2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#gazdasági válság #jánosi zoltán #evat #rezsiválság #kisvállalkozó

Bérleti díj kedvezményt adna az EVAT Zrt. az egri kisvállalkozóknak a téli hónapokra?

Csarnó Ákos 2023.12.08. 14:45

A gazdasági helyzet nehéz, készült egy javaslat.

Az egri vállalkozások nagyon súlyos helyzetben vannak. A gazdasági válság, az elhibázott kormányzati lépések sora, a világcsúcs 27%-os ÁFA, és az országot és lakosságot kizsigerelő, az állam által szándékosan felpumpált Európa-rekord infláció miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek a hazai kisvállalkozások: csökken a vásárlóerő, csökkennek a bevételeik – mondta Jánosi Zoltán, az EVAT Zrt. igazgatóságának tagja sajtótájékoztató keretében.

 

Szerinte idén tavaszra a kiskereskedelmi forgalom 14%-kal esett vissza, a vállalkozók egy része ezt már nem is tudta kigazdálkodni, így országszerte hétezer üzlet üzlet húzta le a rolót véglegesen! Ez a csődhullám a gyakorlatban több ezer családi vállalkozás végét jelenti. Ez a hétezer bezárt vállalkozás 7 százalékos bezárási arány, ilyen válságban a magyar vállalkozók évrtizedek óta nem voltak.

 

„Sajnos Eger sem kivétel, a válság itt is szedi áldozatait, számos üzlet zárt be a vársunkban is” – emelte ki Jánosi.

 

Úgy látja, hogy a kormányzati propagandahazugságokkal szemben a vállalkozásoknak is nőtt a villany és gáz költsége, van akinek csak duplájara, de sokaknak 4x, 5x, 6x magasabb a rezsije! A gáz árának ilyen emelését ma már nem lehet a világpiaci árral indokolni, ennek kizárólag az elhibázott kormányzati beszerzés az oka, azaz hogy a kormány ragaszkodik az oroszokkal kötött, Magyarországnak hátrányos szerződéshez.

 

Arról tájékoztatott, hogy több egri kisvállalkozás kereste meg az Evat Zrt-t, hogy bérleti díj kedvezményt kérjen, mert az elmaradó forgalomból egyszerűen már képtelen kifizetni a költségeit. Így szerinte két lehetőség áll előttük: vagy bezárnak, vagy a tartalékaikból fizetik a veszteségüket, de valójában a második nem valós lehetőség, hiszen a hazai családi vállalkozásoknak nincsenek tartalékaik.

Mint egri polgár, mint kisvállalkozó és mint az EVAT Zrt. igazgatósagi tagja, úgy gondolom amit lehet meg kell tenni az egri vállalkozók megsegítéséért, megmentéséért, a munkavállalók munkahelyeinek megőrzéséért, és úgy általában az egri gazdasági életért – hangsúlyozta Jánosi. Minden munkahelyet, minden vállalkozást meg kell védeni, meg kell próbálni életben tartani, ez Eger az egriek érdeke.

Indítványozni fogja, hogy Evat Zrt segítsen az egri vállalkozásoknak, úgy, hogy a tulajdonában álló üzlethelyiségek bérlői számára a téli hónapokra csökkenjen a bérleti díj 50%-kal. Ez ügyben a napokon belül döntés születik. Az önkormányzat felé is megteszi a jelzést, az általuk kiadott üzlethelyiségek bérlői is ugyanilyen nehéz helyzetben vannak.

 

"Bízom benne, hogy az egri önkormányzat átérzi a családi vállalkozók nehéz helyzetét és elfogadja a javaslatomat" – zárta Jánosi.

 

indexkép: varosban.blog.hu

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló