2021. október 17., Hedvig

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri bazilika

Különleges vendég a bazilikában: Egerben is látható lesz a magyar ereklyéket magába foglaló missziós kereszt

Barna Benedek 2021.07.05. 18:13

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma július végén érkezik a hevesi megyeközpontba néhány napra.

2021. július 30. (péntek) és augusztus 2. (hétfő) között az egri bazilikában lesz a Missziós Kereszt, a szeptemberben Magyarországon tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma – adta hírül az Egri Főegyházmegye honlapja

 

Mint írták, a 2007-ben készült ,három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített tölgyfa kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi: leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket is visel. De a kereszt nemcsak egy – a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó – egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is.

 

Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok, többek között Szent István király, Szent Imre herceg, Boldog Gizella királyné, Szent Gellért püspök, Szent László király, Árpád-házi Szent Margit és Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéi vesznek körbe.

2021NEK_Eger_bazilika_misszios_kereszt
Kép forrása: Egri Főegyházmegye

(Indexkép forrása: YouTube)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló