2022. augusztus 15., Mária

Eger ügye

#mirkóczki ádám #jánosi zoltán #evat #juhász éva #szalóczi géza

Az Evat igazgatósági tagjai szerint Mirkóczki Ádám megint meghajlította a valóságot

Kovács Dávid 2022.04.13. 10:21

Szalóczi Géza és Jánosi Zoltán beszámolói szerint a polgármester valótlanul állította, hogy az Evat vezérigazgatóját hétfő este kirúgták.

 

Szerda reggelre a város vagyonkezelését végző EVAT Zrt. igazgatótanácsának két tagja is megcáfolta Mirkóczki Ádám előző nap tett kijelentéseit. Az egyik ilyen Facebook-bejegyzés szerzője, Szalóczi Géza egyenesen úgy fogalmaz: az egri polgármester "megint meghajlította a valóságot".

 

Ahogy előző nap az Egri Ügyek is beszámolt róla, Mirkóczki Ádám április 13-ra, azaz szerdára, újabb rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen ismét kezdeményezi az egri közgyűlés önfeloszlatását. A polgármester ezt a döntését egy szintén nyilvános Facebook-bejegyzésben azzal indokolta, hogy az EVAT Zrt. hétfő esti igazgatósági ülésén felmentették a munkavégzés alól a vagyonkezelő holding vezérigazgatóját, Juhász Évát.

Noha Mirkóczki a közleményben úgy fogalmazott, hogy Juhász Évát "mondvacsinált indokkal" távolították el a pozíciójából, hamarosan több forrás is megerősítette, hogy a leköszönő vezérigazgató valójában saját maga kérte a felmentését, amire aztán közös megegyezéssel került sor.

"A szörnykoalíció és embereik folytatják a mészárszéket! Oroján Sándor és Mirkóczki Zita választottjai tegnap este a vagyonkezelő holdingunk igazgatósági ülésén, mondvacsinált indokkal felmentették a munkavégzés alól az EVAT Zrt. vezérigazgatóját. (...) Ezért ahogyan korábban is, ismét benyújtom a közgyűlés feloszlatását, hogy az egriek önthessenek tiszta vizet a pohárba" – írta keddi posztjában Mirkóczki Ádám.

 

Erre aztán két cáfolat is érkezett, ezek küzöl az egyik még aznap este befutott. Szalóczi Géza egy nyilvános Facebook-posztban arról ír: az Evat igazgató tanácsa Juhász Éva vezérigazgatót hétfő este a saját kérésére mentette fel a munkavégzés alól, méghozzá másnapi hatállyal.

Ennek előzménye, hogy az IT döntést kívánt hozni a vezérigazgatói pályázat kiírásáról azzal, hogy a vezérigazgató asszony a pozíciót a pályázat lezárásáig betölti, és az IT várja az igazgatóasszony pályázatát is. (Lentebb részleteiben is kifejtve annak, akit érdekel, hogy miért merült fel a pályázat-kiírási javaslat. ). Mielőtt a kérdést az IT napirendre vette, a vezérigazgató-asszony - mivel, mint elmondta, nem kíván pályázni – kérte, hogy az IT zárja rövidre a személyét illetően felmerülhető kérdéseket. Kérte, hogy amennyiben az IT a pályázat kiírása mellett dönt, akkor munkaviszonyát szüntesse meg másnapi hatállyal, közös megegyezéssel

– magyarázta a történteket Szalóczi Géza.

 

A bejegyzésben hozzáteszi: a vezérigazgató döntését tudomásul vették, majd a saját kérésére felmentették a további munkavégzés alól, az erről szóló teljes beszélgetés hivatalosan rögzítve van. "A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodás munkáltatói aláírónak egyike én voltam - csak azért mondom, mert a történetet nálam közelebbről kevesen követték" – írja Szalóczi. Személyes kommentként azt is megjegyzi: sajnálja, hogy a vezérigazgató egy politikailag túlfűtött helyzetben végül ezt a döntést hozta, ugyanakkor a vezérigazgatói tisztség betöltésére szóló pályázat előtte is nyitott volt.

 

Egy másik igazgatósági tag, a momentumos Jánosi Zoltán egy szerda reggeli, a hivatalos Facebook-oldalán megosztott közleményében szintén arról ír, hogy az Evat igazgatójának munkaviszonyát a saját kérésére szüntették meg.

A hétfői napon megtartott igazgatósági ülésen meghallgattuk az összes cég vezetőjének beszámolóját, általános üzleti, működési tájékoztatóját. (...) A beszámolókból és szóbeli kiegészítőkből lesújtó kép rajzolódik ki előttünk. Ismert volt számomra is, hogy az önkormányzatok egyre kisebb mozgástérrel rendelkeznek, és az sem volt titok, hogy a járvány a gazdasági szereplőket is megviselte. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy önkormányzat tulajdonában álló cégek legtöbbjének napi, heti likviditási gondjai vannak, kis túlzással, többen nem tudják 9-én, hogy miből adnak a dolgozóiknak fizetést 10-én

– írja Jánosi Zoltán.

 

A bejegyzésben ezután hozzáteszi: "a helyzet nem tegnap és nem két évvel ezelőtt alakult ki, ám úgy tűnik, hogy az önkormányzat és az Evat Zrt. vezetői elmulasztották a helyzet javításához szükséges strukturális és stratégiai döntések meghozatalát." Jánosi a posztban aztán öt konkrét pédát is említ, majd ezek ismertetése után úgy fogalmaz: "mindezek vezettek ahhoz a közös döntéshez, mely eredményeként az Evat Zrt. igazgatójának munkaviszonya, saját kérésére, megszüntetésre került." Jánosi Zoltán teljes közleményét itt lehet olvasni.

 

Ahogy korábban írtuk, Mirkóczki Ádám szerda 13 órára hívta össze az újabb rendkívüli közgyűlést, aminek apropóján ismét az önfeloszlatásra buzdította az egri közgyűlés tagjait. "Azt kívánom minden képviselőnek, hogy sunnyogás helyett holnap legyen bátorsága igennel szavazni az oszlatásra" – írta. Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, a legutóbbi rendkívüli ülésen az önfeloszlatás ügye mindössze néhány perc alatt lekerült a közgyűlés napirendjéről.

 

 

(Indexkép: Mirkóczki Ádám / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló