2021. június 15., Jolán Vid

Eger ügye

Kellett vagy sem kacsaeledel-automata az Eger-patak partjára?

BARNA BENEDEK 2019.11.30. 00:00

A nemzeti park és a természetvédők nem örülnek az érsekkerti etetők megjelenésének, az azokat kihelyező alapítvány szerint viszont így legalább a kenyérdobálásról le lehet szoktatni az embereket.

 

Sok felületen olvashattuk már, hogy a kacsákat nem szabad kenyérrel etetni, mert az megbetegíti őket. Ezt hirdeti annak a kacsaeledel-automatának a felirata is, amelyet – mint arról portálunk is beszámolt – nemrég helyeztek ki az egri Érsekkertbe, hogy kenyérdobálás helyett ebből etethessék a madarakat az arra sétálók.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ugyanakkor előző cikkünk megjelenését követően közleményt küldött ki arról, hogy a vízimadarak etetése mindenképpen káros, függetlenül attól, hogy milyen eledelt adunk nekik. Hozzátették, hogy az automata kihelyezéséről nem tudtak, tőlük nem kértek szakvéleményt a felállítása előtt. „Mint természetvédelmi egyesület, kötelességünk tájékoztatást adni arról, hogy ez madártanilag felesleges” – hangsúlyozták.

 

Miért nem kellene etetni a vízimadarakat?

 

Az Egyesület honlapján egy hosszabb magyarázat is olvasható arról, hogy miért nem hasznos a vízimadarak etetése. Az érvek felsorolását azzal kezdik, hogy a növényevő kacsák, ludak és hattyúk tápláléka gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll, azaz nem szenvednek hiányt. Emellett a szakemberek szerint a különböző etetőhelyen történő egyoldalú táplálkozás betegséget okoz.

 

 

További problémát jelent az Egyesület szerint, hogy ezeknek az etetőhelyeknek a mesterséges táplálékkínálata "kikapcsolja" a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést. Ráadásul az etetés sok madarad odavonz egy helyre, ami zsúfoltsághoz vezet, ennek következtében pedig egyrészt megnőhet a madarak közötti agresszió, másrészt a betegségek (például madárinfluenza) terjedésének is nagyobb a veszélye.

 

Táblával informálnák az Érsekkerben sétálókat

 

Az Egri Ügyek érdeklődött a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál, hogy őket tájékoztatták-e az automatáról, és hogy mi az álláspontjuk az etetéssel kapcsolatban. Válaszukból kiderült, hogy velük sem egyeztettek az automatáról, nem kérték ki a véleményüket. Az álláspontjuk pedig a Madártani Egyesületéhez hasonló: a vízimadarak a természetes táplálékforrásaik mellett nem szorulnak rá az etetésre, amely hosszabb távon kedvezőtlen hatással jár. Mint írták, az etetést általában jó szándékkal vezérelt, hétköznapi emberek végzik, akiket közvetlenül nem lehet elérni, ezért fontosnak tartják a szemléletformáló tevékenységet.

 

Fotók: TV Eger 

 

"Véleményünk szerint az Érsekkertben elhelyezett etető automata nem szolgálja a madárvédelem érdekeit. A kihelyezők azon alapvetésével egyetértünk, hogy a kenyér káros a vízimadarakra. A kenyér- és pékárukkal, mint etetőanyagokkal szemben felhozott ellenérvek nagy része azonban a pelletált takarmányra is elmondható" – fogalmaztak. Hozzátették: az automata megjelenése azt eredményezheti, hogy azok is megállnak a madarakat etetni, akiknek eddig nem jutott eszébe, így felgyorsulhatnak azok a folyamatok, amiket eddig a "hagyományos" etetés okozott. A Nemzeti Park ezért az automata helyett egy információs táblát látna szívesen az Érsekkertben, amely felhívná az arra járók figyelmét az etetés hatásaira. (Az Egri Ügyek úgy értesült, hogy a Madártani Egyesület időközben kezdeményezte az információs tábla kihelyezését.)

 

Alternatívának szánták az etetőket

 

Portálunk az automatákat üzemeltető Élővizeinkért Alapítványt is megkereste az ügyben, és megkérdeztük, hogy a fentiek fényében milyen megfontolás alapján helyezik ki a kacsaeledelt adagoló szerkezetet. Az Alapítványtól azt a választ kaptuk, hogy az ő álláspontjuk szerint nem az a kérdés, etessenek-e az emberek vagy sem, ugyanis sokan ezt a tiltások, figyelmeztetések ellenére is meg fogják tenni. Az automatával egy alternatívát akarnak nyújtani, hogy ne a madarak és a vizek számára is káros kenyeret, hanem a tápot adják a kacsáknak, amit a gép kis adagokban ad ki, hogy az etetés mértékét visszafogja.

 

 

Az Alapítvány közlése szerint az automata kihelyezése óta pozitív visszajelzéseket kaptak az emberektől. A korábbi etetőhelyeken pedig azt tapasztalták, hogy ha nem is hamar, de sikerült elérni, amit szerettek volna, és a korábban kenyeret dobálók rászoktak az automata használatára. Mostanra egyébként már körülbelül 60 önkormányzattal állnak kapcsolatban. (Eger önkormányzata arról tájékoztatta portálunkat, hogy nem ők kezdeményezték az etetők kihelyezését az Érsekketbe, a hivatal csak a közterületre való kihelyezési engedély kiállításában illetékes, ez az engedélyeztetési eljárás pedig folyamatban van.)

 

Azt láthatjuk tehát, hogy a szervezetek álláspontjainak különbsége az eltérő megközelítésből fakad. A Madártani Egyesület és Nemzeti Park máshogyan tekint a problémára, mint az Élővizeinkért Alapítvány. Úgy tudjuk, már volt próbálkozás a felek között az egyeztetésre, de még kérdéses, hogy ebből lesz-e valami. Az pedig szintén a jövő zenéje, hogy milyen hatással lesznek az Eger-patak kacsáinak etetésére a kihelyezett automaták. Mindenesetre ezek után a fentebb leírtak tudatában kell eldöntenie mindenk Érsekkertben sétálónak, hogy mit tesz.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló