2023. június 5., Fatime

Eger ügye

#egerplusz #eger #ételosztás #önkéntesek #menekültek #magyar-ukrán határ

Egriek is segítenek a háború miatt menekülőknek a magyar-ukrán határon – FOTÓK

Barna Benedek 2022.03.03. 15:27

Az Ételt az Életért Alapítvány naponta félezer adag Egerben készült meleg ételt oszt ki, és más adományokat is visznek a határra.

 

A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványának munkatársai is segítik az Ukrajnából menekülteket, már február 27-e óta. Nyolcas Olivér, az alapítvány egri irodájának vezetője mesélt helyszíni tapasztalataikról, a segítő szervezetek és magánszemélyek összefogásáról, valamint a háború elől menekülők igényeiről.

 

Az egri önkéntes elmondta: héten többször is voltak a keleti határon és amíg szükség lesz ránk, minden nap mennek.

A határon átjutott embereknek nagy szükségük van a meleg ételre. A tapasztaltok szerint vannak, akik kimerülten, éhesen érkeznek; a többség napok óta csak valamilyen hideg élelmen, kekszen, chipsen vagy snacken él. Éppen ezért kifejezetten hálásak a menekültek az egytálételért, mely a testüket és lelküket is felmelegíti. Az egriek segítségével naponta félezer adag ebédet osztanak ki az ukrán határon, befogadó központokban főleg nőknek és gyerekeknek.

TAS06254
 Nyolcas Olivér, az Ételt az Életért Alapítvány egri irodájának vezetője.

 

Továbbra is segítik a rászorulókat Egerben

 

Az Ételt az Életért, a Krisna-hívők szegényélelmezési programja. Az alapítvány fő feladatának tekinti, hogy segítse a szociálisan hátrányos helyzetűek étkeztetését. Az 1999-es alapítás óta évről-évre egyre több rászorulón tudnak segíteni, Egerben és környékén már napi 700 adag ingyen ebédet osztanak ki.

 

"A szokásos napi a tevékenységünket, mely a helyi lakosok ellátását célozza, a menekültek segítése mellett is folyamatosan fenn tudjuk tartani a hevesi megyeszékhelyen. A szociálisan hátrányos helyzetűek továbbra is megkapják tőlünk a megszokott ellátást" – hangsúlyozta Nyolcas Olivér. Ezen felül tudják a további félezer adag meleg ételt kiosztani a határra érkezőknek.

TAS06392

Az Alapítvány megbízására, az egri Govinda étteremben 300 literes üstökben főzik a rászorulók számára az ebédet. A szakácsok és konyhai kisegítők emberfeletti munkát vállalnak, hogy az Ételt az Ételért önkéntesei minél több embernek segíthessenek ezekben a napokban is.

 

"Hatalmas az együttműködés"

 

Az ebédet hőszigetelő dobozokban, kiporciózva szállítják el a menekülteknek, akik többnyire Ukrajna középső régiójából érkeznek. Vannak, akik hosszú gyalogutat tesznek meg egy-egy határátkelőig, hogy biztonságban tudhassák a családjukat és saját életüket.

Minket is nagyon megvisel a látvány, de az elesetteken való hatékony segítés és az összefogás végtelenül inspiráló élmény! Például amikor tegnap megérkeztünk a határhoz és elkezdtük kipakolni az adományokat, azonnal a segítségünkre siettek más szervezetek önkéntesei is. Nagyon jó látni hazánkban és a helyszínen is, hogy civilek, szakmai- és karitatív szervezetek ilyen jól együtt tudnak működni a nemes cél érdekében. Hatalmas az együttműködés, számos területen kapnak segítséget a menekültek, de elengedhetetlen az étkeztetés biztosítása is.

– mesélte Nyolcas Olivér.

TAS06182

Elmondta, hogy kapcsolatban állnak a határon túli ukrajnai polgármesterekkel is, akik személyesen viszik át a kért adományokat.

Az elmúlt napokban a tiszabecsi bázisra vittünk meleg ebédet Egerből, amit friss gyümölcsökkel is kiegészítettünk. A legtöbb menekült rémült, fáradt, elcsigázott a hosszú utazástól, sokak ismerősök és rokonok nélkül az önkéntesek jóságán függenek.

– fogalmazott.

 

Az adományokat is várják, és elviszik a határhoz

 

Az egri irodavezető elmondása szerint jelenleg a következőkre van szüksége a menekülteknek:

napokig frissen maradó és jó minőségű gyümölcs, bébiételek, pelenka, ezen felül tisztálkodó szerek, takarók, plédek, párnák, kisebb mennyiségben tartós élelmiszer, vagy pl. energiaszelet.

Egyéb tárgyi adományokra, illetve ruhákra jelenleg nincs szükség.

TAS06556

Aki szeretné, hogy a fentiek alapján összeválogatott adományait elvigyék, naponta 14-15h között a Tűzoltó tér 5. belső udvarán, az Ételt az Életért osztópontján tudja leadni. 

Aki teheti, önkéntes munkájával vagy anyagilag is támogathatja a segélyszervezet határon végzett humanitárius munkáját.

Az Ételt az Életért Alapítvány bankszámlaszáma: MKB 10300002-10631840-49020019 (IBAN HU55 1030 0002 1063 1840 4902 0019)

 

Online adományozás: eteltazeletert.hu

 

Adományvonal: 13600, a tárcsázás után a 33-as kódot kell beütni, vagy a kódot tartalmazó smst küldeni erre a számra. Hívásonként bruttó 500 Ft-tal támogatható a kezdeményezés. 

A határmenti ételosztásról készült további fotók az alábbi galériában lapozgathatók:

 #GALLERY_166# 

(Fotók: Balogh Tas)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló