2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #kiállítás #húsvét #dobó istván vármúzeum

Új kiállítás és húsvéti programok a hosszú hétvégére – Ezt kínálja most az egri vármúzeum

Barna Benedek 2022.04.10. 14:50

A népművészeti tárlat szerdán nyílik meg, az ünnepi programsorozat pedig pénteken kezdődik a várban.

 

Április 13-án, szerdán nyílik meg a Dobó István Vármúzeum új népművészeti kiállítása, amely Holló Valéria magángyűjtő hagyatékát mutatja majd be. A hagyaték egy része már eddig is Egerben volt, ezekhez érkeztek március elején újabb műtrgyak, közel 160 darab.

 

Dr. Kelenik József szakmai igazgatóhelyettes a kiállítást beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón felfedte, hogy a tárlat címe Magyar Minta – Holló Valéria lesz. "Kevesen tudják, hogy a Vármúzeumnak jelentős néprajzi gyűjteménye is van, ennek jó része éppen Holló Valériától származik" – fogalmazott a heol.hu beszámolója szerint.

 

A műgyűjtő a két világháború közötti időszakban hozta létre néprajzi magángyűjteményét, melyhez az egész Kárpát-medence területén gyűjtött népművészeti tárgyakat. A kollekció 1940-es években az ország első öt legjelentősebb néprajzi gyűjteménye között szerepelt, több esetben a Néprajzi Múzeum is tőle kölcsönzött kiállítási tárgyakat. A kiállítás a műtárgyak mellett bemutatja a műgyűjtő életútját is.

 

 

A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy a húsvéti hétvégén változatos, négynapos programkínálattal készül a Vármúzeum: a négy nap során naponta tíz alkalommal lépnek színre az egri vár vitézei és hős asszonyai, hogy történeteikkel, fegyver- és viseletbemutatóikkal, gasztronómiai előadásaikkal tegyék még tartalmasabbá az egri várban töltött időt.


A meghívott kézművesek, népi iparművészek több hagyományos szakma fortélyaiba engednek betekintést: a látogatók kipróbálhatják a nemezelés, a kártolás, a szövés-fonás, kovácsolás, a fafaragás és a bőrdíszműves mesterségek fogásait. Az ünnephez kapcsolódóan kisállat-simogatóval, valamint húsvét hétfőn népi játszótérrel készülnek a gyerekeknek, akik a játszóházban kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. A családi rejtvényfejtőn keresztül megismerhetik, megfigyelhetik a kiállítások tárgyait, a helyes megfejtők között pedig ajándékokat sorsolnak ki.

 

A húsvéti hosszú hétvége péntektől hétfőig tartó részletes programja megtalálható az egri vár honlapján, a kiállítással kapcsolatban elhangzott további részletek pedig meghallgathatók a TV Eger beszámolójában:

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló