2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #közlekedés #belváros #helyi népszavazás

Mirkóczki népszavazást akar arról, hogy kitiltsák-e Eger belvárosából az autókat

Barna Benedek 2021.10.28. 11:24

A polgármester azt szeretné, hogy az országgyűlési választással együtt tartsák majd meg a helyi népszavazást.

 

Az Egri Ügyek is megírta a napokban, hogy Mirkóczki Ádám polgármester nemrég a TV Eger egyik műsorában arról beszélt: szerinte teljesen autómentessé kellene tenni Eger történelmi belvárosát. Ez a téma felmerült a csütörtöki közgyűlésen is feljött. 

 

A heol.hu beszámolója szerint Juhász Ádám (Fidesz-KDNP) szóba hozta, hogy egyes utcákban a lakók gyakran nem tudják elhagyni az otthonukat, folyamatosan autók torlaszolják el az utat, kocsibállókat. Mirkóczki Ádám erre reagálva elmondta, hogy éppen az ilyen közlekedési problémák miatt szeretné az autóforgalmat kitiltani a történelmi belváros magból. Hozzátette: ez már több nagyvárosban megtörtént, vannak jó gyakorlatok.

 

A városvezető arról beszélt, hogy Eger földrajzi adottságai beszűkítik a lehetőségeket, ha most 2000 parkolót építenének – ami egyébként nem lehetséges – az sem oldaná meg a helyzetet, mivel csak az egriek autóinak száma 5000-rel nőtt az elmúlt években.

Most bejelentem, hogy Eger első helyi népszavazása a gépjárművek kitiltásáról fog szólni. Veszélyhelyzetben nem lehet helyi népszavazást tartani. Szeretném, ha az országgyűlési választásokkal egyszerre megvalósulna ez, az egrieknek kell eldönteni, hogy kitiltsuk-e az autókat a belvárosból

– mondta a polgármester.

 

Ezúttal két napirendi pontot tárgyaltak

 

A közgyűlésen előbb döntöttek az egyik az Egri Kertvárosi Óvoda intézményvezetői munkaköréről, amelyre Bocsiné Percze Andrea, a jelenleg intézményvezetői feladattal megbízott óvodavezető-helyettes pályázott. Bár volt vita arról, hogy van-e értelme 5 évre kinevezni az intézményvezetőt, ha úgyis hamarosan összevonják az óvodai körzeteket – a polgármester azzal érvelt, hogy a jogszabály szerint öt évre kell kinevezést adni –, végül 14 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést Bocsiné Percze Andrea 2026-ig történő kinezevéséről.

 

Emellett teljes egyetértésben fogadták el, hogy az eredetileg az Érsekkerbe tervezet túj játszótér a Felsővárosba kerüljön.

 

(Indexkép forrása: Egységben a Városért Egyesület Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló