2023. december 11., Árpád

Eger ügye

#eger #átlagbér #ingatlanárak

Egyre nehezebb lakáshoz jutni Egerben: így alakult a bérek és az ingatlanárak aránya az elmúlt években

Barna Benedek 2021.10.19. 11:41

2019-ben 3,34 négyzetméterrel kevesebbre volt elég az átlagjövedelmünk, mint hat évvel korábban.

 

A bérek és az ingatlanárak párhuzamos emelkedése a 2010-es években különböző módokon érintette itthon az embereket, attól függően, hogy hol élnek. A G7 kiszámolta és grafikonra vitte, hogy alakult 2013 és 2019 között az éves szja-alapot képző jövedelemből megvehető négyzetméterek száma.

 

A portál elemzését szemléző egrinapok.hu azt írja: általánosságban elmondható, hogy a nagyobb városokban fokozatosan szűkülnek az ingatlanvásárlási lehetőségek, tehát leegyszerűsítve, a bérek növekedése egyre kevésbé tudja tartani az ingatlanárak növekedésének ütemét (ez alól egyedül Salgótarján kivétel).

Egerben 2013-ban még 14,25 négyzetmétert vásárolhattunk az átlagjövedelmünkből, 2019-ben viszont már csak 3,34-gyel kevesebbet, 10,91 négyzetmétert, tehát a pénzünk durván 23 százalékkal ért kevesebbet ilyen célra fordítva.

Városunk ezzel a középmezőnybe tartozik, Budapesttel együtt mindössze 9 megyeszékhelyen vált nálunk is nehezebbé ingatlanhoz jutni: Tatabányán, Székesfehérváron, Veszprémben, Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Kecskeméten és Miskolcon.

 

 

(Indexfotó: Vámossy Béla)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló