2021. november 28., Stefánia

Eger ügye

#eger #közlekedés #belváros #tiltás

Teljesen autómentessé tenné Eger történelmi belvárosát Mirkóczki Ádám

Barna Benedek 2021.10.22. 18:26

A polgármester egy friss interjúban arról beszélt, hogy az áruszállítókat is csak legfeljebb fél 10-ig kellene beengedni a belvárosba.

 

Mirkóczki Ádám polgármester a TV Eger Féktelenül című műsorában adott interjút a napokban, több témát is érintve a beszélgetésben, a végén szó volt a vendéglátóhelyek teraszairól is. A városvezető ezzel kapcsolatban elmondta, ő nem tartja problémának az éttermek, presszók "terjeszkedését". Úgy fogalmazott, hogy őt az sem zavarná, ha a Dobó tér olasz hangulatú, kockás abroszos asztalokkal lenne tele. Majd kifejtette, hogy ő inkább a történelmi városmagot zárná el az autók elől.

Az autóforgalom most már a Dobó téren akkora, tíz évvel ezelőtt mondjuk a Barkóczy úton, tehát döbbenet. A zavaró szerintem az... És igen, kimondom - most jó sokan meg fognak majd érte támadni -, én nagyon sürgősen ahhoz szeretnék hozzányúlni, hogy senki - nem érdekel, hogy ki az, aki az Érsek utcában lakik, az se - mehessen be autóval. Az áruszállítók, ha 10-ig mehetnek, akkor mehessenek 9-ig vagy fél 10-ig, de utána sehova! És ha ezt csak úgy lehet megoldani, hogy fizikai akadályt teszünk, akkor tegyünk. Vonatkozik ez ránk is, az önkormányzatnál is szeretném. Pedig mi csak egy nagyon pici utcaszakaszt használunk.

– fejtette ki Mirkóczki Ádám. (A kijelentés az interjú 46. percében hangik el.)

 

 

Az egrinapok.hu a felvetésre reagáló cikkében megjegyzi: a történelmi városmag forgalomrendezése nagyjából azóta megoldandó feladat, amióta egyáltalán korlátozták a területen a közlekedést. Különösen érzékeny a téma, viszont nagyon sokakat érint a dolog.

 

A blog arra hívja fel a figyelmet, hogy míg az ott lakókkal – ésszerű határok között – elfogadtatható lehet a korlátozás, a szolgáltatók már egy sokkal nehezebb kérdésnek számítanak. Mint írják, egy szigorúbb, már-már ellehetetlenítő korlátozással számos szolgáltató döntene a költözés mellett – könnyedén elindítva ezzel egy öngerjesztő folyamatot is.

 

Hozzáteszik: nem szabad elfelejteni, hogy a belvárosnak (és így Eger egészének is) létszükségletet jelentenek az ott található üzletek. "Az egri belváros nem csak egy belváros a sok közül, hanem egy nemzetközi attrakció, Eger fő karaktere, ami csak akkor működik, ha tényleg működik, ha élet van benne" – fogalmaz az Egri Napok. A cikk rámutat: kétségtelenül fontos, hogy kényelmesen, csendben és biztonságban sétálhassunk, de ennek az egésznek csak akkor van értelme, ha van miért sétálgatnunk a belvárosban. Éppen ezért Egernek elemi érdeke lehetőségek szerint segíteni a történelmi városmagban működő szolgáltatókat, például azzal, hogy gond nélkül megkaphatják az áruikat.

 

"Egy erősebb korlátozással legalább a vendéglátóhelyek jól járhatnának elvileg, hiszen nagyobbak és kényelmesebbek lehetnének a teraszaik, de sajnos ez sem ennyire egyszerű, mivel üres üzletek árnyékában jelentősen megcsappanna a forgalmuk. Éppen azzal sikerülne elűzni a gyalogosokat, amivel nekik akartunk volna kedvezni" – írja a cikk a téma érzékenységét hangsúlyozva.

 

A történelmi belvárosba 10 óra után ma is csak engedéllyel lehetne behajtani, előtte is csak áruszállításként, az utcákon napközben tilos lenne parkolni – ez viszont csak papíron van így. Emiatt a mostani helyzeten már az is változtathatna, ha a jelenlegi szabályokat tudnák betartatni. Az most egyelőre kérdés, hogy egészen pontosan mi a városvezetés elképzelése, és hogy az esetleges szigorítás hogyan és mikor valóslhatna meg.

 

(Indexkép forrása: Centrooms Park Eger / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló