2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#városháza #mkkp #rozis pizza

Az utca nem az önkormányzaté, hanem az embereké, akik a várost használni akarják

Csarnó Ákos 2023.02.15. 16:27

A Kétfarkú Kutya Párt kiáll a Rozi's Kitchen fennmaradásáért.

 

A Rozi"s Pizza ügyében többször is megszólaltunk mi is, és mások, akik véleményüknek adtak hangot. Most a Kétfarkú Kutyapárt is megszólalt az ügyben, ezt idézzük: 

 

Hajdú Zoltán egri lakos – vagy ahogy többen ismerik, Gulab, a Tisztán a Cél Felé krishnacore-zenekar alapító-frontembere – 2020-ban indította el vegetáriánus pizzasütő vállalkozását, amit a kislánya után a Rozi’s Kitchennek nevezett el. Utánfutóra szerelt pizzakemencéje minden egyéb jogszabálynak megfelelt, mégis elutasították, amikor közterület-használati kérelmet nyújtott be.

 

Baráti szívességből a Szépasszony-völgy egyik vendéglátó teraszán kapott helyet, emellett rendezvényeken, vásárokon lehetett vele találkozni. Nyáron az egri strand területén működött, és most, a téli szezonban a strand bejárata előtti területen árul.

 

A bejárat előtti területsáv az egri termálfürdő telkéhez tartozik, tehát nem közterület, de a közhasználat elől nincs elzárva. Ezért az önkormányzat első felszólítását, amely közterület-használati bírsággal sújtotta volna, még könnyedén vissza tudta utasítani.

 

Rá két hétre kapta meg a második levelet (valójában a telektulajdonos Eger Termál Kft., a szerk.), ezúttal az egri főépítész aláírásával, amelyben a közhasználat elől el nem zárt területekre is vonatkozó településképi rendeletre hivatkoztak. Szerintük Gulab mozgóboltja kitelepülés felépítményének minősül, ezért vonatkozik rá a településképi bejelentés kötelezettsége, amit elmulasztott. A levélben településképi bírsággal fenyegették (valójában a telektulajdonost, az Eger Termál Kft-t, a szerk.), amennyiben nyolc napon belül, azaz február 6-ig nem hagyja el a területet.

 

Ezt a felszólítást is megtámadta, mivel az utánfutó nem számít felépítménynek.

 

Az előzményeket ismerve csak idő kérdése, hogy mikor és milyen indokra hivatkozva kapja meg a következő felszólítást az önkormányzattól, amely kezdettől fogva, minden ok nélkül elutasító volt vele szemben. Ha erről a szűk területről is elüldözik, az a Rozi’s Kitchen számára a véget jelentené, mert nem húzná ki a nyári szezonig bevétel nélkül.

Már az is megfordult a fejükben, hogy Budapesten próbáljanak szerencsét, de a tősgyökeres egri Zoli és kislánya, Rozi sem szeretné elhagyni a várost.

A Kutyapárt szerint az utca nem az önkormányzaté, hanem az embereké, akik a várost használni akarják.

Olyan városban hiszünk, ahol bárkinek joga van az utcán jelen lenni, aki nem sérti a közerkölcsöt vagy mások elemi érdekeit.

 

Ahol a közterület-használat demokratikus, és senkit nem lehet kizárni belőle mondvacsinált indokokra hivatkozva. Ahol a közterületek és az egyéb közösségi felületek kiadása átlátható, és a követelményei mindenki számára egyértelműek.

 

Ahol a főépítész nem a polgármester ökle, és nem a kisembereket vegzálja, hanem a köz érdekében cselekszik, és mindenkitől ugyanazt várja el a "történelmi belvároshoz méltó, minőségi településkép" érdekében.

 

Ahol az önkormányzat támogatni és nem ellehetetleníteni akarja az induló kisvállalkozókat, a városvezetés pedig partnerként és nem veszélyes elemekként tekint az alulról jövő kezdeményezésekre.

 

Ahol nem a profit a lényeg, hanem a minőség, amit az adott városhasználó képvisel. Ahol nem az dönti el, hogy ki juthat közterület-használati engedélyhez, hogy ki fizet többet, vagy hogy ki kinek a haverja.

 

Ahol nem a rendpártiság érvényesül, mert a város elemi érdeke az, hogy az utcák élettel teljenek meg.

 

FREE ROZI’S KITCHEN!

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló