2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#egerplusz #eger #bródy sándor megyei és városi könyvtár #szolgáltatás #karbantartás #bakelitlemez

Ezentúl akár a régi bakelitlemezeinket is megtisztíttathatjuk az egri könyvtárban

Barna Benedek 2022.06.26. 09:45

Új szolgáltatást kínál a Bródy.

 

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár ismét új szolgáltatást kínál: bakelitlemezek ultrahangos tisztítását vállalják.

 

Mint az egri könyvtár honlapján írják, az ultrahangos lemeztisztítás az egyik lehetőség, amely megoldást kínál a hanglemezünk feltámasztására. A technológiát gyakran "mélytisztításnak" is nevezik, amit előszeretettel alkalmaznak az orvosi műszerek gondozására, valamint az ékszerek ápolására is. Az ultrahangos tisztítás során egy merülő fürdőben a magas frekvenciás hanghullámok segítségével távolítja el a szennyeződéseket a hanglemezről. A vákuumos tisztítási technológiától eltérően itt nincs mechanikus érintkezés egy kefével, hiszen itt a folyadék a közvetítő anyag.

 

Noha sajnos a mechanikai- (pl. karcolás) és a kémiai hatások okozta elváltozásokat ez az eljárás sem orvosolja, ez tekinthető a legkíméletesebb módszernek a hanglemezeink karbantartására.

 

Az ultrahangos bakelitlemez-tisztítást lemezenként 300 forintért végzik el a könyvtárban. Alább megekinthető egy videó az ehhez használt eszközről, a szolgáltatással kapcsolatos további részletek pedig a Bródy honlapján olvashatók, IDE KATTINTVA.

 

 

(Indexkép forrása: Bródy Sándor Könyvtár / YouTube)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló