2024. július 20., Illés

Eger ügye

#eger #belvárosi üzletház #lenkey udvar

Parkolótengerré silányítaná a Lenkey udvart a Belvárosi Üzletház új tulajdonosa (bárki is legyen az)

Kovács Dávid 2022.06.20. 13:40

Az épület új gazdája saját költségén bővítené a dohányzó kamaszok körében hosszú évek óta népszerű, belvárosi udvar pergolás parkolóját, de hogy mihez kezdene Lenkey János mellszobrával, egyelőre nem világos.

 

Saját költségén alakítaná át az egri Lenkey udvart a nemrég gazdát cserélt Belvárosi Üzletház új tulajdonosa, derül ki Mirkóczki Ádám polgármester egyik múlt heti előterjesztéséből. A beruházás részeként 23 parkolóhellyel bővítenék az udvarban működő parkoló kapacitását, így a jelenlegi 67 helyett már 90 közül lehetne válogatni – olvashatjuk ki a csatolt dokumentumokból.

lenkey-udvar-streetview
Az egri Lenkey udvar és a pergolás parkolóhelyek (Kép: Google Street View)

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, februárban mintegy 395 millió forintos áron eladóvá vált a Lenkey udvar ikonikus épülete, a Belvárosi Üzletház. Az egri viszonylatban nagy alapterületűnek számító, közel 1300 négyzetméteres ingatlant 308 ezer forintos négyzetméteráron hirdették meg, majd viszonylag hamar meg is találta a következő tulajdonosát – a hirdetés legalábbis hamarosan inaktívvá vált.

 

Az előterjesztés nem nevezi meg az új tulajdonost, azt viszont megtudjuk belőle, hogy a jövőben is kereskedelmi egységként kívánja működtetni a Dobó térhez közeli ingatlant.

A tulajdonos azzal a kérelemmel fordult az Önkormányzathoz, hogy vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy a jelenlegi üzemeltető településrendezési szerződésben vállalná a belvárosi udvar rendbetételét, oly módon, hogy saját költségen vállalná mind a jelenleg meglévő parkolók rekonstrukcióját, ill. emellett új parkolóhelyek kialakítását, amely részéről is megfelelő lenne, ezáltal biztosítottá válik a kereskedelmi egység megfelelő megközelítése. A belvárosi udvar rendbetétele és plusz parkolóhelyek létesítése által várhatóan csökkenne a szabálytalan parkolások száma és a meglévő parkolók zsúfoltsága

– írja az előterjesztésben a polgármester.

 

A Lenkey udvar sorsáról a június 30-i, jövő csütörtöki, rendes közgyűlésen születhet döntés, ahol nyílt ülésen tárgyalják majd az ügyet. Mirkóczki szerint az önkormányzat előnyben részesíti olyan megoldások alkalmazását, amelyek a további zöldfelületek kialakítását biztosítják. "Ezek egyben a parkolók árnyékolását is biztosítják (pl. pergola, szőlőlugas, intenzív, extenzív zöldfelületek). (...) A szakirodai álláspont szerint nem történik olyan beavatkozás, ami középtávon (hosszútávon) más klímastratégiai szempontokat segítő beruházást ellehetetlenít (parkosítás, háromszintű növényzet)" – teszi hozzá.

 

Az Egrinapok blog az elképzeléssel kapcsolatban megjegyzi: a Lenkey udvarban álló 39 fából hármat kivágnának, ezek helyett viszont 12 újat ületetnének, így összesen 48 fa adhatna némi árnyékot az udvarban. Az autósok számára a legfontosabb változást az jelentené, hogy egy teljes kört lehetne tenni a parkolóban, az udvar Széchenyi utca és dr. Sándor Imre utca felőli oldalán is közlekedhetnének a kocsik, így – ha jól értelmezem a terveket – autók közlekednének és parkolnának azon a pihenőparkos részen is, ahol most Lenkey János honvédtábornok mellszobra áll.

Így nézne ki az egri Lenkey udvar az átalakítás után

Domán: Fejlesztésre szorul, de nem így

 

Többek között a Lenkey-szobor sorsát emelte ki a vasárnap esedékes hajdúhegyi időközi választás képviselőjelöltje, Domán Dániel is, aki elsők közt szólalt fel az elképzelés ellen. "Amikor a magántőke sajátítja ki a köztereinket, ott nem beszélhetünk városvezetésről" – húzta alá hétfőn publikált, nyilvános Facebook-bejegyzésében.

 

"Az új tulajdonos kiléte, illetve a szándékai az ingatlannal kapcsolatban ismeretlenek. Nem tudjuk, hogy mit és hogyan akar működtetni, csak egy homályos jogszabály utal arra, hogy mindennapi fogyasztási cikkeket árusító egység lesz, amely a parkolóigényeket tekintve lehet egy élelmiszerüzlet, vagy egy újabb gyorsétterem. Eger történelmi belvárosában, annak egyik udvarában nem tudhatjuk, hogy ki és mit tervez" – írja.

 

Az egri 7-es választókörzet független jelöltje szerint ennek a dokumentumnak semmi keresni valója a városházán, a képviselők pedig végzetes hibát követnek el, ha szabad utat adnak a tulajdonos elképzeléseinek.

A Lenkey udvar túlzsúfolt, elhanyagolt, aligha mondható emberközpontúnak, így valóban fejlesztésre szorul. De nem így. (...) Nem tűrhető el több szégyenfolt a belvárosunkban. Legyen elég ennyi parkolóhely. Ott a Katona téri, kihasználatlan parkolóház, amelyet a mai napig fizet a város szerződés nélkül. A közösségi tereket bővíteni kellene, nem elpusztítani. (...) Az egész fejlesztés nem az egriekről szól, hanem megint a turizmusgazdaság kihasználásáról

– írja Domán.

 

A posztját azzal zárja: a héten esedékes bizottsági üléseken ugyan nem lehet jelen, de a vasárnapi időközi választás eredményétől függően már akár ő is jelen lehet a jövő csütörtöki közgyűlésen. "Amikor a magántőke határozza meg a történelmi belvárosunk jövőjét, akkor itt az ideje, hogy a képviselők tükörbe nézzenek és alaposan átgondolják, hogy miért választották meg őket" – írja.

 

Szakértő: Méltatlan a városhoz és törvénytelen

 

Egy szerkesztőségünknek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint szintén gondok vannak a tervekkel. Úgy véli: a helyenként hibásan kialakított Lenkey udvar valóban javítható lenne, azonban helytelennek tartja, hogy egy városi teret és parkot is tartalmazó közterület kizárólag parkolófunkcióval működjön a jövőben.

Ez az egész így méltatlan a városhoz, a korábbi tervekhez, nem vizsgálható belőle a zöldterületek, burkolt felületek változása, viszont legalább törvénytelen. Ezért ezen a szinten szerintem nem kellene tárgyalni

– fogalmaz.

 

Egy belvárosi udvar a Harmati-érdekeltségek ölelésében

 

A Lenkey udvarban található Belvárosi ABC egyébként 1981 novemberében nyitott meg, átadásakor 800 négyzetméteres eladóterével és 7 millió forintos árukészletével Heves megye legnagyobb üzletének számított. A Népújság már a nyitásról szóló cikkében óriási érdeklődésről, valóságos vásárlórohamról írt.

Az Egri Ügyek által átnyálazott dokumentumok szerint a néhai Belvárosi ABC épületkomplexuma két fő részből, illetve magánlakásokból áll, a dr. Sándor Imre utcai épületrész pedig már 1992 óta a Harmati László-féle Eger East-West Zrt. tulajdonában van.

Az ingatlannyilvántartás szerint az érintett, belső ingatlan idén márciusban került át egy debreceni ingatlanbefektetőtől az Invest Sport Kft.-hez, amelynek 50 százalékos tulajdonosa a szintén Harmati vezette Eger-Invest Zrt., 25 százalékban tulajdonos még Harmati Judit (Harmati László lánya), aki egyben az ügyvezető is, valamint 25 százalékos tulajdonrésze van még a Harmati-Holding Vagyonkezelő Kft.-nek. (A cégadatok az Opten nevű céginformációkat szolgáltató informatikai társaság adatbázisából származnak.)

 

Az ingatlanon 600 millió forintos jelzálogjog teher volt, ám ez a vétellel törlődött.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló