2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#dobó istván vármúzeum

Tartalmas évet zár a Dobó István Vármúzeum

Nagy Donát 2021.12.18. 08:49

Nem volt programhiány 2021-ben sem, az elért eredményeket pedig elismerésekkel díjazták.

A Dobó István Vármúzeum a 2021-es, pandémiával terhelt időszakban sem veszített népszerűségéből: az osztálykiránduló csoportok, a turisták és a szakmai közönség érdeklődése egyaránt jelentős volt az idei évben – írja a Dobó István Vármúzeum közleménye . Ennek köszönhetően a látogatói létszám a kényszerű, májusig tartó bezárás ellenére is növekedett, sőt decemberre több mint 15 ezer fővel túl is szárnyalta a 2019 hasonló időszakára elért adatokat.

 

Tervezett rendezvényeiket, táboraikat - a járványügyi szabályozások betartása mellett – sikerrel valósították meg, a Pünkösdi hosszú hétvégétől folyamatosan megújuló programkínálattal kedveskedtek a leginkább hazai közönségnek. Az Emlékhelyek- a Régészet- és az Egri vár napja, a Múzeumok Éjszakája, a Végvári Vigasságok és a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjai kínáltak tartalmas és színvonalas kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket minden korosztály számára. A látogatók körében igen népszerű tárlatvezetéseik is bővültek idén. A vitézek mellett immár a várvédő hős egri nőkkel is megismerkedhettek a látogatók. A török kor étkezési szokásairól, az életmódról halhattak tőlük érdekes történeteket a vendégek.


2021-ben vehette birtokba a nagyközönség a megújult Gárdonyi kertet és a hozzá kapcsolódó létesítményeket, mely kiváló helyszínt biztosít családi rendezvények, múzeumpedagógiai foglalkozások és – közösségi kert jellegéből adódóan – kisebb társaságok kötetlen programjainak lebonyolítására. 
A Ziffer Sándor Galéria idén átadott épületében 2 képzőművészeti kiállítást nyitott a múzeum: a 2021. július 23-i megnyitóval egy időben nyílt meg a Fények és árnyak – Az Egri Képtár legszebb tájképei, illetve a „Festői utazások” – magyar festők 19. századi itáliai akvarelljei című kiállítás. 


Múzeumpedagógusok 365 foglalkozása, számos közművelődési programja, illetve 10 nyári tábora közel 10 ezer érdeklődőt, kicsit és nagyot, illetve szépkorút vonzott. 

733060d711f6aff95c1e76122b4d5250_big
Fotó: Dobó István Vármúzeum

 

Kollégák több, nívós szakmai konferenciát szerveztek, melyen az adott területet, korszakot kutató szakemberek adtak számot legújabb eredményeikről. Az intézmény adott otthont – többek közt – a Szokásváltozások: Hagyomány és megújulás, a Végvárak döntések és döntéshozók, valamint az Örökségünk védelme és jövője című konferenciáknak. 

 

A Servita templom melletti próbafeltáráson számos, az utókor számára is fontos leletet tártak fel a régészek, de részt vettek és a Gál Tibor-pincészet területén történt megelőző feltáráson, több régészeti megfigyelésen, valamint szakmailag támogatták a Nagy - Eged hegyi kápolna kutatásait.


Az év virtuális kiállítása kitüntető címet nyerte el a Dobó István Vármúzeum munkatársai által készített, a honlapon is elérhető online kiállítás, az Egri BORkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális tárlat. A családbarát szempontú múzeumi működés elismeréseként, 2021. szeptemberében átvehették a Családbarát Múzeumi címről szóló oklevelet. 


A Magyar Kultúra Napján két munkatársuk tevékenységét ismerték el: H. Szilasi Ágota művészettörténész, főmuzeológus „Pro Agria” (kulturális) szakmai díjban részesült, Tanyi Sándor muzeológus-asszisztens "Kiváló munkáért" kitüntetést kapott az egri önkormányzattól. 


Több, pozitívan elbírált pályázatnak örülhettek a 2021-es évben. A Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Tehetség Program és a Lechner Tudásközpont által kiírt tendereken elnyert támogatások összértéke 13.435 000 Ft. A pályázati forrásokat műtárgyak beszerzésre, illetve restaurálásra, konferenciák és rendezvények szervezésére, tehetséggondozó műhelyfoglalkozások megvalósítására, valamint egy, a Zárkándy-bástyára tervezett elektronikus jegyértékesítő - és beléptető rendszer telepítésére fordítják.

 
Szintén pályázati forrás támogatásával valósulhat meg egy új időszaki tárlat: 2022-ben Sz. Holló Valéria születésének 120. évfordulója alkalmából időszaki kiállítással emlékeznek az egyik legjelentősebb magángyűjtőre. Több, jelenleg még elbírálás alatt álló projektforrásból további kiállítások létrehozása, felújítása, valamint egy vándorkiállítás fogadását is célul tűzték ki.

„Az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése” című uniós és állami támogatású projekt építési munkálatai ütemezés szerint haladnak. Jelenleg az utolsó projektelem, az Ágyúdomb építése zajlik. A kivitelezési feladatokkal párhuzamosan zajlik a látogatók számára új élményeket biztosító attrakciófejlesztés. Ez teszi majd lehetővé, hogy a vendégeket új kiállításokkal, új látványosságokkal és új érdekességekkel várhassák a vár falai között. 

 

Borítókép: H. Szabó Sándor / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló