2022. november 28., Stefánia

Eger ügye

#egerplusz #eger #kiállítás #dobó istván vármúzeum

Közel 160 műtárggyal gazdagodott az egri vármúzeum néprajzi gyűjteménye – FOTÓK és VIDEÓ

Barna Benedek 2022.03.09. 14:19

Holló Valéria magángyűjtő hagyatékának újabb darabjait kapta meg a Dobó István Vármúzeum.

 

Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria műgyűjtő, műkereskedő neve összeforr a Dobó István Vármúzeum Néprajzi gyűjteményével, hiszen annak alapját 1952-ben ő teremtette meg, az 1368 darabból álló, az egész Kárpát-medence néprajzát reprezentáló népművészeti tárgyaival: népviseletekkel, szőttesekkel, valamint Erdélyből, a Felvidékről, Mezőkövesdről és és Sárközből származó hímzésekkel. A kerámiák nagyobb része Észak-magyarországi, gömöri és Alföldi fazekasközpontokból származnak, de Erdélyből is szép számmal vásárolt fazekas termékeket. A pásztorfaragások főleg Dunántúlról, a bútorok Gömörből és Hartáról származnak.

IMG_8027
Második alkalommal 1996-ban a műgyűjtő fia, Dr. Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész és felesége Dr. Szemerkényi Ágnes néprajzkutató 500 tárgyat ajánlott föl a múzeumnak megvásárlásra. Most

Holló Valéria menye, Szemerkényi Ágnes újabb 158 darab népviseletet, textilt és kerámiát ajándékozott a múzeum gyűjteményének, (87 népviseletet és textilt és 71 kerámiát).

A korábban kapott tárgyakkal együtt 2026 tárgy származik Holló Valéria gyűjteményéből.

 

Szemerkényi Ágnes a TV Egernek nyilatkozva azt mondta: nagyon örül, hogy az egri múzeumba kerültek ezek a tárgyak is, hiszen ezzel megvalósult az, amit a család szeretett volna. 

 

 

A matyó népviselettől a díszes kerámiákig

 

A 2022-es ajándékozás textiljei között találhatunk erdélyi népviseleti darabokat: kiváló állapotú kalotaszegi vállfűs ingeket, kötényt, székely harisnyákat (férfinadrág), számos hímzett lakástextilt, varrott csipkéket, hímzésdarabokat, melyek dekoratív népművészeti motívumokat őriznek az utókor számára.

 

Jelentősek a matyó népviseleti darabok, a szintén jó állapotban megőrzött női blúzok, lityák, vattás rékli, kötény, nyakravaló, illetve a három darab zsinórozott kisfiú mellény. A sárközi Váraljáról származó száda alapanyagú keresztszemes hímzésű női blúz hiánypótló a múzeum néprajzi gyűjteményében. 

IMG_8015
Kiemelkedő darab az a két cifraszűr, amely az 50-es években, az államosítás során a Néprajzi Múzeumba került, majd 2021 során az örökösök visszakaphatták. Az egyik borsodiként megjelölt darab a mezőkövesdi szűrök stílusában készült, a másik – stílusjegyei alapján debreceni szűr –, magyar címeres motívummal díszített.

 

De az ajándékozásnak köszönhetően három kisbunda és egycis gazdagítja a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteményét.

IMG_8017

Mivel Holló Valéria különös szeretettel gyűjtött szűkebb hazája, a palócság területéről, így kerámiaedényei főként az északi magyar peremvidékről és az alföldi (Gömör, Gyöngyös-Pásztó-Eger, Sárospatak, Mezőcsát, Mezőtúr, Tiszafüred) fazekas központokból származnak. Kiemelkedő a nagyméretű tiszafüredi tál, s az 1886-os datálású mezőtúri tál, valamint a Harmacról, szülőfalujából származó kis korsó és a gömöri sablonos díszítésű, fedeles kantáros szilke (mázas cserépedény).

 

Egy új kiállítás mutatja majd be a gyűjteményt

 

2022-ben Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria születésének 120. évfordulója alkalmából Egerben egy időszaki kiállítással emlékeznek a jelentős magángyűjtőre. Ringert Csaba a keddi átadó ünnepségen elmondta: a tárlat várhatóan április 13-án nyílik meg.

IMG_8054

A Dobó István Vármúzeumban található tárgyak mellett a most ajándékozottak közül is be szeretnének mutatni néhány kiemelkedő darabot, valamint a Szegedy-Maszák család által őrzött fotókkal a rendkívül sokrétű, gazdag, a magyar népművészet számára értékmentő életutat szemléltetik.

 

(Fotók: Dobó István Vármúzeum)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló