2021. október 27., Szabina

Eger ügye

Korrupcióval vádol, igazgató úr? – Heves vita volt a Gárdonyi vezetésére pályázók meghallgatásán

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

A Városházán felszólalt az egri teátrum vezetésére aspiráló Blaskó Balázs és Szőcs Artur is. A bizottság leszavazta a Gárdonyi jelenlegi direktorát.

 

Heves vita alakult ki Egerben a Városházán, a Városimázs Bizottság hétfői ülésén, amelyen arról döntöttek, hogy a Gárdonyi Géza Színház igazgatói székére aspiráló jelöltek közül melyikük pályázatát terjesszék szavazásra a városi közgyűlés csütörtöki ülésére. Mint az Egri Ügyek többször beszámolt róla, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és tanácsadó testületének delegáltjai, élve többségükkel Blaskó Balázs jelenlegi igazgató pályázatát támogatták az egri önkormányzat két delegáltjának, Mirkóczki Zita képviselőnek és Berecz Mátyás alpolgármesternek a döntésével szemben, akik viszont Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázatát támogatták.

 

Mivel a Gárdonyi fenntartója és finanszírozója fele-fele részben a minisztérium és az egri önkormányzat, a törvény értelmében Kásler Miklós miniszternek és Mirkóczki Ádám polgármesternek kellene megegyeznie az új direktor személyéről, ha Eger közgyűlése nem támogatja majd a bíráló bizottság jelöltjét, vagyis Blaskót. Ennek hiányában a Gárdonyi elbukja az állami támogatást.

 

 

Az önkormányzat és az EMMI öt évre kötött megállapodásának értelmében Eger közgyűlése csak annak a pályázónak a megválasztásáról szavazhat, amelyet ez a bíráló bizottság támogatott. Ezt hangsúlyozta Juhász Ádám, a Városimázs Bizottság fideszes tagja is, aki szerint a 2008. évi, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény világosan kimondja, hogy az önkormányzat és a minisztérium, mint közös fenntartók megállapodása rögzíti az igazgatói kinevezés szabályait. Ergo az a 2017-es, jogilag alacsonyabb rendű kormányrendelet, amelyre korábban Mirkóczki Ádám polgármester hivatkozott, nem vehető figyelembe. Ez kimondja, hogy az önkormányzat nevezheti ki a színház igazgatóját.

 

Juhász azt indítványozta, ha nem akarják kockáztatni a Gárdonyi állami támogatását, akkor módosítani kell a napirendi javaslatot. A jegyző ezt az érvelést vitatta, szerinte a kinevezési jog továbbra is a közgyűlésé, így folytatódott az ülés. 

 

Juhász Ádám 

 

Az ülésen nem csak a bizottság tagjai vettek részt, így felszólalt Mirkóczki Zita, az Egységben a Városért frakció képviselője is. - Elolvastam Blaskó pályázatát, nincs szó benne a színház jövőjéről, csak arról, hogy mi volt az elmúlt években. Ha a frakciótársaim és az én véleményemre kíváncsiak, akkor egyértelmű, hogy fiatalítást akarunk. Csak a szakmai alap számít, nem érdekel, honnan jön a pályázó, nem érdekel, hova teszi az ikszet a választásokon, csak az, hogy képes arra, amit vállal. Ennek a színháznak változtatásra van szüksége. Soha nem azt mondtam, hogy az idősekre nincsen szükség, Blaskó Balázsnak meg volt a lehetősége, hogy az elmúlt 10 évben bizonyítson - mondta Mirkóczki, hozzátéve: minden évben újra kell tárgyalni az EMMI-vel kötött szerződést.

 

- Nem tudom mi a kormányzat célja, hogy ne legyen színháza, vagy ne legyen jó színháza Egernek? - jegyezte meg. Mirkóczki a vitában elmondta: a Fidesz által uralt minisztérium egyértelműen politikai döntést hozott szakmai helyett, a Budapestről érkezett bizottsági tagok eleve úgy érkeztek, hogy Blaskót akarják támogatni. A képviselő azt is felemlegette, hogy a színházban tartott bizalmi szavazáson Blaskóén kívül nem ismerhette meg a társulat a többi pályázót, ők fel sem szólalhattak. A bizalmi szavazáson a társulat egyébként Blaskót támogatta.

 

Blaskó Balázs, háttérben Mirkóczki Zita 

 

Az ülésen ezután Blaskó Balázs mutatta be pályázatát, aki főképpen arra hivatkozott, hogy a koronavírus-járvány körülményei között nincsenek előre kiszámítható bérlet- és jegybevételek, ráadásul a tankerület jelenleg nem engedi a diákokat színházba. Emiatt át kell gondolni a műsortervet is. A Gárdonyi szakmai eredményeinek méltatása mellett Blaskó elmondta, hogy tervei szerint a jövőben szakmai gyakorlatra hívnának negyed-, ötödéves színművészetis hallgatókat Egerbe. Hozzátette: 2011-ben alig 6000 bérletessel vette át a Gárdonyi vezetését, amit 10 ezer fölé tornázott fel. A fideszes képviselők egyébként azzal védték a direktor pályázatát, hogy a járvány okozta válságban csak a mostani igazgató tudja jól kormányozni a Gárdonyit, hiszen ő ismeri jobban az egri közönséget, a nézői adatokat és a teátrum lehetőségeit.

 

Blaskó ezután felindultságának adott hangot, amiért Mirkóczki azt nyilatkozta a bíráló testület döntése után, hogy Szőcs pályázatát ítélték a legjobbnak. A direktor azt állította, utólag minden más bizottsági taggal is tárgyalt, és szerintük szó sem volt róla, hogy Szőcs pályzatát ítélték a legjobbnak. Blaskó ezután azt is szóba hozta, hogy tudomása szerint október 5-én, vagyis a pályázati bizottság döntése előtt Mirkóczki Zita együtt vacsorázott az egyik pályázóval (nevet nem említett) a Senator Házban. A Városimázs Bizottság levezető elnöke ezután többször felszólította Blaskót, hogy a pályázatáról beszéljen, arra is figyelmeztette, hogy megvonja tőle a szót, de a direktor folytatta beszédét.

 

- Korrupcióval vádol, igazgató úr? - csattant fel Blaskó szavaira Mirkóczki Zita.

 

Ezután Szőcs Artur következett, aki állva beszélt pályázatáról. Szerinte furcsa helyzet, hogy saját magának kell önmagát ajánlania, hiszen az utóbbi 15 évben két színház kivételével az ország minden városi színházában dolgozott, rendezett külföldön is, és mindenhová visszahívták. - Sosem mentem úgy színházhoz, hogy el kellett mondanom, milyen jó vagyok, a munkám önmagáért beszél - tette hozzá. 

 

Szőcs Artur 

 

Szőcs szerint Budapesten a színházlátogató választhat magának műfajt és színházat is a sok közül, de egy vidéki teátrumon belül több színháznak kellene működnie. Ezért mondta korábban egy interjúban, hogy sokszínű színházat szeretne Egerben, ezt a műfajokra értette. Vagyis a néző a színházon belül is tudjon válogatni az előadások között, a saját ízlése szerint, a klasszikusoktól a kortársakig, a vígjátéktól a tragédiáig mindent játszani kell.

 

Pápai Ákos képviselő kérdésére Szőcs elmondta, ha őt választják direktornak, Egerbe költözik. Ha rendezni hívják más városokba az igazgatói munka mellett, természetesen el fog vállalni egyes meghívásokat, ha összeegyeztethető az egri elfoglaltságaival, hiszen szerinte ez egy direktor kötelessége is. Példaként hozta, ha Rudolf Péter meghívja rendezni a Vígszínházba Budapestre, akkor azt is el tudja érni, hogy a Vígszínház mondjuk az egri társulat három előadását befogadja, növelve a Gárdonyi szakmai elismertségét és hírét.

 

A fideszes képviselők azonban szóvá tették Szőcs a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsában vállalt szerepét, amely szerintük elvenné a rendező idejét az egri munkától. Felhozták azt is, hogy Szőcsnek nincs színházvezetői tapasztalata. A miskolci rendező erre úgy reagált: a művészeti tanácsban végzett munkája annyiból áll, hogy bizonyos időközönként megtekinti egy-egy rendezőkollégája előadását és véleményezi azt. Ha Egerbe kerül, ezért már nem fog fizetést kapni, nem lesz Miskolcon kötelezettsége. A vezetői tapasztalat kapcsán pedig elmondta: a koronavírus-járvány kitörése óta Miskolcon folyamatosan együtt dolgozik a színház vezetésével, a helyzethez alakítják a műsortervet például. Hozzátette: ha egy beteg is volt a miskolci színházban, azonnal bezárták két hétre a színházat (az egri Gárdonyit egyelőre nem zárták be időlegesen az igazolt fertőzések ellenére - a szerk.).

 

A Városimázs Bizottság végül nemmel szavazott Blaskó Balázs pályázatára (a fideszes Juhász Ádám szavazott csak igennel), viszont támogatta Szőcs Artur pályázatát (Juhász tartózkodása mellett), így Szőcs kinevezéséről szavazhat csütörtökön a közgyűlés.

 

(Fotók: Domán Dániel)

 

Blaskót jelölte a kormányoldali többség a Gárdonyi élére, de Szőcs pályázata bizonyult a legjobbnak

A színházigazgatói pályázatokról döntő bizottságban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és tanácsadói voltak fölényben. Az egri delegáltak politikai nyomást emlegettek. Az Egri Ügyek értesülései szerint, bár szakmai szempontból Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendező-színművészének pályázata bizonyult a legjobbnak, az igazgatói pályázatokat bíráló bizottság többsége Blaskó Balázs jelenlegi direktort támogatta a Gárdonyi Géza Színház élére.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló