi időben az egri városvezető láthatóan eltávolodott az ellenzéki szövetségtől). A következő hónapokban egységre van szükség, egységet kell mutatniuk a választóknak, különben az emberek kételkedni kezdenek – húzta alá a miniszterelnök-jelölt.

DSC04714-1

Márki-Zay hangsúlyozta: a változást akarók többen vannak, és ha az egység megvalósul, akkor győzni is tudnak. Felidézte, hogy 2018-ban az egri körzetben több szavazatot kapott az ellenzék, mint a Fidesz.

Mi úgy számolunk, hogy nagyon komoly munkával, a környező települések folyamatos látogatásával, az igazság, a valódi hírek hozzájuk való eljuttatásával, ha egységesek vagyunk, akkor ez a körzet biztosan megnyerhető az ellenzék számára.

– fogalmazott.

 

Kiemelte: fontos feladat lesz "felvilágosítani az embereket", azaz mindenkivel tudatni, hogy az ellenzék nem akaja megszüntetni a rezsicsökkentést, elvenni a 13. havi nyugdíjat, behozni a migránsokat, vagy épp átműttetni a gyerekeket fiúból kislánnyá és kislányból fiúvá – ellenben szeretnék, ha az ország nem az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb állama lenne, ahol a legtöbben halnak meg egy járvány idején.

Egy olyan országot szeretnénk, ahol nem gyűlöletkampányokkal fognak hatalmon tartani korrupt diktátorokat, egy olyan országot szeretnénk, ahol tisztességes és nyugati módszerekkel, piacgazdasági és demokratikus jogállami eszközökkel biztosítjuk azt, hogy mindenkinek meglegyen a lehetősége, hogy boldoguljon az életben, bőrszíntől, származástól, vallástól és szexuális orientációtól függetlenül

– mondta, hangsúlyozva, hogy mind egyformán magyar állampolgárok vagyunk, akiknek ugyanazok a lehetőségek, esélyek és jogok járnak.

 

 

Tavalyi, október 23-i beszédét idézve Márki-Zay "szeretetország" felépítéséről beszélt, amelynek érdekében jobb- és baloldaliak fogtak össze. Ezt a megvalósult nemzeti összefogást az 1848-49-eshez, 1956-oshoz és 1989-eshez hasonlította.

 

Ezt követően a miniszterelnökjelölt az egri körzetről beszélt. A lakossághoz szólva úgy fogalmazott: "Önöknek két szavazata van április 3-án. Nagyon gondolják megy, hogy hova teszik ezt a két szavazatot! Az egyik a közös ellenzék közös listája, a másik a mai összefogott ellenzék közös jelöltje." Mint mondta,

ebben a körzetben Berecz Mátyásra kell szavazni ahhoz, hogy legyen rendszerváltás. És ezen a körzeten fog múlni. Ez azon néhány körzet egyike, amin igenis múlni fog.

Magyarázatként kifejtette, hogy "Budapesten nyilvánvalóan nem fog múlni" az ellenzék győzelme: ők úgy számolnak, hogy a fővárosban az összes, 18 körzetet mind meg fogják nyerni. Ahhoz viszont, hogy ne csak a listán legyenek többségben, hanem komoly esélyük legyen a győzelemre, ahhoz a pestieken túl még legalább 25-30 billegőnek tartott körzetet is meg kellene nyerniük. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy Eger és a környékbeli települések lakói hogyan döntenek.

Ahogy Dobó István idejében az ország Egerre figyelt, úgy azt tudom mondani hogy most is Egerre figyelünk.

– tette hozzá.

DSC04763-1

A kormányfőjelölt mindenkit arra kért, hogy aki csak teheti, szórólapozzon vagy beszéljen minél több emberrel, akár ismerősökkel, akár a környező falvakban élőkkel. Úgy fogalmazott: "ki kell vinni az igazságot" a kistelepülésekre nyomtatott formában és szóban is. Emellett hangsúlyozta a közösségi média használatának fontosságát is.

Önök a mi médiánk. A Fidesz óriási pénzből fogja harsogni a hazugságokat, a vádakat, a rágalmakat. Ahhoz, hogy a mi hangunk is hallatszódjék, ahhoz önökre van szükség.

– mondta, majd azt kérte, aki csak tud, segítsen azzal is, hogy jelentkezik szavazatszámlálónak, ne lehessen elcsalni a választásokat.

Cserébe azt ígérjük, hogy Magyarországon nem a csirkefarhátnak a hatósági árassá tételével fogjuk megoldani a szegénység problémáját és az inflációt, valódi rezsicsökkentést hozunk el, nem gyűlöletkampányokkal, hanem szeretettel fogjuk vezetni ezt az országot, és Magyarország elindulhat végre felfelé. Ugyanis mi hittel vallunk mindannyian, hogy abból a gödörből, ahova Orbán Viktor juttatta ezt az országot, a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem csak felfelé! Hajrá Eger, hajrá Berecz Mátyás, hajrá Magyarország!

– zárta beszédét.

 

 

Ezt követően a miniszterelnök-jelölt kérdésre elmondta: Mirkóczki Ádámot arra kérte, hogy minden erejével támogassa Berecz Mátyás megválasztását.

 

Szóba került a korrupció témája is: felmerült, hogy mit tudnak ígérni azoknak, akik úgy látják, hogy eddig az ellenzék sem tett lépéseket az ügyben ott, ahol ők vezetik a településeket. Erre Márki-Zay azt mondta, két garanciát tud adni: az egyik, hogy ennek a területnek a felelőse Hadházy Ákos lesz, aki köztudottan jó ideje foglalkozik az ilyen ügyek feltárásával; másrészt az Európai Ügyészséghez csatlakozni fognak, az pedig "mindenféle korrupciót üldözni fog".

 

(Fotók: Domán Dániel)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló